Politică

VIDEO | Ce a comunicat majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani în conferința de presă

Ziarul de Vrancea
21 feb 2021 3135 vizualizări

Joi, 18 februarie 2021, după o îndelungată și greu de explicat tăcere, majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani a susținut o conferință de presă la sediul PNL din B-dul Independenței.

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a conferinței de presă susținută joi, 18 februarie 2021, de majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani

VIDEO:vrancea atlastv

Primul care a vorbit în cadrul conferinței de presă de joi a fost președintele PNL Focșani, Nicu Tănase.

Acesta a susținut în cadrul intervenției sale că investițiile despre care primarul Cristi Misăilă acuză că au fost blocate au fost de fapt aprobate în cadrul ședinței Consiliului Local din 28 ianuarie. Tănase a mai subliniat că noua majoritate este adepta promovării investițiilor finanțate prin fonduri europene nerambursabile, nu prin credite, așa cum și-ar dori primarul Focșaniului. În legătură cu utilizarea excedentului bugetar care a provocat un aprig scandal între PSD și majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local, iar edilul municipiului a anunțat că a emis ordine de sistare a lucrărilor la investiții din cauza blocajului, Nicu Tănase a caracterizat-o drept o manevră propagandistică a lui Misăilă.

„Noi am votat pe 28 ianuarie solicitările primarului pentru investiții. Acum el face credite care să îndatoreze generații întregi de focșăneni, în loc să acceseze fonduri europene nerambursabile. Nu este normal să faci credite când ai atâtea fonduri europene la dispoziție. Noi ne-am dorit colaborarea cu primarul Misăilă, dar el s-a obișnuit să facă numai ce vrea el. Primarul Cristi Misăilă, în loc să acceseze fonduri europene, cum fac majoritatea orașelor din România, face credite, înglodând focșănenii în datorii pe care ar trebui să le plătească următoarele generații. Domnului Misăilă nu îi plac fondurile europene pentru că este complicat să mulțumească pe toată lumea în timp ce îndatorează focșănenii cu o sumă de până la 140 de milioane de lei. Împrumuturi ar putea să facă oricine pe spatele focșănenilor. Nu a fost în stare să cheltuiască toți banii pe care i-a dat anul trecut Guvernul PNL și a rămas cu un excedent de aproape 7 milioane de lei. Împrumuturi pe dobânzi mari a putut să ia, dar fonduri europene nu, pentru că acestea sunt verificate la sânge. Noi l-am chemat și îl chemăm în continuare la discuții, noi suntem deschiși la dialog, în interesul focșănenilor. Să lase orgoliile deoparte și să vină să discutăm proiectele pentru Focșani. Primarul are obligația de a colabora cu majoritatea PNL-USR-PLUS”, a explicat președintele PNL Focșani, Neculai Tănase.

Ce a spus viceprimarul Alexandra Tătaru (USR-PLUS)

„Nu aprob de nici un fel dezinformarea şi manipularea. Consider că cetăţenii ar trebui să se informeze mai mult, să nu pice în nicio plasă mediatică, pentru că această agitaţie a păturilor sociale împotriva unei aşa-zise majorităţi toxice nu face deloc bine focşănenilor. Consider că am ajuns acolo, atât noi, consilierii PNL, USR-PLUS, cât şi ceilalţi, din alte partide politice, cu votul focşănenilor, iar primarul municipiului Focşani trebuie să nu se dezică de propriile declaraţii, că este primarul tuturor focşănenilor. Dumnealui a ajuns acolo tot prin vot, ca şi noi şi a spus că face administraţie şi nu politică. Primarul a promis că face administrație și nu politică. PSD și primarul Misăilă au fost obișnuiți să aibă majoritate proprie în Consiliul Local, dar acum nu mai au. Consiliul Local trebuie să analizeze cu rigurozitate proiectele propuse de primar, eu nu votez în necunoștință de cauză. Noi vrem să colaborăm în interesul cetățeanului”, a spus și viceprimarul Alexandra Tătaru în intervenția sa din cadrul conferinței de presă.

