Politică

Scandal cu excluderi și demisii în USR Vrancea

Ionel Sclavone
5 sep 2019 7043 vizualizări

USR Vrancea este în pragul exploziei după ce mai mulți membri și șefi de organizații locale au demisionat ori au fost excluși din partid de către președintele Cosmin Timofte. Situația a scăpat de sub control miercuri seara, în cadrul unei ședințe în care lui Timofte i s-a reproșat că duce organizația pe un drum greșit și i s-a cerut să părăsească poziția de conducere iar acesta, în replică, a împărțit excluderi, în stânga și în dreapta.

Foto:Lavinia Tâlvăr, aleasă vicepreședinte al USR Vrancea

Tensiunile la nivelul USR Vrancea datează de mai multă vreme, de aproximativ un an, mai mulți membri ai partidului fiind nemulțumiți de felul în care își exercită conducerea președintele Cosmin Timofte. Nemulțumiții îi reproșează că s-a înconjurat de o camarilă împreună cu care ia decizii în mod autoritar, fără să țină cont de opiniile celorlalți. Aceștia fac referire la Lavinia Tâlvăr, aleasă vicepreședinte al USR Vrancea. În opinia lor, mare parte tensiunile din organizație i se datorează și au început odată cu înscrierea ei în USR Vrancea.

Unul dintre motivele nemulțumirii ar fi, potrivit surselor noastre, și anunțarea lui Liviu Macovei, venit de la PNL, drept candidat al USR la Primăria Focșani, fără ca acest lucru să fie aprobat și de ceilalți membri ai conducerii.

O altă nemulțumire este legată de strategia de recrutare a noilor membri. Nemulțumiții sunt de părere că aceștia nu sunt verificați suficient și au suspiciuni în legătură cu loialitatea unora dintre ei. În opinia lor este posibil ca unii să servească interesele altor partide, în special pe cel al PSD.

Nemuțumirile datează de mai multă vreme dar factorul declanșator al revoltei ar fi fost o conversație pe messenger, între președintele organizației, Cosmin Timofte, și Lavinia Tâlvăr, în care își denigrau și insultau colegii.

Discuția dintre cei doi ar fi fost găsită, potrivit surselor noastre, într-unul dintre computerele partidului și a fost dezvăluită public și celorlalți membri.

Revolta eșuată împotriva șefului USR Vrancea

Așa se face că, duminică, 04 august 2019, la ședința Comitetului Județean al USR în care trebuiau să fie propuși delegații pentru Congresul USR din 14 septembrie 2019, grupul de nemulțumiți, majoritar, și-a exprimat intenția de a-l revoca din funcție pe Cosmin Timofte și de a propune un alt președinte.

Lucrurile s-au blocat deoarece președintele Timofte a refuzat să introducă solicitarea pe ordinea de zi, pentru a fi discutată și votată. După mai multe ore de discuții și dezbateri sterile, în care s-au aruncat vorbe grele de o parte și de alta, ședința a fost suspendată fără ca situația să se fi clarificat.

Contralovitură cu excluderi și demisii

A urmat, însă, contralovitura, miercuri, 4 septembrie, 2019, la întâlnirea Biroului Județean când, cu o majoritate de 3 la 2 s-a decis excluderea din partid a patru membri, dintre care doi fondatori. Este vorba de Anca Sandu, vicepreședinte USR Focșani, și Ilie Nicuță, președinte al USR Măicănești.

Foto: Anca Sandu, vicepreședinte USR Focșani a fost exclusă din  partid miercuri 04 septembrie 2019

Foto:Șeful filialei din Adjud, Ticușor Asavei  a mai fost dat afară din partid miercuri 04 septembrie 2019

Pe lângă aceștia a mai fost dat afară șeful filialei din Adjud, Ticușor Asavei și încă un membru. De asemenea, președintele USR Păunești ar fi fost suspendat din funcție pentru trei luni. Potrivit surselor noastre, gruparea Timofte - Tâlvăr ar fi dorit să-i dea afară din partid pe toți care-i contestă, inclusiv pe Mihăiță Lepădatu, președintele USR Focșani, însă a fost împiedicată de prevederile staturare. Reprezentanții din birourile județene nu pot fi dați afară decât prin decizie a Biroului Național al USR. Excluderea ar fi avut la bază o sesizare din partea organizației USR Mărășești.

