Politică

(Update) VIDEO | Liberalii au anunțat că majoritatea PNL-USR-PLUS va contesta soluția judecătorilor care au suspendat bugetul Focșaniului pe 2021

Ziarul de Vrancea
28 iun 2021 2256 vizualizări

În cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 25 iunie 2021, la sediul PNL Vrancea, viceprimarul Ana-Maria Dimitriu a anunțat că majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani va contesta soluția judecătorească dispusă joi, 23 iunie 2021, de Tribunalul Vrancea, prin care s-a suspendat executarea HCL 101/10.05.2021 privind aprobarea  bugetului municipiului Focșani pe acest an, până la pronunţarea instanţei de fond.

Reamintim că Tribunalul Vrancea a suspendat joi HCL 101/10.05.2021 până la pronunţarea instanţei de fond, după ce sindicatul „Sintax 2010” al salariaților din Primăria Focșani a solicitat acest lucru ca urmare a faptului că prin amintita hotărâre au fost diminuate salariile angajaților. Prin aceeași soluție, instanța obligă pârâtul Consiliul Local Focşani la 7550 lei cheltuieli de judecată către reclamant. 

Urmăriți înregistrarea integrală a conferinței de presă susținută vinerila sediul PNL Vrancea de viceprimarul municipiului Focșani, Ana Maria Dimitriu, și de consilierul local Liviu Macovei.

Viceprimarui Ana-Maria Dimitriu a menționat vineri, referitor la acțiunea sindicatului „Sintax 2010” care a solicitat suspendarea HCL 101/10.05.2021 privind bugetul municipiului Focșani pe anul 2021:

„Bugetul (n.r. - al municipiului Focșani) a fost echilibrat prin adoptarea în 18 iunie 2021 a unei hotărâri de Consiliu Local în acest sens, prin alocarea unor sume din rezerva bugetară, creată tocmai din această hotărâre de CL nr 101/10.05.2021. Primarul a emis, prin dispoziția nr 537 din 21 mai 2021, repartizarea pe trimestre a sumelor aprobate prin hotărărea de CL ce vizează bugetul local, poziție avizată de legalitate chiar de secretarul UAT.

La data de 22 iunie 2021, salariații nu mai erau prejudiciați, fiind plătite salariile întârziate, tot de același primar cu rea credință. Tribunalul Vrancea a dispus suspendarea în condițiile în care nu a cunoscut toate datele problemei. Reținem lucrul acesta pentru că această Hotărâre de Consiliu Local 101/10.05.2021 ce vizează adoptarea bugetului municipiului Focșani și-a produs efecte de la adoptarea ei din 10 mai 2021 până în momentul în care instanța a dat această sentință.

În plus, Consiliul Local nu a fost apărat și nu s-au depus în instanță hârtiile care să probeze că bugetul este funcțional. Potrivit legii, sentința este executorie, iar tot municipiul este blocat astfel prin această hotărâre de suspendare. Există însă un termen legal de 5 zile în care se poate face recursul, Consiliul Local Focșani poate face acest lucru.

Ceea ce nu știe toată lumea este că acest sindicat  n.r. sindicatul „Sintax 2010” al salariaților din Primăria Focșani care a solicitat în instanță suspendarea hotărârii 101/10.05.2021 a Consiliu Local ce vizează adoptarea bugetului municipiului), în momentul depunerii în instanță a acestei acțiuni, nu avea reprezentativitatea legală. Acest lucru poate fi demonstrat uitându-ne pe portalul instanțelor, unde pe data de 24 iunie 2021 instanța de judecată a constatat că petentul sindicatul „Sintax 2010” îndeplinește condițiile de reprezentativitate la nivel de unitate. Deci abia în data de 24 iunie 2021 și în nici un caz în data de 23 iunie 2021, când s-a dat această sentință (n.r. de suspendare a HCL 101/10.05.2021 până la pronunţarea instanţei de fond).