Precizările viceprimarului Ana Maria Laura Dimitriu (PNL)

Viceprimarul Focșaniului ales din partea PNL, Ana Maria Laura Dimitriu, a subliniat în intervenția sa din cadrul conferinței de presă de joi că majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local nu este și nu ar trebui considerată doar ca o maşină de vot. „Consilierii acestei majorități vor propune mai multe proiecte pentru dezvoltarea Focșaniului”, a menționat Ana Maria Laura Dimitriu, prcizând că unul dintre proiectele înregistrate joi la Primăria Focşani şi care se va afla pe agenda de lucru a Consiliului Local, care se va întruni săptămâna viitoare, se referă la  obiectivul de investiţii „Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Centru de ştiinţe aplicate - Colegiul Naţional Unirea".

„Este o investiţie pentru dezvoltarea municipiului Focşani, realizată nu cu bani de la bugetul local şi nici din credite, aşa cum vrea domnul primar Misăilă. Compania Naţională de Investiţii alocă suma de 27, 157 milioane lei, adică aproape 97% din valoarea acestei investiţii. Sperăm ca secretarul municipiului să întocmească referatul de specialitate pentru acest proiect pentru prima şedinţă a Consiliului Local”, a declarat viceprimarul Ana Maria Dimitriu (PNL). Această investiţie de la CN Unirea Focșani se va ridica la aproape 5 milioane de euro, iar contribuţia municipalităţii va fi de doar un milion de lei.

Precizările consilierului local Costel Bîrsan

„Asistăm la o ofensivă fără precedent împotriva Consiliului Local și a consilierilor locali din partea domnului primar și a PSD-ului. Și concluzia mea este că noi «am pus capacul la borcanul cu miere». Știți, cineva spunea această frază (n.r. - deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan când era ministru). Deci «am pus capacul la borcanul cu miere!». Primarul PSD și PSD-ul au la dispoziție un aparat de propagandă uriaș, îl știți și dumneavoastră, cu metode bolșevice de manipulare, dezinformare, șantaj și minciuni pe toate planurile. Nu-i face cinste acest lucru. primarului! Concluzia mea este că sportul preferat al dumnealui este minciuna. În repetate ocazii a mințit și probabil că va minți în continuare pentru că aceasta e firea dânsului.

Până să trec la problema cu centrala termică, aș vrea să subliniez și eu un lucru, și anume: tot aruncă din când în când această frază cu «se blochează dezvoltarea orașului». Care dezvoltare, oameni buni? De 30 de ani Focșaniul a rămas parcă blocat în era comunistă! Să ne amintim de teatru, de vechea prefectură. Câți ani de zile au trebuit să treacă să fie finalizate? Foarte mulți ani! S-au tocat milioane și milioane de lei. Strada Unirea Principatelor, strada Popa Șapcă și alte străzi din Focșani au durat ani de zile până le-a făcut. Și nu s-a mai văitat că cineva « blochează» dezvoltarea Focșaniului. De asemenea, în ceea ce privește Cimitirul Sudic, s-au făcut niște nereguli acolo cât casa! În repetate rânduri am spus: «Domnule, ce măsuri ați luat cu banii pierduți acolo? Cum se recuperează?» Nici un răspuns! Întorcându-mă la strada Unirea Principatelor, tot de gura noastră a anulat licitația când construcorul nu s-a ținut de cuvânt și nu a respectat termenele și calitatea. A scos din nou la licitație și cine a câștigat? Același constructor! Deci se petrec lucruri destul de dubioase în Primăria Focșani referitor la investițiile pe care le face!

