Politică

VIDEO | Guvernul Cîțu a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut, cu un scor istoric. Ce urmează

Ziarul de Vrancea
6 oct 2021 1139 vizualizări
Guvernul Citu Foto: gov.ro
Guvernul Citu Foto: gov.ro

Moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută de USR și AUR a fost adoptată marți. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi - 281 - înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

VIDEO:Privesc.Eu 

Primul pas este ca președintele Klaus Iohannis să convoace la consultări partidele, pentru crearea unei majorități care să susțină un nou guvern.

 ​​La scurt timp după aprobarea moțiunii de cenzură, Administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis face declarații de presă la Palatul Cotroceni, la ora 18.00. Potrivit unor surse liberale, șeful statului va convoca, joi, consultări cu partidele la Cotroceni.

Rezultatul oficial: Număr total de parlamentari 466, parlamentari prezenți - 318, voturi exprimate - 281, din care 281 au votat pentru.

Ce urmează. Ce prevede Constituția

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Mai poate fi desemnat Florin Cîțu după ce a picat la moțiunea de cenzură?

Curtea Constituțională s-a pronunțat într-o situație similară, când PNL, la începutul lui 2020 forța anticipatele, alături de Klaus Iohannis.

CCR a spus atunci că desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier, imediat după ce a picat prin moțiune de cenzură, nu poate fi făcută, însă a lăsat totuși o portiță, precizând că nu a intervenit o situație de natură să demonstreze că lucrurile s-au schimbat atât de repede astfel încât candidatul să fie susținut de o nouă majoritate care să-i permită reînvestirea.

  • „Or, în cauză, în mod contrar obligației de loialitate constituțională, desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru s-a făcut și cu ignorarea efectelor moțiunii de cenzură, a votului dat, la un interval de timp (o zi de la data adoptării moțiunii de cenzură) care exclude în mod obiectiv intervenția oricărui element de natură să fi produs o schimbare de optică și o reconfigurare semnificativă a exprimării votului în Parlament (ținând seama și de numărul voturilor în favoarea moțiunii de cenzură). Desemnarea apare astfel ca un act de voință unilateral, expresie a voinței exclusive a Președintelui României, care se poziționează astfel în afara logicii raporturilor constituționale de separație și echilibru al puterilor în stat și a efectelor pe care această logică le atașează actului desemnării candidatului la funcția de prim-ministru”, se arată în decizia Curții Constituționale.
  • Citiți și:Ce cărţi va arunca în joc Klaus Iohannis după probabila debarcare a actualului guvern?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.