Politică

VIDEO | Cum au acaparat mediatic George Simion și Marian Oprișan spațiul public din Vrancea, pentru vreo două zile

Ziarul de Vrancea
25 mar 2023 5254 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:romaniatv.net
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:romaniatv.net

Într-o posibilă avanpremiră a anului electoral 2024, George Simion și Marian Oprișan au acaparat mediatic, timp de două zile, spațiul public din Vrancea (și nu numai). Disputa celor doi politicieni a început după ce liderul AUR, George Simion, a îndemnat duminică seara, 19 martie 2023, într-o transmisie VIDEO live pe contul său de Facebook „să fie confiscate averile nejustificate”. El s-a plimbat în Vrancea prin fața casei fostului președinte, actual vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pe care l-a acuzat că a utilizat metode ilegale pentru a-și construi imensul complex imobiliar pe care-l deține pe numele mamei sale. 

Simion a susținut că Marian Oprișan plănuiește să revină în administrație și trebuie împiedicat cu orice preț. A urmat replica lui Oprișan la postul de televiziune Realitatea Plus luni, 20 martie 2023, apoi o altă reacție a lui George Simion. A rezultat o confruntare politică pe care s-ar putea să o repete în lunile următoare și în anul 2024, chiar dacă poate la o altă scară și cu alți protagoniști.

În schimbul de replici din zilele trecute, George Simion, liderul AUR, l-a acuzat pe Marian Oprișan, vicepreședintele Consiliului Județean, că „și-a construit complexul de 7-8 case una lângă alta, care ar costă undeva la peste 3 milioane de euro și pe care un bugetar, fie el și președinte de Consiliu Județean, nu avea cum să îl dobândească legal, nici el, nici mama lui”.

La rândul său, Marian Oprișan a răspuns: „Cred, personal, că George Simion crede că se află în Rusia, la preferații domniei sale. Numai în Rusia se pot confisca averi numai că spune un politician. (..) Proprietățile familiei mele au fost cercetate si răscercetate (de DNA, n.r.) (...) Până în anul 1995 am condus o societate privată de succes. Cu 1 milion și 500 de mărci am cumpărat pământ în Focșani și București, pământ folosit la momentul potrivit de mama mea și familia mea”, a spus Marian Oprișan la postul de televiziune Realitatea Plus, în replică la acuzațiile lui George Simion. Dacă disputele de acest fel vor fi unele hotărâtoare în anul electoral 2024, e greu de crezut că Marian Oprișan va fi mai convingător decât Simion în privința modului de dobândire a averii sale.

„Aceasta este casa lui Marian Oprișan, pusă pe numele mamei lui, muncitoare într-o fabrică. Casele, că-s vreo 7, 8, una lângă alta, costă undeva la peste 3 milioane de euro. E un complex pe care un bugetar, fie el și președinte de Consiliu Județean nu avea cum să îl dobândească legal, nici el, nici mama lui, cu toate că el în declarații publice spune «mama mea sunt eu». Dincolo de acest zid impozant, în fata căruia noi am mai protestat, este esența furtului României din ultimii 33 de ani”, a spus duminică seară, 19 martie 2023, George Simion în transmisiunea VIDEO live pe contul său de facebook.

George Simion a mai subliniat cu același prilej că administratorii corupți s-au îmbogățit, în timp ce oamenii cinstiți din zonă au plecat în străinătate pentru a-și asigura traiul. „Deși zona e bogată, toți au plecat sa muncească prin Italia, Spania, Germania. Dar un lucru bun tot s-a întâmplat de când am protestat aici, că Oprișan n-a mai câștigat președinția Consiliului Județean. Dar hulpavul își pregătește acum întoarcerea, ca să fure pentru el, pentru mama lui, pentru secretara pe care a luat-o de nevastă”, a comentat George Simion.

Liderul AUR îi îndeamnă pe susținătorii săi ca în 2024 să participe la alungarea „acestor clanuri mafiote”. „Contăm pe voi ca Marian Oprișan să nu mai câștige nici în Vrancea nici în altă parte, să nu-și mai bată joc de interesele noastre”

Replica lui Marian Oprișan, dată luni, 20 martie 2023, la postul de televiziune Realitatea Plus

Fostul baron PSD de Vrancea Marian Oprișan a răspuns acuzațiilor aduse de George Simion, liderul AUR, privind averea și casele sale. Replica actualului vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Vrancea a venit după ce duminică, 19 martie 2023, președintele AUR a transmis un VIDEO live din fața caselor sale de pe Șoseaua Vrancei de la KM 27 și a cerut „confiscarea averilor nejustificate”.

