Politică

(Update) VIDEO | Cum este văzută foarte probabila alianță de guvernare PSD-PNL din Vrancea de către șefii filialelor celor două partide

Ziarul de Vrancea
11 nov 2021 6875 vizualizări
Chiar dacă Ziarul de Vrancea le-a adresat, duminică 7 noiembrie 2021, întrebări concrete,  încercând să obțină, opinia șefilor filialelor celor două partide PNL și PSD din județul nostru, în legătură cu constituirea noii alianțe de guvernare PNL-PSD, dar și cu efectele pe care ea le va genera în plan local, cei doi lidei politici, Cătălin Toma (PNL-Foto dreapata) și respectiv Niciușor Halici( PSD-foto stânga), s-au ferit să răspundă la fel de concret întrebărilor puse
Chiar dacă Ziarul de Vrancea le-a adresat, duminică 7 noiembrie 2021, întrebări concrete, încercând să obțină, opinia șefilor filialelor celor două partide PNL și PSD din județul nostru, în legătură cu constituirea noii alianțe de guvernare PNL-PSD, dar și cu efectele pe care ea le va genera în plan local, cei doi lidei politici, Cătălin Toma (PNL-Foto dreapata) și respectiv Niciușor Halici( PSD-foto stânga), s-au ferit să răspundă la fel de concret întrebărilor puse

Știre actualizată 9 noiembrie 2021, ora 15:30:Filiala Vrancea printre cele care au votat împotriva  guvernării cu PSD în ședința Biroului Politic Națioanl (BPN) al Partidului Național Liberal, luni seară 8 noiembrie 2021 

Ceea ce până acum se discuta doar la nivel de posibilitate, a făcut luni, 8 noiembrie, un pas hotărât spre certitudine. Atât Partidul Național Liberal (PNL) cât și Partidul Social Democrat (PSD) au votat în structurile proprii de conducere ca formațiunile politice amintite să înceapă negocierile în vederea formării împreună a unei coaliții guvernamentale.  La respectiva coaliție ar urma să fie cooptatâ și UDMR.

Având în vedere numeroasele discuții generate în spațiul public în ultimele zile pe marginea acestui subiect, Ziarul de Vrancea a încercat să obțină opinia șefilor filialelor PNL și PSD din județul nostru cu privire la constituirea noii alianțe de guvernare cu privire la efectele pe care ea le va genera în plan local.

Așa cum veți constata, deși întrebările noastre au fost concrete, cei doi politicieni vrânceni Cătălin Toma - președintele filialei PNL Vrancea și Nicușor Halici - președintele filialei PSD Vrancea au preferat să nu răspundă la fel de concret. Menționăm că întrebările au fost transmise celor doi lideri politici locali în cursul zilei de duminică, 7 noiembrie 2021.

 

Întrebările adresate de Ziarul de Vrancea președintelui filialei Vrancea a PNL și a Consiliului Județean, Cătălin Toma

Având în vedere că discuțiile la nivel central pentru constituirea unei alianțe de guvernare PNL-PSD sunt, conform presei centrale, destul de avansate, vă rog să aveți amabilitatea să ne răspundeți la următoarele întrebări. Răspunsurile vor fi parte din structura unui articol pe care-l avem în pregătire pentru a-l publica în perioada următoare. Iată întrebările:

  1. Dacă dvs., personal, în poziția pe care o dețineți sau a structurii de conducere a organizației Vrancea a PNL, vi s-a solicitat până acum părerea pentru constituirea acestei alianțe guvernamentale;

  2. Care este această părere?
  3. Dacă aveți semnale și care sunt acestea în rândul colegilor de organizație pe subiectul constituirii acestei alianțe guvernamentale;
  4. Dacă aveți semnale și care sunt acestea în rândul electoratului din județ pe subiectul constituirii acestei alianțe guvernamentale?;
  5. Dacă alianța guvernamentală PNL-PSD se va constitui, credeți că aceasta va avea efecte și-n alianțele de la nivelul Consiliului Județean Vrancea ale Consiliului Local Focșani și a altor consilii locale din județ?

Răspunsurile președintelui filialei Vrancea a PNL și a Consiliului Județean, Cătălin Toma la întrebările adresate de Ziarul de Vrancea pe subiectul constituirii unei alianțe de guvernare PNL-PSD:

„Am citit întrebarile dumneavoastră și sincer nu comentez pe acest subiect. Vom vedea ce propuneri vor fi mâine (n.r. luni 8 noiembrie 2021) în urma întrunirii Biroului Politic Național (BPN) al Partidului Național Liberla (PNL). Pentru moment chiar nu comentez situația politică. Mulțumesc pentru înțelegere.”

