Politică

USR Vrancea va da un secretar de stat în Guvernul Cîțu. Vezi ce alți politicieni vrânceni ar mai putea prinde sau părăsi posturi

Ionel Sclavone
7 ian 2021 7704 vizualizări

Organizația USR PLUS Vrancea va primi un post de secretar de stat și o poziție de conducere într-o agenție guvernamentală, în guvernul de coaliție condus de Florin Cîțu. De asemenea, chiar dacă partidul nu a obținut nici un loc de parlamentar la alegerile din 6 decembrie, organizația va fi reprezentată de trei deputați. Aceștia își vor deschide birouri parlamentare la Focșani.

Surse politice au declarat pentru Ziarul de Vrancea că USR PLUS va primi, conform negocierilor din coaliție, un post de secretar de stat la unul dintre ministerele Educației sau al Investițiilor și Proiectelor Europene. Poziția urmează să-i revină Corinei Atanasiu, consilier local la Focșani, care a făcut parte din echipa USR PLUS care a negociat programul de guvernare cu PNL și UDMR.

În cazul în care Corina Atanasiu va pleca la București, în Guvern, cel de-al doilea consilier local al USR PLUS, Alexandra Tătaru va deveni, automat, propunerea alianței pentru funcția de viceprimar al municipiului Focșani. 

Conform acelorași surse, Liviu Mălureanu, candidatul Alianței USR PLUS la Camera Deputaților în județul Vrancea este propus pentru a ocupa una din funcțiile de președinte la Agenția Națională a Funcționarilor Publici sau la Institutul Național de Administrație ori de vicepreședinte al ANAF.

În cazul în care se va materializa varianta președinției Institutului Național de Administrație, Liviu Mălureanu l-ar putea înlocui pe liberalul vrâncean, Liviu Bostan, fost consilier județean, recent ocupant al acestei funcții.

De asemenea, la nivelul județului Vrancea, conform negocierilor care urmează să se finalizeze în perioada următoare, USR PLUS ar putea obține, se pare, poziția de prefect. Pentru ocuparea acestei poziții se vehiculează numele lui Dan Nichita, dar și al președintelui PLUS Vrancea, Radu Țigănaș.

Sursele noastre spun că în cazul în care funcția de prefect de Vrancea va fi păstrată în continuare de liberali, în urma negocierilor coaliției guvernamentale, USR -PLUS va primi un loc de subprefect care va fi ocupată de Dan Nichita ori de Radu Țigănaș.

În plus, la Focșani își vor deschide cabinete parlamentare și trei deputați USR, între care cel mai cunoscut este Claudiu Năsui, actualul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Deși au câștigat alegerile parlamentare în județ, liberalii vrânceni au pierdut și probabil vor mai pierde câteva din funcțiile guvernamentale pe care le-au avut

Pe de altă parte, în urma negocierilor din coaliție, se pare că își vor pierde posturile de la nivelul guvernului mai mulți liberali din Vrancea. După Ion Ștefan care, în urma negocierilor din coaliție, a pierdut portofoliul de ministru al Dezvoltării și deputatul Ionel Dancă, care nu a obținut prelungirea mandatului de șef al Cancelariei prim-ministrului, vor urma și alte eliberări din funcție.

Astfel, postul de președinte al Institutului Național de Administrație – INA – revine conform algoritmului de negociere, din informațiile Ziarului de Vrancea, celor de la USR PLUS. În aceste condiții, actualul ocupant la postului, liberalul vrâncean Liviu Bostan, e posibil să revină acasă. De asemenea, tot celor de la USR- PLUS le revine și poziția de la conducerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ocupată în prezent de liberalul vrâncean, Ovidiu Burdușa. care deține postul cu rang de secretarul de stat

Singurii liberali din Vrancea care au șanse mari să-și păstreze posturile la nivel guvernamental sunt Norocel Pompiliu Stroe, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Nini Săpunaru, secretar de stat pentru Relația cu Parlamentul în cadrul Secretariatului General al Guvernului și Paul Ciubotaru, vicepreședintele Agenției pentru Protecția Mediului.  

Rămâne de văzut dacă organizația PNL Vrancea va avea suficientă influență la nivelul conducerii centrale a partidului ca să-i păstreze pe cei trei în funcție ori, de ce nu, să obțină alte posturi de șefi de agenție sau secretar de stat, având în vedere faptul, că au câștigat totuși, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 în județul Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.