Politică

VIDEO | Candidații la alegerile prezidențiale, în bătălia online: Mii de euro investiți în promovare

Ziarul de Vrancea
30 mar 2025 1287 vizualizări

Cu mult înainte de începerea oficială a campaniei electorale, candidații la alegerile prezidențiale din România și-au mutat lupta pe rețelele sociale, investind sume considerabile pentru a-și spori vizibilitatea. Deși popularitatea online nu garantează neapărat succesul în alegeri, impactul rețelelor sociale asupra votanților devine din ce în ce mai important.

TikTok – principalul câmp de luptă digitală

Platforma TikTok, care a jucat un rol semnificativ în alegerile precedente, este din nou în centrul atenției. Candidatul suveranist George Simion conduce detașat la numărul de urmăritori, având peste 1,3 milioane. El este urmat de Elena Lasconi (USR) și independentul Nicușor Dan, care înregistrează cea mai rapidă ascensiune pe platformă.

Nicușor Dan a alocat peste 65.000 de euro pentru o echipă de patru oameni care creează conținut destinat TikTok. Strategia sa dă roade: un videoclip aparent banal, în care este surprins la frizer, a strâns peste 1,5 milioane de vizualizări și aproape 80.000 de aprecieri.

În acest context, autoritățile anunță că vor monitoriza cu atenție activitatea de pe TikTok, pentru a preveni eventualele practici înșelătoare, cum ar fi utilizarea fermelor de boți.

Mădălina Voinea, expert în social media, citată de stirileprotv.ro atrage atenția asupra dificultății de a controla aceste fenomene: Conform codului de conduită împotriva dezinformării, aceste practici sunt nepermise, dar în realitate, platformele le reglementează greu.”

Facebook – terenul clasic al politicienilor

Deși Generația Z preferă TikTok, Facebook rămâne un instrument important de campanie. Și aici, George Simion domină ca număr de urmăritori, fiind urmat de Victor Ponta, care și-a menținut o comunitate fidelă încă de pe vremea când era premier. Ponta nu ratează ocazia de a-și ataca rivalii: George Simion, ascultă-mă bine! Tu nu ești Călin Georgescu!, a transmis acesta într-o postare recentă.

Instagram și YouTube – influență limitată în politică

Pe Instagram, platforma preferată pentru conținut vizual, Elena Lasconi este cea mai urmărită, cu aproape 100.000 de urmăritori. În schimb, George Simion, deși lider pe Facebook și TikTok, nu are aceeași priză pe Instagram, unde are puțin peste 51.000 de urmăritori.

YouTube nu este nici el un teren dominant pentru candidați. George Simion conduce și aici, cu aproape 100.000 de abonați, urmat la mare distanță de Nicușor Dan, care are puțin peste 20.000.

În încercarea de a atrage un public mai larg, Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, și-a lansat un podcast unde l-a invitat, printre alții, pe înotătorul David Popovici. Deocamdată, sportivul nu a răspuns invitației.

Aplicația X, aproape irelevantă în România

Platforma X (fostul Twitter) nu reușește să capteze interesul electoratului român. Candidații la prezidențiale au, în total, mai puțin de 100.000 de urmăritori pe această rețea, confirmând astfel că impactul său este unul redus în peisajul politic autohton.

Concluzie: O bătălie digitală cu miză reală

În România, TikTok și Facebook rămân principalele platforme pentru promovarea politică, iar candidații își adaptează strategiile pentru a câștiga teren. Facebook are o tradiție mare, cu aproximativ 11 milioane de utilizatori, dar TikTok devine din ce în ce mai relevant, explică Mădălina Voinea citată de stirileprotv.ro.

Campania electorală va începe oficial pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai, însă, până atunci, bătălia digitală continuă, cu milioane de vizualizări și sume considerabile investite în promovare

Citiți și articolul publicat pe același subiect  pe site-ul stirileprotv.ro accesând titlul alăturat:Candidații la alegerile prezidențiale au pornit bătălia pe rețelele sociale. Unii plătesc mii de euro pentru promovare 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.