Întrebările adresate de Ziarul de Vrancea deputatului Nicușor Halici, președintele filialei Vrancea a PSD

Având în vedere că discuțiile la nivel central pentru constituirea unei alianțe de guvernare PSD-PNL sunt, conform presei centrale, destul de avansate, vă rog să aveți amabilitatea să ne răspundeți la următoarele întrebări. Răspunsurile vor fi parte din structura unui articol pe care-l avem în pregătire pentru a-l publica în perioada următoare. Iată întrebările:

  1. Dacă dvs., personal, în poziția pe care o dețineți sau structurii de conducere a organizației Vrancea a PSD, vi s-a solicitat până acum părerea pentru constituirea acestei alianțe guvernamentale;
  2. Care este această părere?;

  3. Dacă aveți semnale și care sunt acestea în rândul colegilor de organizație pe subiectul constituirii acestei alianțe guvernamentale?

  4. Dacă aveți semnale și care sunt acestea în rândul electoratului din județ pe subiectul constituirii acestei alianțe guvernamentale?

  5. Dacă alianța guvernamentală PSD-PNL se va constitui intenționați să solicitați ca aceasta să aibă efecte și-n alianțele de la nivelul Consiliului Județean Vrancea, Consiliului Local Focșani și a altor consilii locale din județ?

Răspunsurile președintelui filialei Vrancea a PSD, deputatul Nicușor Halici la întrebările adresate de Ziarul de Vrancea pe subiectul constituirii unei alianțe de guvernare PSD-PNL:

„Deocamdată nu se va aproba, din cunoștințele mele, constituirea vreunei alianțe ci doar participarea Partidului Social Democrat (PSD) la guvernare. Iar această participare consider că-i necesară deoarece România se confruntă cu o situație fără precedent, situație care are la bază criza medicală provocată de pandemia de COVID-19, criza socială, alimentată și de salariile foarte mici ale multor categorii socio-profesionale, care nu acoperă creșterile de preț înregistrate în ultima perioadă la produse alimentare de bază. Și nu în ultimul rând, România se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Practic, românii se confruntă zilnic cu creșteri explozive ale prețurilor la energie, alimente și medicamente, care au erodat semnificativ puterea de cumpărare a românilor. Este absolut necesar ca viitorul Guvern să ia măsuri pentru protejarea celor mai vulnerabile categorii sociale, respectiv familiile cu copii, angajații cu salarii mici și pensionarii. Indiferent cine a creat această criză, Partidul Social Democrat nu va mai accepta ca românii să moară cu miile pentru că nu sunt medicamente în farmacii și asta pentru că actualii guvernanți nu au dorit acest lucru. Nu vom mai accepta ca oamenii să înghețe de frig în locuințe pentru că guvernanații actuali au permis o liberalizare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, fără să ia în calcul veniturile românilor, sau faptul că există categorii sociale vulnerabile care nu vor putea plăti facturi care vor fi mai mari de zeci, sau chiar sute de ori față de cele primite în iarna trecută“

Citiți și:VIDEO | Consiliul Național al PSD a dat undă verde negocierilor cu PNL și UDMR. Ce condiții pun social-democrații / Grindeanu: Cîțu nu va fi premier într-un guvern din care PSD face parte 

Consiliul Național al PSD a votat luni în unanimitate, să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi. Oficial social-democraţii au o serie de condiții-măsuri pe care vor să le introducă în viitorul program de guvernare. Neoficial, potrivit surselor HotNews.ro PSD vrea să modifice Constituția de la o republică semi-prezidențială la o republică parlamentară. Reamintim PSD și PNL au avut mai multe întâlniri de tatonare pentru formarea unui Guvern majoritar PNL-PSD-UDMR.

Sorin Grindeanu i-a transmis și un mesaj lui Florin Cîțu: nu va fi premier într-un guvern din care PSD va face parte. El i-a amintit liderului PNL că a fost demis printr-o moțiune de cenzură depusă de social-democrați. Grindeanu nu a exclus totuși ca viitorul prim-ministru să fie un liberal.

"Știți că noi am inițiat și am votat o moțiune de cenzură prin care Florin Cîțu a plecat din funcția de premier. E un lucru de la care nu facem rabat. Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern în care are în componență PSD. Noi am sancționat deja capacitatea dlui Cîțu de a conduce un guvern. PSD consideră că etapa Florin Cîțu premier a fost depășită de ceva vreme", a declarat Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD a explicat că pentru negocierile dintre PSD, PNL și UDMR se vor forma patru comisii iar într-una dintre acestea se va discuta despre revizuirea Constituției.

Potrivit surselor HotNews.ro PSD vrea să propună la capitolul măsuri modificarea Constituției de la o republică semi-prezidențială la o republică parlamentară. În acest sens social-democrații pledează pentru menținerea UDMR la guvernare pentru că numai așa ar exista numărul necesar de voturi de modificare a Constituției. Reamintim că pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.