Acum să mă întorc la vestita centrală de la Creșa nr. 1 Focșani. Deci eu, dimineață (n.r. - joi, 18 februarie 2021), am luat o echipă de 2 oameni de la firma mea și împreună cu d-na viceprimar Ana Maria Dimitriu chiar am mers acolo cu intenția sinceră de a încerca să-i ajutăm să rezolvăm problema! Chiar credeam că acel sistem s-a oprit. Mare a fost surpriza când am intrat pe hol. Era o căldură de nu puteai sta acolo. Erau toți în mânecuță scurtă și așa mai departe. În biroul doamnei de pe dreapta, doamna asistentă, caloriferul frigea, căldură, nici o problemă, centrala scotea gazele arse. Deci ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Am desfăcut capacul centralei să vedem dacă e o problemă și în discuția cu fochistul respectiv, sau nu știu ce rol are respectiva persoană acolo, s-a desprins ideea că el trebuie să completeze la un anumit interval de timp cu apă. Deci sistemul pierde apă! Nu este centrala defectă în așa fel încât copiii să stea în frig! Ea (centrala) poate funcționa și dacă dumneavoastră ați fost pe acolo și fotografiile pe care le-am făcut arată, o să vedeți că centrala funcționează. Nu e nici o mare tragedie sau cum s-a spus, vezi Doamne, că n-am votat noi, centrala nu mai funcționează și copiii stau în frig! Nici un moment copiii n-au stat în frig! E o manipulare ordinară a primarului prin transportarea câtorva calorifere electrice acolo ca să arate, vezi Doamne, că toată lumea stă în frig. Nici un moment copiii nu au stat în frig!

Referitor la comunicatul de presă ulterior vizitei noastre acolo, când pe mine mă acuză. Spune așa, că eu am acuzat faptul că specialistul care a făcut evaluarea a mințit. Nici un moment n-am spus așa ceva! Pe specialistul respectiv îl cunosc foarte bine. Este un om dedicat meseriei și e chiar foarte bun, îl apreciez foarte mult. Niciodată n-am spus că a mințit el.

Problema este că centrala într-adevăr necesită reparații care reparațiile respective trebuiau făcute de mult! Ceea ce iar minte domnul primar și cei din jurul lui, centrala nu e la prima defecțiune. Pe arzătorul de căldură sunt vreo 3 suduri! Ca atare, în acea centrală s-a mai umblat, sudând niște fisuri pe acolo. Fisuri care, sper să nu greșesc, eu le-aș atribui unui îngheț, într-un an trecut. Centrala, schimbătorul a înghețat și a crăpat și acolo au fost niște suduri. Poate să fie asta una dintre cauze, sau poate fi o altă cauză. Deci respectiva centrală poate fi repusă pe parametri tehnici necesari. Nu cu 100 de milioane de lei vechi, cum a spus domnul primar, sau schimbat centrala, ci doar cu 60 milioane de lei vechi! 

Sigur că se poate opta și pentru schimbarea centralei, dar schimbarea trebuia probabil făcută când nu era necesară căldura, deci vara! Acum a venit cu o sponsorizare datată ieri (n.r. - miercuri, 17 februarie 2021). Domnul primar a anunțat că cineva sponsorizează acea creșă cu centrală, ceea ce este foarte bine. Dar ca totuși să dau un sfat tehnic, soluția adoptată pentru această creșă era pentru să zicem instituții mai sensibile, eu aș recomanda 2 centrale care să însumeze puterea respectivă. În cazul unei defectări a unei centrale, a unei avarii, poate funcționa foarte bine cu una dintre ele, până se rezolvă cealaltă. Asta ar fi ca și recomandare.

Ceea ce vreau să vă mai spun e că de la Primărie întotdeauna, dar întotdeauna, prețurile la serviciile și proiectele scoase sunt de la 2 la 10 ori încărcate! Subliniez de la 2 la 10 ori!

Eu, știți și dumneavoastră, mă ocup de gaze, instalații de gaze, iar un proiect de gaze costă 350 de lei. Inclusiv Engie, cei care fac distribuția și rețeaua de gaze naturale în jumătatea de sud a țării, recomandă și nu permit un preț mai mare de 350 de lei pentru un proiect de gaze. Și domnul primar am văzut într-o documentație undeva la 12000 de lei, un proiect de gaze! Nu aș vrea să acuz pe nimeni, dar faptul că se încarcă prețurile în mod nejustificat pe mine mă duce gândul la alte inginerii financiare.

Nu vreau să mă pronunț, nu vreau să acuz pe nimeni, dar nu e curat!

Încă o chestiune vreau să vă mai spun și închei. Din anii de colaborare de până acum cu domnul primar, eu am constatat că atunci când se vaită mai tare, când spune că nu sunt fonduri, că se blochează orașul, e clar că sunt niște interese obscure la mijloc!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.