Oprișan la postul de televiziune Realitatea Plus, luni 20 martie 2023: „Simion e un mincinos patologic, minte pentru câteva voturi. El nu vine niciodată cu probe”

Cred, personal, că George Simion crede că se află în Rusia la preferații domniei sale. Numai în Rusia se pot confisca averi numai că spune un politician. Vreau să-i aduc la cunoștință, dacă n-a aflat, e un mincinos patologic, își minte adepții pentu câteva voturi. Oamenii, săracii, il cred, că nu au reușit să muncească să agonisească ceva in viața lor. El (George SImion, n.r.) nu vine niciodată cu dovezi sau probe, a declarat Marian Oprișan luni, 20 martie 2023, la postul de televizune Realitatea Plus.

Oprișan, la postul de televiziune Realitatea Plus, luni 20 martie 2023, despre revenirea la șefia CJ Vrancea, din 2024:

Întrebat dacă va reveni anul viitor la conducerea CJ Vrancea, Marian Oprișan nu a respins categoric acest scenariu, însă a precizat că n-am luat o decizie în acest moment, in acest sens. mai e până atunci totul depinde de modul în care cetățenii județului Vrancea mă văd, în intervenția telefonică de luni 20 martie 2023 de la postul de televiziune Realitatea Plus.

Cum a răspuns Oprișan, la postul de televiziune Realitatea Plus, la acuzațiile legate de averea și casele sale

Despre acuzațiile aduse în legătură cu proveniența averii sale, fiind angajat aproape numai la stat în ultimii 30 de ani, Marian Oprișan a menționat că propretățile familiei mele au fost cercetate si răscercetate (de DNA, n.r.) (...). Până în anul 1995 am condus o societate privată de succes. Cu 1 milion și 500 de mărci am cumpărat pământ în Focșani și București, pămând folosit la momentul potrivit de mama mea și familia mea, a spus Marian Oprișan luni, la postul de televiziune Realitatea Plus.

Mama baronului PSD de Vrancea a fost în centrul controverselor legate de casele sale în ultimii ani. A rămas celebră declarația lui Marian Oprișan când a fost întrebat despre implicarea mamei sale, pensionară, în cumpărări de terenuri, în parteneriat cu Radu Mazăre și un alt baron PSD, din Constanța - Nicușor Constantinescu, președinte CJ. Mama mea sunt eu!”, a declarat Oprișan în 2019. Cu un an înainte, fostul baron de Vrancea declara despre mașina sa de lux că este un ,,cadou" din partea mamei sale.

ANI mi-a verificat averea, casa familiei mele este una normală, cu 5 camere, nu vreți să știți că a fost sub ancheta DNA timp de 7 ani de zile. Unde voiați să stau, pe stradă, până la urmă este o casă la ieșirea din județul Vrancea. Unde să stau?!”, a mai spus Oprișan luni, 20 martie 2023, de la postul de televiziune Realitatea Plus, despre averea și casele sale.

Citiți și: Fostul lider al Consiliului Județean Vrancea a anunțat că va depune plângere penală împotriva liderului AUR pentru incitare la ură și violență, după ce George Simion s-a plimbat în fața casei sale despre care a spus că valorează 3 milioane de euro.

„Pentru faptele lui George Simion, în zilele imediat următoare voi depune o plângere la Parchetul General în baza art . 369 CP, pentru incitare la ură și violență. De asemenea, voi da publicității textul acțiunii pe care o voi înainta instanței de judecată, unde-i voi cere în instanță diferența dintre valoarea reală a proprietății, adică 375.000 de euro și 3 milioane de euro cât susține George Simion că ar valora casa în care locuiesc împreună cu copiii, cu familia și cu mama mea”, a explicat fostul lider al Consiliului Județean Vrancea, potrivit G4Media.

Fostul baron de Vrancea a precizat că îi va solicita în instanță liderului AUR diferența dintre 3 milioane de euro și 375.000 de euro, cât susține că ar valora proprietatea pe care o deține. Marian Oprișan a explicat că averile pot fi confiscate dacă acestea sunt rezultatul unor infracțiuni, iar o decizie Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale pentru proprietățile familiei sale dovedește „nevinovăția mea și a vreunul membru al familiei mele”.