Întrebat de jurnaliști dacă s-a discutat despre modificarea Constituției care să prevadă schimbarea formei de guvernământ și trecerea de la republică semi-prezidențială la republica parlamentară, Sorin Grindeanu a spus: „Nu s-a discutat astăzi nici o secundă despre așa ceva. S-a discutat că România are nevoie de o reașezare din punct de vedere constituțional (…) E normal să avem o discuție să vedem dacă această Constituție mai corespunde exigențelor României de azi”.

Lista condițiilor PSD neoficială și oficială

  • creșterea numărului de ministere în Guvern de la 18 câte sunt în prezent la 20

  • 10 ministere pentru PSD printre care Finanțe, Sănătate, Muncă, secretariatul general al Guvernului

  • testare extinsă și vaccinare

  • aducerea în prima linie a specialiștilor în sănătate

  • indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11%

  • dublarea alocațiilor

  • creșterea salariului minim în două trepte de anul viitor

  • asigurarea subvenției la gicacalorie la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeași pondere avută în luna decembrie 2020

  • asigurarea prin toate mjloacele desfășurării cursurilor în regim fizic, testarea elevilor

  • descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea școlilor – la nivel Consiliului de Administrație al Școlilor

  • Text informații :hotnews.ro

  • Citiți și:PNL a decis să continue negocierile pentru guvern cu PSD / Orban: Este sinucidere politică și o gravă trădare a alegătorilor care au votat cu PNL / Ce condiții pun liberalii 

  • PNL a decis să continue negocierile pentru formarea noului Guvern cu PSD. Decizia a fost luată la finalul unei ședințe, la Vila Lac, cu liderii de organizații, după aproape patru ore de discuții. La vot, 48 de liberali au votat pentru colaborarea cu PSD și 22 împotrivă. Potrivit surselor HotNews.ro, liberalii își doresc învestirea Guvernului până la 1 decembrie și estimează că negocierile vor mai dura cel puțin două săptămâni. La ședință a participat și fostul șef al PNL, Ludovic Orban, care a spus că a venit pentru a spune clar că este împotriva oricărei înțelegeri cu PSD.

  • Printre cei care au votat împotrivă se numără Ludovic Orban, Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Cristian Băcanu, Monica Anisie și Antonel Tănase.

  • La final, Ludovic Orban a criticat dur decizia. „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie să batem palma cu PSD. Nu există nicio explicație rațională. Ce legătură este între PNL și fostul Partid Comunist? Nicio legătură”, a spus el.

  • Echipa de negociere are termen de două săptămâni pentru discuțiile cu PSD, iar apoi trebuie să vină să prezinte în partid rezultatele într-o nouă ședință a Biroului Național.

  • "Biroul Politic Național al PNL a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.(...) PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete", a transmis oficial, printr-un comunicat de presă, conducerea PNL.

  • De asemenea liberalii au transmis, după ședința Biroului Național, principiile care nu vor fi negociate:

  • formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal

  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană

  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană

  • nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri

  • continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă

  • realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV

  • reforma statului

  • menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA

  • Ludovic Orban spune însă că mandatul nu a fost trasat concret, lăsând totul la latitudinea echipei de negociere.

  • În cursul zilei, şi PSD a votat, în forul de conducere, în unanimitate, începerea negocierilor cu PNL şi UDMR pentru formarea unei noi majorităţi şi a Guvernului, iar liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, la rândul lui, printr-o postare, că formaţiunea este pregătită de o alianţă cu PNL şi PSD.

  • Text informații :hotnews.ro

  • Citiți și ce a spus Ludovic Orban fostul președinte al PNL înainte de a intra la ședința BPN de luni seară 8 noiembrie 2021

  •  Ludovic Orban a spus că a venit la ședința conducerii PNL pentru a susține categoric că este împotriva unei întelegeri cu PSD:

  • Vizionați în VIDEO de mai jos declarațiile făcute de Ludovic Orban, înainte de a intra la ședința BPN de luni seară 8 noiembrie 2021 începând cu minutul 14:22

VIDEO:B1

"Am luptat împotriva stângii post-comuniste și sunt categoric împotriva oricărei formule de guvernare cu PSD

Este o rușine pentru conducerea PNL simplul fapt ca a angajat discuții cu PSD

Decizia de a face o înțelegere cu PSD, la inițiativa președintelui Iohannis, reprezintă o trădare gravă a românilor care au votat cu PNL și o sinucicidere politică pentru cei care iau o astfel de decizie

Chiar dacă se va învesti un guvern, nu va fi un guvern al românilor care cred în ideile liberale, în democrație și în justiție independentă

Orice alianță cu PSD va fi un avantaj pentru cei care vor contracte cu statul, funcții la stat

Dacă PNL va face o alianță cu PSD, drumurile noastre se vor despărți

Este o legendă că Florin Cîțu nu și-ar dori o guvernare cu PSD

Simplul gest de a sta la masa negocierilor cu PSD este o gravă încălcare a principiilor liberale

PNL are soluția de a reface coaliția de centru-dreapta"

Citiți și:Florin Cîţu i-a spus lui Ludovic Orban în BPN că la următoarea şedinţă va fi exclus din partid - surse

Liderul PNL, premierul Florin Cîţu, i-a spus lui Ludovic Orban luni seară, în Biroul Politic Naţional, că la următoarea şedinţă va fi exclus din partid, au declarat pentru News.ro surse liberale. De altfel, Orban a anunțat că pleacă dacă liberalii fac alianță de guvernare cu PSD.

