Politică

USR Vrancea:Interesul cetățeanului este ignorat la ultima şedinţă a Consiliului Local Focșani

Ziarul de Vrancea
15 feb 2018 897 vizualizări

Reprezentații USR Vrancea își exprimă îngrijorarea pentru soarta Focșaniului, în urma participării la şedinţa ordinară a Consiliului Local al Municipiului Focşani din 14 februarie 2018. Interesul cetățeanului este ignorat.   

Reprezentanții USR Vrancea își exprimă îngrijorarea pentru soarta Focșaniului, în urma participării la şedinţa ordinară a Consiliului Local al Municipiului Focşani din 14 februarie 2018. Interesul cetățeanului este ignorat.

Focșaniul este un oraș cu multe probleme administrative evidente, iar focșănenii așteaptă să fie rezolvate cu profesionism și bună credință de aleșii locali. Municipiul Focșani se află în cele mai rușinoase clasamente naționale, raportat la calitatea vieții locuitorilor săi.

Cu toate acestea, în loc de măsuri de ameliorare a acestei situații, observăm cu îngrijorare că activitatea Primăriei Focșani nu denotă existența niciuneia dintre cele două așteptări ale focșănenilor: profesionismul este înlocuit de proiecte cu documentări sumare și discuții fără finalitate, iar buna credință este greu de descoperit în acțiuni precum cheltuirea iresponsabilă a banilor din bugetul local, fără a respecta prioritățile orașului, respectiv eliminarea transparenței consiliului local prin evitarea dezbaterilor publice.

Am asistat ieri, 14 februarie 2018, în ședința de Consiliu Local, la un spectacol trist și mai ales păgubos pentru focșăneni, în care sala a fost umplută cu funcționari publici, aduși prin “ordin de serviciu”, ca să aplaude la comandă, ca în vremurile comuniste.

Filiala USR Focșani a propus consiliului un proiect serios, menit să aducă cetățeanul în prim-plan: Bugetului Participativ, sistem aplicat cu succes în alte orașe ale țării și din Uniunea Europeană și SUA. Prin acest proiect, focșănenii ar fi implicați în decizia cheltuirii a 5% din bugetul local, prin propunerea și votarea de proiecte de interes local, pe care Primăria le-ar implementa ulterior.

Deși am discutat cu secretarul înainte de începerea sedinței de consiliu despre amendamentul USR Focșani privind Bugetul pe anul 2018 și am primit asigurări că la momentul dezbaterii proiectului vom putea lua cuvântul, împreună cu toți cei interesați, acest lucru nu s-a întâmplat. Conform art, 9 din legea 52/2003, “persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilor şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi.”

În realitate, președintele de ședință, viceprimarul Merșoiu nu a procedat astfel, nu a adus în discuție amendamentul USR referitor la propunerea de Buget Participativ, și chiar a reprimat orice intenție de a discuta bugetul chiar și consilierilor locali ai opoziției.

Administrația PSD a avut șansa să ofere cețățenilor orașului Focșani un model de guvernare european, eficient și transparent prin implementarea propunerii USR de amendament la Legea Bugetului Local Consolidat pe anul 2018 a Bugetului Participativ. Din păcate, majoritatea PSD-ALDE a demonstrat din nou lipsa de interes pentru creșterea calității vieții în orașul Focșani.

Suntem dezamăgiți de atitudinea reprezentanților Primăriei și ai Consiliului Local Focșani și considerăm că a fost evitată apropierea de cetățeni și implicarea acestora în prioritizarea rezolvării problemelor orașului.

Este regretabil că politicienii PSD-ALDE consideră că doar proiectele propuse de ei sunt necesare oamenilor și nu vor să audă opiniile cetățenilor, deși prioritățile lor sunt diferite de ale focșănenilor, dovadă fiind numărul foarte redus de proiecte locale implementate.

Nu am asistat la o sedință pentru a administra orașul Focșani, ci la o nouă rundă de campanie electorală, în continuă desfășurare în Primăria și Consiliul Local Focșani.

Primarul Cristi Misăilă se dovedește a fi incapabil nu doar să administreze Focșaniul, ci și să coaguleze consiliul local astfel încât acesta să fie funcțional. Intereselor de partid sunt puse deasupra intereselor cetățenilor, iar modul în care se defășoară ședințele arată intenția de a stăpâni, și nu de a ajuta comunitatea locală.

Faptul că grija față de cetățean a fost lăsată pe ultimul loc a fost evidentă chiar și prin atitudinea de dispreț manifestată prin râsete și grimase zeflemitoare ale reprezentanților puterii și ale asistenței chemate să facă figurație în favoarea acestora, manifestate atunci când o consilieră PNL a propus întreruperea ședinței pentru a acorda atenție situației de urgență instalate în oraș din cauza căderii abundente a zăpezii și a copacilor pe străzi.

Lipsa de interes s-a reflectat de altfel chiar și prin lipsa unei acțiuni prompte de deszăpezire, primăria fiind “luată prin surprindere”, deși ninsoarea și codul galben aferent fuseseră anunțate. Primarul Cristi Misăilă s-a lăudat cu utilajele achiziționate cu 2 milioane de lei din bugetul local, special pentru străzile înguste, însă focșănenii nu au simțit prezența acestora, confruntându-se chiar pe aceste străzi cu blocaje ale accesului din cauza zăpezii.

Suntem îngrijorați și de modul în care s-a încheiat ședința de consiliu, printr-un discurs laudativ la adresa reprezentanților locali ai partidului aflat la putere, rostit de o liceană adusă de asemenea “la comandă” în această sedință de consiliu. Folosirea tinerilor în scop propagandistic este o practică ce ne amintește de Coreea de Nord, care ne îndepărtează de o democrație modernă.

Vom cere explicații oficiale Consiliului Local Focșani legat de motivele pentru care nu a fost adusă în discuție propunerea USR Focșani de implementare a Bugetului Participativ.

Ne întrebăm cui folosește o astfel de atitudine retrogadă și o astfel de abordare ineficientă a problemelor locale. În mod evident, nu cetățenilor Focșaniului!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.