Îi dau o veste proastă lui George Simion. Nu trebuie să-și mai mintă susținătorii așa cum o face adeseori. Prin lege, în România averile pot fi confiscate dacă sunt rezultatul unor infracțiuni. Culmea este că inclusiv Simion a făcut plângere penală la Parchet pentru proprietățile familiei mele, rezultatul fiind neînceperea urmăririi penale, deci nevinovăția mea sau a vreunui membru al familiei. De asemea, opinia publică trebuie să știe că casa mea, care are doar cinci camere, plan-parter, și am fost sub ancheta DNA 7 ani de zile”, a afirmat Marian Oprișan, pentru potrivit G4Media.

Acesta a adăugat că averea sa și a familiei sale este verificată permanent de către ANI: Suntem cetățeni onești, curați ca lacrima, nu am furat niciodată nimic și am plătit taxe și impozite statului român la zi”.

George Simion, reacție în scandalul cu Marian Oprișan: "M-a amenințat prin interpuși. Abia îl aștept în instanță"

Liderul AUR, George Simion, a revenit cu noi acuzații la adresa fostului baron PSD de Vrancea, Marian Oprișan. Scandalul a izbucnit după ce Simion a prezentat una dintre proprietățile uriașe ce i-ar aparține lui Oprișan și a cerut ca ANi să-i verifice averea, iar acesta l-a acuzat pe liderul AUR că minte.

Reacția lui George Simion a venit după ce Marian Oprișan a afirmat, luni 20 martie 2023, într-o intervenție la postul de televiziune Realitatea Plus, că este „un mincinos patologic", care „crede că se află în Rusia la preferații săi (...) pentru că numai acolo se pot confisca averi numai că spune un politician."

Simion, luni 20 martie 2023, la postul de televiziune Realitatea Plus: M-a amenințat că mă dă în judecată. Abia aștept

El n-a realizat nimic pentru România, este de-a dreptul sfidător la cer, sunt imagini publice, din dronă, mi-a spus un prieten că ai impresia că este o unitate militară. Vă dați seama de ipocrizia acestor oameni, eu nu am făcut decât să prezint ceea ce cunoaște tot județul Vrancea. Domnul Oprișan mi-a trimis, prin diverși interpuși, amenințări că mă dă în judecată. Eu îl aștept să facă asta, vom chema pe toată lumea care are atribuții în această chestiune pentru că, din păcate, oamenii cu funcții din România sunt verificați de către ANI doar la nivelul propriei peroane și la nivelul soțului/soției", a afirmat George Simion, luni 20 martie 2023 într-o intervenție în direct la postul de televiziune Realitatea Plus.

Acum el cred că nu consideră că trebuie justificată averea mamei și a altor interpuși în numele cărora le-ar fi transferat averea. Noi am depus o inițiativă ca averea să fie verificată și la nivel de gradul 2 de rudenie. Eu am arătat și proprietățile lui Costel Alexe și a altor, în valorare de milioane de euro, trebuie justificate. ANI funcționează in cazu lui Oprișan doar la nivelul dânsului, ca vice al CJ Vrancea. (...) Nu știu dacă am încurcat planurile de revenire in politică ale lui Marian Oprișan, dar abia aștept să ne confruntăm cu probe în instanță", a afirmat George Simion luni, 20 martie 2023, într-o intervenție în direct la postul de televiziune  Realitatea Plus

Citiți și: „Penitenciarul" de la Bolotești - raiul baronului de Vrancea-articol publicat în luna aprilie, anul 2005 despre casele lui Oprișan în Ziarul de Vrancea

În ultimii ani de guvernare PSD, pădurile Vrancei au început să se rărească, lăsând loc unor vile somptuoase, atât de impunătoare încât ți-e greu să treci pe lângă ele fără să te miri cu ce bani au fost făcute, mai ales atunci când acestea aparțin și unor pensionari sau pensionare. Una dintre fericitele cotizante la sistemul asigurărilor de stat care, în ciuda statutului de pensionar în România, unul deloc de invidiat pentru această categorie de persoane, deține o vilă cât un penitenciar, la kilometrul 27 via Bolotești este focșăneanca Lucia Gherarde, femeia care l-a adus pe lume pe Marian Oprișan, președintele Consiliului Judetean Vrancea.

Situată pe marginea drumului spre Vidra, pe stânga, vila familiei Oprișan surprinde prin gardul imens, de beton, ca de penitenciar de maximă siguranță, care păzește de privirile indiscrete acumularea de beton și termopane de pe proprietatea familiei de baron.