Reacţia lui Florin Cîţu a venit după ce fostul lider PNL Ludovic Orban a luat cuvântul împotriva propunerii sale de a lua mandat pentru începerea negocierilor cu PSD.

Pentru a fi exclus din partid, o eventuală propunere a Biroului Politic trebuie votată în Consiliul Naţional, singurul for care ia decizia în acest caz.

Ludovic Orban a declarat, înaintea şedinţei în care s-a decis începerea negocierilor cu PSD, că, în cazul unui parteneriat de guvernare cu social-democraţii, el va părăsi partidul.

„Dacă se face o alianţă de guvernare cu PSD, drumurile noastre se vor despărţi. Eu rămân fidel cetăţenilor români care au avut încredere în PNL şi e obligaţia mea să asigur în continuare, alături de colegii mei care cred în valorile liberale, să asigurăm reprezentarea politică în Parlamentul României. (...) Asta e o legendă. De ce Florin Cîţu s-a dus la întâlnire cu PSD? Nu trebuie să accepţi aşa ceva. E o acţiune contrară a tot cee ace înseamnă PNL, a tot ceea ce înseamnă valori, principia în care noi am crezut şi în care cred atâţia români”, a afirmat Ludovic Orban.

Orban a avut o reacţie foarte dură şi după ce decizia a fost luată.

"Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist? Nicio legătură", a subliniat Ludovic Orban.

Text informații:hotnwes.ro

Știre actualizată 9 noiembrie 2021, ora 15:30: Cine sunt liderii de filiale PNL care au votat pentru guvernare cu PSD și cine s-a opus.Cum a votat liderul filialei Vrancea 

Decizia PNL de a continua negocierile cu PSD pentru formarea noului Guvern a fost luată cu voturile clare a 48 de lideri de filiale care au susținut guvernarea alături de PSD. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, nu şi-a exprimat votul, deşi el este cel care a cerut colegilor să se pronunţe pentru o negociere cu PSD. La rândul său, Emil Boc a transmis o scrisoare cu opţiunea pro-PSD, citită în şedinţa de luni seară de către deputatul Sorin Moldovan, iar momentul a fost însoţit de huiduieli din partea contestatarilor înţelegerii cu social-democrații.

Potrivit unor surse PNL citate de News.ro, printre filialele care au votat pentru începerea negocierilor cu PSD se află:

  • Alba, Arad, Bacău, Buzău, Călăraşi, Cluj,Constanţa, Hunedoara,
  • Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ,
  • Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Sectorul 4 – singura filială de sector a PNL care a votat în favoare, Timiş, Vaslui.

Emil Boc nu a participat la ședința conducerii PNL de luni seară, dar a transmis o scrisoare în care a prezentat opţiunea pro-PSD, citită în şedinţă de deputatul Sorin Moldovan. Momentul a fost însoţit de huiduieli din partea contestatarilor înţelegerii cu PSD, scrie News.ro.

 S-au opus unei negocieri cu PSD:

  • Organizaţia Bucureşti, prin vocea lui Ciprian Ciucu, filiala Sector 1, prin Sebastian Burduja, Sectorul 6,
  • filialele Tulcea, Vrancea, Dâmboviţa, Giurgiu,
  • Covasna, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Brăila.

Au fost şi lideri care nu au dorit să se exprime, precum Marcel Vela de la Caraş-Severin, Gigel Ştirbu, de la Olt, Eugen Pîrvulescu, de la Teleorman, sau Doljul, Harghita şi Galaţiul.

Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, deşi nu a dorit să îşi exprime votul, a făcut numărătoarea voturilor.

Nici preşedintele PNL, Florin Cîţu nu şi-a exprimat votul, dar a fost cel care a propus conducerii să se supună la vot începerea negocierilor cu cei de la PSD.

Liderul PNL Oradea, Florin Birta, ales în echipa de conducere a lui Florin Cîţu, la Congresul din septembrie, a propus ca votul din BPN să fie dat uninominal, pentru ca toţi să ştie cine e responsabil pentru o viitoare guvernare cu PSD. Propunerea sa nu a fost supusă la vot.

Text informații hotmews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.