Politică

VIDEO | După ce majoritatea PNL-USR-PLUS a găsit leac blocajului lui Liviu Macovei, Focșaniul are în premieră viceprimari cu fustă

Ziarul de Vrancea
29 ian 2021 4833 vizualizări
Autopropunerea consilierului liberal Liviu Macovei (foto stânga) pentru funcția de viceprimar al Focșaniului n-a izbutit să dea peste cap înțelegerea dintre PNL și USR-PLUS, făcută publică cu puțin timp înainte de începerea ședinței de joi, 28 ianuarie 2021, a CL Focșani. Conform acestei înțelegeri, în urma votului consilierilor locali, viceprimarii Focșaniului vor fi, în premieră, două femei: Ana Maria Dimitriu din partea PNL (foto mijloc) și Alexandra Tătaru (foto dreapta) din partea USR-PLUS.
Autopropunerea consilierului liberal Liviu Macovei (foto stânga) pentru funcția de viceprimar al Focșaniului n-a izbutit să dea peste cap înțelegerea dintre PNL și USR-PLUS, făcută publică cu puțin timp înainte de începerea ședinței de joi, 28 ianuarie 2021, a CL Focșani. Conform acestei înțelegeri, în urma votului consilierilor locali, viceprimarii Focșaniului vor fi, în premieră, două femei: Ana Maria Dimitriu din partea PNL (foto mijloc) și Alexandra Tătaru (foto dreapta) din partea USR-PLUS.

Anunțata majoritate dintre PNL și USR-PLUS în Consiliul Local Focșani - care ar fi trebuit să funcționeze pentru prima oară în alegerea viceprimarilor municipiului în ședința de joi, 28 ianuarie 2021 - a fost blocată de un element-surpriză: autopropunerea consilierului liberal Liviu Macovei pentru funcția de viceprimar.

Aceasta a dat peste cap ore bune înțelegerea dintre PNL și USR-PLUS, făcută publică cu puțin timp înainte de începerea ședinței, ca viceprimarii Focșaniului să fie Ana Maria Dimitriu din partea PNL și Alexandra Tătaru din partea USR-PLUS.

În final, majoritatea PNL-USR-PLUS și-a dovedit existența, în afara oricărui dubiu, prin vot. Cu 11 voturi pentru, 1 împotrivă și 9 neparticipări (consilierii PSD), Focșaniul are în premieră două femei în funcția de viceprimar.

Înregistrarea VIDEO integrală a ședinței ordinare a Consiliului Local Focșani de joi 28 ianuarie 2021-VIDEO Primăria Municipiului Focșani

VIDEO:vrancea atlastv

Ședința Consiliului Local Focșani de joi, 28 ianuarie 2021, a fost blocată timp de mai de 5 ore. S-a întâmplat acest lucru după ce, luând prin surprindere nou anunțata majoritate PNL-USR-PLUS, consilierul liberal s-a autopropus candidat pentru funcția de viceprimar. Macovei a intrat astfel în competiție cu Ana Maria Dimitriu, colega sa de partid, precum și cu Alexandra Tătaru, partenera de majoritate politică.

Mai mult, Liviu Macovei a încercat în calitatea sa de președinte de ședință să le impună consilierilor să voteze într-un mod pe care l-a considerat favorabil pentru el, însă aceștia au refuzat. Astfel, Macovei a cerut să se voteze în ordine alfabetică, însă nici Corina Atanasiu (USR- PLUS) și nici consilierii PNL nu au vrut să facă acest lucru. Cel mai probabil, Liviu Macovei a căutat să speculeze neîncrederea dintre PNL și USR care, deși au anunțat alianța, aveau pusă se pare drept primă condiție de verificare a funcționării acesteia votul pentru propunerile de viceprimari. În condițiile exercitării votului în ordine alfabetică (cu alesul USR-PLUS Corina Atanasiu primul votant) sau într-unul pe formațiuni politice (în care USR-PLUS ar vota înaintea PNL), verificările privind modul în care liberalii și-au respectat condiția de aliat al anunțatei coaliții și ar vota candidatul la viceprimar al USR-PLUS ar fi imposibil de realizat în practică.

În acest context, cei 9 consilieri locali PSD din CL Focșani nu s-au lăsat invitați și și-au luat în serios rolul „băgătorului bățului prin gard”, părând să-i țină partea lui Liviu Macovei și ironizând funcționarea nou anunțatei alianțe PNL-USR-PLUS în miniparlamentul municipiului reședință a județului Vrancea. 

După o pauză de multe zeci de minute și consultări, consilierii locali au stabilit prin vot modul de a-și exprima opțiunile pentru alegerea viceprimarilor Focșaniului ca fiind cel aleatoriu. În urma exercitării acestui vot, consilierele Ana Maria Dimitriu, din partea PNL și Alexandra Tătaru, din partea USR-PLUS, au devenit viceprimari ai municipiului Focșani, cu 11 voturi pentru, 1 împotrivă și 9 (n.r. consilierii PSD) neparticipări la vot.

Reprezentantul PSD în comisia de numărare a voturilor a semnat procesul verbal de consemnare a rezultatului cu obiecțiunea:„Nu s-a asigurat secretul exercitării votului”, lăsând calea deschisă pentru contestarea în instanță a rezultatului alegerii viceprimarilor de joi, din ședința CL Focșani.

În aceeași întrunire și tot prin vot secret, consilierii locali focșăneni au mai stabilit că primul viceprimar care-l va înlocui, atunci când este necesar, în condițiile legii, pe primarul Cristi Valentin Misăilă, va fi  Ana Maria Dimtriu.

Trebuie menționat că funcționarea majorității PNL-USR-PLUS în cazul alegerii viceprimarilor Focșaniului, în ședința Consiliului Local de joi, a însemnat o adevărată piatră de încercare a acestei înțelegeri. După autopropunerea surpriză a lui Liviu Macovei din timpul ședinței, nu puțini au văzut probabil o strategie de păcălire a USR-PLUS de către PNL. Faptul că aceasta nu s-a dovedit a fi reală, poate constitui baza construcției unei colaborări bazate pe seriozitate și foarte necesară, mai multă încredere între cele două forțe politice. Altfel, PSD-ul nu va ezita să profite (cum s-a putut constata de-a lungul ședinței CL Focșani de joi), din orice fisură ce va apărea în această colaborare.  

Reacții după alegerea viceprimarilor municipiului Focșani de joi 28 ianuarie 2021

Cătălin Toma-președintele PNL Vrancea și al CJ: „După o ședință - maraton a Consiliului Local Focșani în care PSD a luptat la baionetă pentru a împiedica alegerea viceprimarilor, voința majorității s-a impus și astfel pot felicita și ura succes celor două doamne care vor ocupa aceste funcții pentru următorii patru ani, Dimitriu Ana Maria (PNL) și Tătaru Alexandra (USR-PLUS). Sunt convins că astăzi au câștigat focșănenii.”

Ion Ștefan-vicepreședinte PNL Vrancea membru al Biroului Executiv Național: „În unire e puterea! Felicitări consilierilor PNL și USR de la Focșani pentru vot și multă putere de muncă celor două doamne viceprimar, Ana Maria Dimitriu și Alexandra Tătaru! La treabă, Focșaniul are nevoie de mâna unor femei, după delăsarea pesedistă!

Citiți și:PNL și USR-PLUS au ajuns la o înțelegere pentru a forma oficial majoritatea în CL Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.