Pazită cu strășnicie de „cerberii" președintelui Consiliului Județean Vrancea, vila familiei Oprișan, devenită în ultimul timp loc de pelerinaj pentru jurnaliștii „indiscreți", a ținut prima pagină a ziarelor locale și centrale mult timp de la începerea construcției, în anul 2002. Multe dintre motivele pentru care „penitenciarul" de la Bolotești a fost atât de mediatizat sunt arhicunoscute de opinia publica vrânceană, pe care le vom trece pe scurt în revistă.

Este vorba despre un control efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, la care s-a descoperit că apa și energia electrică ce alimenta utilajele care lucrau de zor la casa lui Marian Oprișan erau plătite din banii odobeștenilor, pentru că Marian Oprișan își "aranjase" un puț forat în curte și își "trăsese" și un TRAF( n.r. transformator electric) de alimentare cu energie electrică publică. De altfel, printr-o serie de tranzacții misterioase, o bucațică din domeniul public al Odobeștiului a fost cuprins în domeniul privat al familiei Oprișan. În plus, presa a făcut fotografii în care utilaje ale unor firme locale de construcții, printre care și cele ale cunoscutului om de afaceri Corneliu Prunache, apropiat al baronului, știut „abonat” al contarctelor pe bani publici în județul Vrancea, dar și utilaje ale SC Drumuri și Poduri SA  lucrând de zor la ridicarea fortăreței. Proprietatea mamei președintelui Consiliului Judetean Vrancea, pensionara Lucia Gherarde, s-a extins anul trecut și peste aceea a vecinului Dan Radovici, fostul viceprimar al Focșaniului. Acesta a cumpărat în anul 1995, prin mjloace, se spune, aflate la limita legii, fostul canton silvic al Odobeștiului, care se afla în domeniul public al orașului. Marian Oprișan a confirmat că mama sa a cumpărat în acest an și proprietatea lui Dan Radovici, nevoit să-și dea demisia ca urmare a pachetului de legi anticorupție, dar și a scandalului „Piața Corupției" din 2002.

Proprietatea familiei baronului se întinde acum pe câteva mii de metri pătrați, pe care se află „fortăreața" și fostul canton silvic al Odobeștiului. În 2002, mama președintelui Consiliului Județean Vrancea a obținut 1.640 de metri pătrați din această suprafață la schimb cu Consiliul Local Odobești. IGO a fost de acord cu acest schimb, motivând că astfel are acces la puțurile 6 și 7. Despre aparținătorul super-vilei de la Bolotești, Marian Oprișan a declarat recent într-o emisiune de televiziune că este proprietatea lui și a fratelui său, Adrian, dar că a fost trecută pe numele mamei lor, "pentru a nu exista probleme cu succesiunea", la trecerea acesteia spre cele sfinte. Totusi, Ziarul de Vrancea are informații potrivit cărora Marian Oprișan ar fi vândut vila unui cetățean german, tocmai pentru a nu fi nevoit să o treacă în noul formular de declarație de avere, informații care nu au fost confirmate de proprietari. Când l-am întrebat pe Oprișan dacă a vândut vila, acesta ne-a trimis s-o întrebăm pe mama lui. "Nu știu ce a făcut mama cu ea, întrebați-o pe ea, ea e proprietarul", ne-a declarat baronul. Până acum, nici un organ de control financiar sau de alt fel nu s-a întrebat la modul oficial cum a reușit familia Oprișan să construiască cea mai impunătoare vila din tot județul, a cărei valoare putem doar să o bănuim, pentru ca nimeni nu vorbește de așa ceva decât pe la colțuri. Cât privește declarațiile de-a dreptul patetice ale lui Marian Oprișan, conform cărora casa lui are doar cinci camere, așa cum s-au cerut aprobările, imaginile de la înălțime îl contrazic, arătându-ne cel puțin șapte corpuri de clădire, fiecare dintre acestea putând fi o casă de sine stătătoare pentru un amarât ca, de exemplu, unchiul lui Marian Oprișan, Dănuț Gherarde, boschetar în Gara Focșani. (Sebastian OANCEA)

Mama lui Oprișan: "Nu este vila, e o casă cu 5 camere..."

Reporter Ziarul de Vrancea: Doamna Gherarde, noi am vorbit cu domnul Oprișan, l-am întrebat dacă știe că vila de la Bolotești ar fi fost vândută și dumnealui ne-a spus să vă întrebăm pe dvs. Ați vândut vila de la Bolotești?

Lucia Gherarde: În primul rând nu este o vilă și n-am vândut-o pentru că nu este a lui Marian, este a lui Adrian, a mea și n-am de ce s-o vând.

