Politică

VIDEO | Concluzii după ședințele CL Focșani și CJ Vrancea care-au avut în discuție același proiect: plafonarea salariilor propriilor angajați

Ziarul de Vrancea
12 feb 2023 2067 vizualizări

Joi, 8 februarie 2023, atât în Consiliul Local al Municipiului Focșani cât și în Consiliul Județean Vrancea s-a discutat un proeict de hotărâre similar, în ședințe extraordinare: cel al plafonării salariilor propriilor angajați. Mulți dintre urmăritorii scenei politice locale au fost interesați să vadă felul în care abordează acest proiect practic identic, aleșii din cele două miniparlamente locale. Aceasta, mai ales având în vedere faptul că majoritatea PNL-USR din CL Focșani refuzase până la ședința extraordinară de miercuri 08 februarie 2023, în două rânduri fie și să ia în discuție acest proiect, în comisia de specialitate. Miercuri însă șeful lor politic a inițiat un proiect de hotărâre similar în ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea, desfășurată în aceeași zi cu cea a CL Focșani.

Miercuri, în administrația județului Vrancea dar și în cea a Municipiului Focșani au fost două ședințe convocate extraordinar. Una la Consiliul Local al Municipiului Focșani, cealaltă la Consiliul Județean Vrancea. Ambele au avut un subiect comun pe ordinea de zi. Este vorba despre o decizie privind stabilirea nivelului de salarizare pentru funcționarii din administrație dar și pentru cei din instituțiile subrodonate. În ambele cazuri proiectele n-au fost adoptate Datorită acestui lucru salariile angajaților din Consiliul Județean Vrancea din Primăria Focșani dar și din instituțiile subrodonate celor două nu vor fi înghețate. Rămâne însă o mare necunoscută: cum ar trebui calculate aceste salarii, ca să nu fie încălcată legea. În momentul de față legea impune ca salariile funcționarilor să nu depășească nivelul unie funcții de vicepreședinte în cazul Consiliului Județean Vrancea sau viceprimar în cazul Primăriei Focșani. Există aici însă, o mare necunoscută. Și anume care este nivelul de salarizare al acestor funcții, pentru că au fost majorate salariile primarilor, ale viceprimarilor, președinților de Consilii Județene și vicepreședinților de Consilii Județene. Legea care prevedea aceste măriri a fost atacată la Curtea Constituțională. Aceasta (n.r. Curtea Constituțională) ar urma să se pronunțe la finalul lunii februarie 2023 pe speța menționată. Până când vine decizia Curții este o mare nebuloasă în administrație în legătură cu modul în care ar trebui să arate hotărârile de Consilii după care să fie făcute modificările salariale. Au fost discuții, miercuri 08 februarie 2023 și la Consiliul Județean Vrancea dar și la Consiliul Local al Municipiului Focșani fără o concluzie clară.

Ce s-a întâmplat la ședința extraordinară de miercuri 08 februarie 2023 a Consiliului Județean Vrancea 

Salariile angaților de la Consiliul Județean Vrancea și instituțiile subrodonate nu vor fi înghețate. Aceasta ca urmare a votului dat în plenul ședinței extraordinare de miercuri, 08 februarie 2023 a Consiliului Județean Vrancea. Cu acest prilej s-a discutat proiectul ce viza menținerea lefurilor la nivelul actual. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma a menționat că s-a impus inițierea proiectului pentru plata salariilor aferente lunii ianuarie 2023, în condițiile în care salariul minim pe economie a crescut de la începutul anului la 3000 lei brut. În această situație, dacă se aplică noul salariu înmulțit cu coeficienții stabiliți în Consiliul Județean s-ar ajunge ca un angajat să plece acasă cu o leafă mai mare decât un șef de serviciu sau director. De asemenea s-ar depăși îndemnizația vicepreședintelui Consiliului Județean la care se raportează salariiile

Consilierul județean PSD Dănuț Cristian a anunțat încă de la începutul ședinței de miercuri 08 februarie a Consiliului Județean Vrancea că grupul PSD nu va vota proeeictul. Nu cred că este normal ca în această perioadă complicată cu putere de cumpărare scăzută cei care au salariile mici să rămână cu ele la fel pentru că nu pot crește celor care au salariile mari. Dacă într-adevăr ați dori să ajutați pe cei cu venituri mici și putere de cumpărare foarte scăzută, ați putea să modificați coeficienții. Doar astfel ar putea să crească veniturile funcționarilor publici de execuție care reprezintă mare majoritate a aparatului de specialitate și care efectiv muncesc pentru implementarea proiectelor de dezvoltare ale județului Vrancea. Prin urmare, grupul consilierilor PSD din CJ va vota împotriva acestui proiect de hotărâre.” 

