Politică

Starea avansată de degradare a casei savantului focșănean Ioan Basgan determină reacția USR Vrancea

Ziarul de Vrancea
10 apr 2018 3521 vizualizări
Sursa foto: adevarul.ro
Sursa foto: adevarul.ro

Deputatul USR Iulian Bulai a trimis marți, 10 aprilie 2018, o solicitare Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, referitoare la starea avansată de degradare a casei savantului focșănean Ioan Basgan.

USR reacționează în urma articolului apărut pe 9 aprilie în adevarul.ro, care semnalează pericolul în care se află acest imobil, care aparține patrimoniului istoric al Focșaniului.                                                                                   

Potrivit informațiilor despre această casă oferite de istoricului focşănean Florin Dîrdală în articolul menționat, “(...) nu este exclus să fie demolată în viitorul apropriat, aşa cum s-a mai întâmplat şi o să se mai întâmple pe teritoriul oraşului Focşani. Cel mai bine pentru acest imobil ar fi să ajungă în proprietatea autorităţilor locale. În acest fel s-ar crea o ocazie cât de mică să fie introdus într-un program de restaurare, fie cu fonduri proprii, fie cu cele europene, oricum ar fi, numai să se petreacă o dată ceva pozitiv cu această clădire.(...) edificiul merită a fi salvat, deoarece este o casă deosebită, construită la începutul secolului al XX-lea, pe când se năştea savantul Ion Basgan şi prezintă câteva elemente arhitecturale care o recomandă iubitorilor de istorie locală veche. Nu în ultimul rând, se cuvine ca imobilul unei personalităţi născută în Focşani, de calibrul lui Basgan, să aibă aceeaşi soartă cu aceea a unei alte construcţii renumite de pe B-dul Gării nr 10, denumită Casa Longinescu, la care Primăria Focşani a demarat procedurile de refacere şi consolidare încă de la începutul acestui an".

Prin solicitarea adresată Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, deputatul USR Iuian Bulai cere o serie de informații referitoare la clădirea în care s-a născut și a crescut inginerul focșănean Ioan Basgan, pentru a afla care au fost demersurile făcute de autoritățile responsabile de protejarea acestui imobil istoric:

  1. A  fost depusă o cerere de clasare a clădirii ca monument istoric din partea proprietarilor sau a vreunei instituții publice, inclusiv Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea?
  2. Cine sunt proprietarii actuali ai clădirii?
  3. A fost sesizată și a efectuat vreun control în teren DJC Vrancea la imobilul în discuție, având în vedere starea sa de degradare?
  4. Având în vedere vechimea clădirii, a fost solicitat de la DJC Vrancea vreun aviz pentru demolarea sau restaurarea și consolidarea clădirii? De către cine a fost făcută solicitarea, ce prevede proiectul și care este stadiul?

USR dorește să se asigure astfel că acestă casă nu va avea soarta Casei Căsătoriilor, recent demolată fără niciun efort real de a fi salvată, că instituțiile administrative și de cultură funcționează în interesul cetățenilor și că apără simbolurile arhitecturii focșănene. Din păcate, acest imobil nu este singurul pus în pericol și neglijat de autoritățile locale.

USR Vrancea va reveni către opinia publică cu informații legate de motivele ignorării acestei valori arhitectonice a Focșaniului, precum și cu propuneri de demersuri ale autorităților pentru salvarea acesteia.

"Nu putem asista nepăsători la dispariția memoriei orașului, și așa grav afectată în regimul comunist. Suntem datori să apărăm valorile patrimoniului Focșaniului, a căror pierdere este irecuperabilă și inestimabilă din punct de vedere cultural. România a fost făcută de oameni care nu au stat deoparte!" - Mihăiță Lepădatu, președinte USR Focșani.

Citiți și:

Imobilul în care a copilărit savantul Ion Basgan, aceeaşi soartă cu clădirea fostei Case a Căsătoriilor?

Povestea fostei Case a Căsătoriilor din Focşani dărâmată marți, 03.04.2018

Câteva cuvinte despre inventatorul român Ion Basgan

Fie că vorbim despre benzină, motorină sau de plastic, lumea în care trăim ar arăta cu totul altfel fără produse petroliere. Un rol extrem de important în dezvoltarea acestei industrii l-a avut Ion Basgan și pe scurt, savantul este, probabil, autorul celei mai valoroase invenții românești: o metodă de forare care la momentul respectiv, permitea exploatarea unor zăcăminte aflate la mare adâncime.

Ion Basgan s-a născut la Focșani, în 1902. Era fiul preotolui ortodox Ștefan Basgan și al Mariei, casnică. După ce termină cu note mari liceul la Iași, a candidat la o bursa de studii scoasă la concurs de Societatea Petrolieră “Steaua Română”.Mulțumită acesteia, a putut să își continue studiile în Austria, la Școala Superioară de Mine și Metalurgie din Leoben. Nu e mai puțin adevărat că una dintre condițiile de acordare a bursei era ca după absolvire, Ion Basgan să lucreze cel puțin cinci ani la “Steaua Română”. Într-un timp relativ scurt, a ajuns ceea ce astăzi s-ar numi “Director de Operațiuni” al companiei. Vorbim de anii ’30, perioadă în care România era un important producător de petrol. Dar încă de atunci, era evident faptul că zăcămintele aflate la mică adâncime se vor termina într-un viitor destul de apropiat. Pe vremea în care se ocupa de sondele din zona Moldovei, Ion Basgan a pus la punct un sistem de foraj revoluționar, care scădea timpul necesar forării puțurilor cu 30%. Unde mai pui că la momentul respectiv, cele mai adânci forări se făceau la cel mult 2 mii de metri adâncime. Cu ajutorul sistemul gândit de Basgan, se putea ajunge la 12 mii de metri. Brevetul pentru această uluitoare invenție a fost înregistrat inclusiv în Statele Unite, dar Ion Basgan a avut neșansa ca în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România să se afle inițial de partea Germaniei Naziste. Prin urmare, Statele Unite au pus un fel de sechestru pe toate patentele care aparțineau Germaniei și aliaților ei și abia în 1965 l-au deblocat pe cel al lui Basgan. Cert este că multe companii americane, din care ulterior s-au dezvoltat giganți ca Exxon Mobil, Chevron sau Shell au folosit din plin invenția românului și în tot acest timp, Ion Basgan nu a văzut un cent. S-a judecat cu statul american până la sfârșitul vieții sale și mai multe state s-au oferit să îi cumpere drepturile litigioase.Procesul este continuat și astăzi de către urmașii săi și ca să vă faceți o idee despre cât de valoroasă este invenția sa, trebuie să știți că o comisie a unei bănci germane spunea că Ion Basgan ar fi avut de încasat 8 miliarde de dolari. Dar asta se întâmpla acum cinci decenii, timp în care invenția sa a continuat să fie folosită.(EuropaFm)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.