Politică

USR Vrancea condamnă politizarea din educație și cere demisia din funcția de consilier local a Laurianei Ailincuței

Ziarul de Vrancea
13 apr 2018 3161 vizualizări

USR Vrancea condamnă demiterea fățișă și fără argumente a șefului ISJ Vrancea, Dorin Cristea, și desemnarea politică, pentru a doua oară, a consilierului local PSD, Lauriana Ailincuței, în funcția de inspector general al ISJ Vrancea.

Ca un gest de minimă onoare, îi cerem doamnei Ailincuței ca, în urma acestei numiri, să își dea demisia din funcția de consilier local.                                                                              

USR condamnă politizarea instituțiilor educaționale și încurajează promovarea managerilor pe criterii reale de performanță și competențe în managementul educațional.

Lipsa de consecvență în stabilirea priorităților, dinamica ”reformelor” și instabilitatea în defavoarea calității învățământului, lipsa de continuitate a proiectelor, lipsa modelelor de succes, desemnarea politică a unor șefi de instituții școlare fără respectarea regulamentelor, la care se adaugă o serie de dezechilibre rezultate din subfinanțare și nealocare a unui procent satisfăcător din PIB, conduc la dezechilibre majore și destabilizarea pe termen lung a pilonilor unei societăți consolidate.

Recent, la nivelul a cel puțin zece inspectorate școlare județene, s-au produs din nou demiteri, prin ordinul ministrului Valentin Popa, aceleași pe care predecesorul său, Liviu Pop, le-a emis în mandatul său. Sub pretextul că performanțele au lăsat de dorit, s-au făcut evaluări și s-au acordat calificativele de ”nesatisfăcător” unor inspectori care au ocupat postul de inspectori generali prin concurs, rezultând și demiterea șefului ISJ Vrancea, Dorin Cristea.

Ghinionul celor demiși a fost, se pare, că posturile au fost ocupate prin concurs, că nu sunt afiliați politic și că învestirea s-a produs în Guvernul Cioloș. De remarcat mai este și faptul că, în anul 2016, s-a organizat concursul de ocupare a postului de șef al unei instituții județene educaționale, în condițiile în care zeci de ani acești manageri instituționali, atât la nivel de inspectorat, cât și la nivel de unitate școlară, au fost desemnați doar politic. Unii chiar au devenit abonați la funcție ani la rând.

În prezent, toți inspectorii din ISJ Vrancea, de la cel adjunct și până la cei de specialitate, ocupă funcții, deținute de mai multe luni sau ani fără concurs, doar pe criterii de simpatii politice.

Nu considerăm acceptabilă această politizare fățișă. Susținem depolitizarea instituțiilor și promovarea valorilor pe criterii reale de performanță. Societatea pe care ne-o dorim este meritocratică, alcătuită din oameni educați, competenți, nu din executanți ai unui partid.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gelu Ronimo, acum 2196 zile, 11 ore, 44 minute, 7 secunde
Doamna Ailincuței este mândră de felul cum a ajuns inspector? A fost la concurs in acest scop? Dacă da, ce rezultat o fi avut? In țara asta are importanță cine ne conduce? Dacă doamna citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.