Reporter Ziarul de Vrancea: Deci n-aveți de gând s-o vindeți...

Lucia Gherarde: . Nu.

Reporter Ziarul de Vrancea: Domnul Oprișan spunea că e pe numele dvs....

Lucia Gherarde. E pe numele meu pentru că Adrian m-a rugat pe mine, acum doi ani, ală micu, eu am acceptat, că el era plecat și am făcut pe numele meu. S-au scris tot felul de minuni, că e vila, că are 83 de camere, că are nu știu câte...

Reporter Ziarul de Vrancea: Putem să știm cam cât a costat?

Lucia Gherarde: Nu știu, verificați actele, că sunt acte.

Reporter Ziarul de Vrancea: S-au făcut speculații pe tema asta...

Lucia Gherarde. S-au făcut foarte multe speculații, să știți, multe, multe...

Reporter Ziarul de Vrancea: Dar, așa, la o primă evaluare, cam cât ar costa?

Lucia Gherarde: Nu pot să vă spun exact. Sunt acte, verificați actele, faceți dvs. evaluarea, mergeți, o vedeți... Nu este vilă, este o casă cu 5 camere...

Reporter Ziarul de Vrancea: Păi actele unde să le căutam? La Primărie?

Lucia Gherarde: Nu știți dvs.? Știți dvs. multe...

Reporter Ziarul de Vrancea: Casa, dacă spuneți că-i casa, câte camere are?

Lucia Gherarde: Cinci camere.

Reporter Ziarul de Vrancea: Păi așa ne-a zis și domnul Oprișan.

Lucia Gherarde: Știți ce se întâmplă? O vedeți lungă, are garaj făcut pe mijloc și are cinci camere și asta e, de asta vi se pare lungă așa. Dar este și cu Adrian, fecior' miu ală mic, că el m-a rugat să vândă, să-l ajut, pe numele meu, că el era în Italia.

Reporter Ziarul de Vrancea: Are piscină, dotări din astea super luxoase?

Lucia Gherarde: Nu are nimic super luxos. Vreți să mergeți cu mine într-o zi să vedeți?

Reporter Ziarul de Vrancea: Dacă ne permiteți, o să mergem...

Lucia Gherarde: Eu vă permit și mergem împreună să vedeți că n-are nimic super lux și multe câte ați pus în spate, mai ales mie, m-ați făcut în tot felul, "babă urâtă" și în tot felul...

Reporter Ziarul de Vrancea: Ne spuneți și nouă cam ce pensie aveți dvs.?

Lucia Gherarde: Cam ce pensie am eu? Vedeți la Oficiul de Pensii.

Reporter Ziarul de Vrancea: Ați terminat casa?

Lucia Gherarde: Încă nu e gata.

Reporter Ziarul de Vrancea: Cam când credeți ca o terminați?

Lucia Gherarde: Nu știu, deocamdată, de când tot scrieți și dați tot felul de minuni, nici nu mai vreau să mai aud. Muncești o viață, am muncit 37 de ani și mi-ați pus atâtea în spate fără să am nici o vină...

Reporter Ziarul de Vrancea: Bine, doamnă.

Lucia Gherarde: Eu nu vă zic cu nici o răutate, să fiți sănătoși, să vă dea Dumnezeu sănătate, cu toată sinceritatea, casa este a lui Adrian și Marian mai puțin a contribuit.

Reporter Ziarul de Vrancea: Cu ce firma a lucrat casa?

Lucia Gherarde: Cu ce firmă a lucrat casa? Păi să-l întrebăm pe Adrian, că a lucrat cu el în ultimul timp.

Reporter Ziarul de Vrancea: El a contactat firmele?

Lucia Gherarde: Da, el a contactat că l-am rugat pe el.

Reporter Ziarul de Vrancea: Bine, doamnă, mulțumim!

Lucia Gherarde: Cu multă plăcere, să vă dea Dumnezeu sănătate...

Citiți și:VIDEO | Bârlogul lui Marian Oprișan. Baronul PSD și-a făcut Arca lui Noe din 7 vile: Fortăreața din pădurea Vidra;

VIDEO | Analiza filmului depre moșia lui Oprișan de la Km 25-Bolotești spre Vidra, cu jurnaliștii Mălin Bot și Grigore Cartianu;

VIDEO | Protest în fața „palatului” din Bolotești, trecut în acte pe numele mamei pensionare a lui Marian Oprișan


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.