Vorbim despre un sindicat care are o acțiune semnată de 23 de persoane, iar conducerea acestui sindicat a fost confirmată de judecătorie abia în data de 24 iunie 2021, dosarul 9112/231/2021. Din păcate, această suspendare duce la consecințe foarte grave pentru pentru municipiul Focșani. Totul este acum blocat. Și angajații ar trebui să dea banii înapoi (!!!). Orice cheltuială s-a făcut de la momentul adoptării bugetului ar trebui să fie returnată (!!!), lucru care nu se poate întâmpla în momentul de față.

Consiliul Local, ca de fiecare dată, își va asuma și va face recurs tocmai pentru deblocarea acestei situații. Pentru că nu se poate lăsa așa prin tertipurile pe care Misăilă le-a găsit la fiecare colț, ca să spun așa, abuzând de propriii salariați. Acum, aducându-i în fața faptului împlinit, în care există varianta ca dumnealor să nu-și mai ia salariile, poate luni bune de aici încolo.

Așadar, Consiliul Local va face recurs tocmai pentru a demonstra că această hotărâre a bugetului local (n.r. 101/10.05.2021) și-a produs efectele și că lucrurile nu pot fi suspendate sau anulate.”

Citiți și postarea publicată duminică 27 iunie 2021 ora 12:00, pe contul de facebook USR Vrancea pe acest subiect:

Consiliul Local Focșani va contesta în termen de 5 zile decizia instanței prin care s-a suspendat executarea HCL 101/10.05.2021, decizie care prin efectele ei, blocheaza total activitatea primăriei.

“Avem motive întemeiate să credem că această hotărâre nu va rămâne definitivă deoarece vom aduce în instanță dovezi precum că această HCL și-a produs deja efectele. Din momentul votării bugetului ( 10.05.2021) și până acum, au fost și alte HCL-uri, precum și dispoziții ale primarului, inclusiv cheltuieli operaționale, cum ar fi plata salariilor către angajați. O anulare a HCL 110/10.05.2021 ar însemna ca toate sumele acordate sa fie înapoiate, respectiv angajații să returneze salariile primite", a declarat Ana Maria Dimitriu, viceprimarul PNL, într-o conferință de presă.

Și viceprimarul USR PLUS, Alexandra Tătaru, este de părere că anularea unui act administrativ, după validarea și deblocarea bugetului în urma ședinței din 18 iunie, este doar un gest forțat instrumentat la comandă politică. "Acest autosabotaj al salariaților a dus abia acum la un blocaj real, însă noi nu instigăm la proteste, lăsăm tot instanța să dea soluția de urgență, în interesul cetățenilor, nu subiectiv." a declarat Alexandra Tătaru.

În plus, la data depunerii în instanță, Sindicatul “Sintax 2010”, sindicatul angajaților din Primarie, nu avea reprezentativitatea legală. Doar 23 de sindicaliști au semnat și au înaintat acțiunea în instanță în data de 31.05.2021, ceea ce înseamnă că sindicatul nu deținea reprezentativitatea la acea data și nici la data sentinței, respectiv 23.06.2021.

De abia în data de 24.06.2021, conform informațiilor de pe portalul instanțelor, instanța de judecată a constatat că sindicatul „Sintax 2010” îndeplinește condițiile de reprezentativitate la nivel de unitate. Atât timp cât înscrierile în Sindicat se făceau pe ultima sută de metri, oamenii fiind convinși sau obligați să se înscrie în aceste ultime zile, este evident că lucrurile au fost forțate, prentru a se crea condițiile (iluzia) unui sindicat puternic, cu o reprezentativitate mare.

Precizăm că, în acest proces, Consiliul Local nu a fost apărat și nu s-au depus în instanță hârtiile care să probeze că bugetul este funcțional. Apărarea ar fi trebuit sa fie asigurată de juriștii primăriei, ceea ce evident nu s-a întâmplat.

Coaliția PNL USRPLUS, ca de fiecare dată, își va asuma și va face recurs pentru deblocarea acestei situații.”-USR Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.