Secretarul general al Județeului, Raluca Dan, a dat explicațiile legale în ședință: ”Să știți că dincolo de sentimentele sau de emoțiile personale ale fiecăruia, din păcate, potrivit legii, potrivit codurilor civil și așa mai deprate nu se poate aplica procedura de înmulțire a coeficientului stabilit pentru fiecare funcție în parte cu salariul minim pe economie doar pentru o categorie de salariați. Adică în momentul în care dvs ați aproba să se mărească salariile, ar însemna ca dispozițiile de reangajare de stabilire a salariului pentru fiecare persoană în parte să fie împărțite. Și anume pe categorii de persoane din cadrul Consiliului Județean să li se înmulțească coeficientul cu 3000 și alte funcții din CJ să nu li se înmulțească cu 3000 coeficientul pentru că ar depăși salariul vicepreședintelui”.  

În proiectul de hotârâre supus dezbaterii consilierilor județeni, miercuri 08 februarie 2023 a fost curpins și un articol care prevedea posibilitatea recalculării salariilor în cazul modificării legislației, având în vedere că pe 28  februarie Curtea Constituțională se va pronunța în ceea ce privește creșeterea salariilor vicepreședinților și președinților de Consilii Județene, primarilor și viceprimarilor.

Secretarul general al Județeului Raluca Dan: Toți ne dorim! Eu sunt funcționar public și mi-aș dori ca salariul meu, coeficientul pe care dvs l-ați aprobat să fie înmulțit cu 3000. Aveți și o altă formulă juridică, administrativă.Și anume:să ne micșorați coeficienții la toți salariații din administrație și atunci să înmulțiți cu 3000. Dar din păcate venitul în mână, venitul net va fi același din ziua de astăzi și anume plafonat la nivelul vicepreședintelui. Legiuitorul permite. Acesta a fost și principiul legii 153. Ca autoritățile locale să stabilească care este salariul pe care doresc să-l dea salariaților și funcționarilor publici. Iar Consiliul Județean a stabilit un coeficient. O cifră. Ea nu este impusă de lege. Acesta este și motivul pentru care s-a propus acest proiect de hotărâre de plafonare și nu unul de micșorare a  coeficienților pentru salariații. Tocmai nu în speranța, considerând că atunci când Curtea Constituțională va decide că legea adoptată de parlamentul României prin care indemnizația funcțiilor alese, președinte și vicepreședinte se va putea înmulți cu salariul minim pe economie, atunci noi toți subordonații dumnealor și instituțiile subordonate vom putea să ne luăm salariile după procedura pe care ne-o dorim cu toții.”  

În final proiectul supus aprobării în ședința extraordinară de miercuri 08 februarie 2023 a Consiliului Județean Vrancea a picat la vot. Era nevoie de 17 voturi, dar a obținut doar 16 „pentru”. Practic majoritatea formată din PNL-USR-ALDE nu a funcționat, USR abținându-se la vot. 

Ce s-a întâmplat la ședința extraordinară de miercuri, 08 februarie 2023 a Consiliului Local al Municipiului Focșani

Un proiect similar a fost supus discuției în Consiliul Local al Municipiului Focșani încă de săptămâna trecută. Acesta a fost inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă. Săptămâna trecută proiectul nu a ajuns pe ordinea de zi, pentru că nu avea avizul comisiei de specialitate Proiectul a fost repus pe tapet miercuri, 08 februraie 2023 în ședința exrraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani. Surpriză, însă! Primarul Cristi Valentin Misăilă a anunțat că-și retrage proiectul. Motivul? A ajuns la concluzia, alături  de colegii de partid că salariile nu trebuie plafonate ci rediscutate, explicând astfel și votul din Consiliul Județean. 

Consilierul local PNL din Consiliul Local al Municipiului Focșani, Liviu Macovei:”Ați adus în discuție aseară ( n.r. la avizarea proiectului în ședința comisiei de specialitate) proeictul de la Consiliul Județean Vrancea. Și ați încercat să ne convingeți că aceste două proiecte atât cel de la Consiliul Județean cât și cel de la Consiliul Local al Municipiului Focșani sunt aproape identice. Cred că ar fi trebuit să fiți aseară la o altă întâlnire. În care să vă întâlniți cu colegii dvs, consilierii PSD de la Consiliul Județean și împreună să vă lămuriți cum vă poziționați în legătură cu cu aceste plafonări.”

Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani: ”Am stat și am analizat și cred că este momentul să facem o mai bună așezare a grilei de salarizare pentru a face într-adevăr dreptate și a respecta principiul nediscriminării și ierarhizării. Și totodată să-i stimulăm pe cei care într-adevăr muncesc. De aceea am luat această decizie la nivel de PSD Vrancea. Da într-adevăr nu se impune plafonare, ci se impune o rediscutare a grilei de salarizare. Eu o să retrag acest proiect de pe ordindea de zi. Urmează să facem o discuție concretă legată de reașezarea grilei de salarizare la nivelul aparatului de specialitate al Primăriei Municipiului Focșani și la nivelul celorlalte instituții subordonate Consiliului Local.”  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.