Lavinia Tâlvăr, vicepreședintele discordiei

Foto: Nicu Panaitescu, a ales să-și dea demisia printr-o scrisoare publică în care și-a expus motivele

Un al cincilea contestatar, Nicu Panaitescu, a ales să-și dea demisia printr-o scrisoare publică în care și-a expus motivele. El o indică pe Lavinia Tâlvăr, vicepreședintele USR drept factor destabilizator al organizației:

„Am fost și rămân un om liber. Nu m-au îndoit securitatea și PCR-ul înainte de '89 (și chiar s-au străduit!) și mi-ar fi rușine să plec genunchiul în fața domnișoarei Tâlvăr (Lavinia Tâlvăr – vicepreședinte USR) sau a celui căruia îi face agenda. Cel care chiar crede că aia e - cum spun proverbele - femeia puternică din spatele viitorului om de succes Cosmin Timofte. Nu de frică plec. Plec de lehamite și fug de posibilitatea ca, printr-o eventuală escaladare a conflictului în organizație, aș putea să adaug la răul deja facut. Și nu-mi doresc deloc asta“.

Citiți și:Nemulțumire exprimată public, finalizată cu demisie în USR Vrancea

Aflată pe lista exclușilor, Anca Sandu vicepreședinte USR Focșani, a declarat că decizia de excludere nu este definitivă și că a fost suspendată deja de conducerea partidului, respectiv Biroul Național. Potrivit acesteia, duminică, pe 8 septembrie 2019, cele două tabere aflate în conflict la Focșani au fost chemate la București, în fața conducerii partidului să-și prezinte punctele de vedere. În plus, Cosmin Timofte ar fi fost retras de Dan Barna de pe lista sa de candidați pentru noul Birou Național:  

„Este o chestiune internă pe care o vom rezolva în partid. Președintele filialei județene Vrancea a încercat să excludă mai mulți membri, dar deciziile de excludere au fost suspendate de Biroul Național. Președintele USR Dan Barna a convocat o ședință extraordinară de BN pentru duminică 8 septembrie 2019, în care toate părțile își vor prezenta argumentele pentru a lua deciziile necesare. Am încredere că această chestiune se va rezolva, USR are mecanisme interne pentru a preveni derapajele. Într-o campanie internă mai apar și derapaje, dar în USR ele sunt sancționate. De altfel, în urma acestei întâmplări Dan Barna i-a cerut lui Cosmin Timofte să se retragă de pe lista de candidați la alegerile pentru noul Birou Național care vor avea loc pe 14 septembrie 2019 “ a precizat Anca Sandu vicepreședinte USR Focșani

Președintele USR Vrancea respinge acuzațiile

Cosmin Timofte respinge acuzațiile ce i se aduc și spune că tensiunile din partid se datorează, în principal, campaniei interne pentru alegerile conducerii centrale a USR. „Excluderile vin în urma unor încălcări statutare și vor fi clarificate în perioada următoare. Eu nu sunt o persoană autoritară și nu știu de unde ar veni această acuzație. În schimb sunt o persoană foarte hotărâtă, asumată și determinată. Probabil sunt oameni care doresc să facă politică fără să-și asume poziții delicate sau acțiuni care să-i expuna în lupta împotriva PSD-ismului! Eu nu fac parte din acea categorie“, a precizat Cosmin Timofte.

Șeful USR Vrancea susține că nu-și insultă colegii, însă este evaziv în legătură cu existența capturilor după conversațiile sale cu vicepreședintele Lavinia Tâlvăr: „Nu îmi insult colegii. E foarte ciudată și interpretativă chestia asta cu conversații!!! Cine știe ce va mai putea apărea în perioada următoare!!! Nu pot comenta astfel de mizerii, haideți să vorbim despre activitatea politicî a USR“.

În legătură cu faptul că l-a prezentat pe Liviu Macovei candidat al USR la funcția de primar al Focșaniului, înainte să se consulte cu ceilalți colegi, Timofte a menționat că lucrurile nu stau chiar așa: „Domnul Liviu Macovei a venit în USR ca membru, cu intenția de a candida la Primăria Focșani. Am spus și în Conferința de presă, la vremea respectivă, că urmează o campanie internă pentru desemnarea candidatului USR penru Primăria Focșani și apoi mai există o etapă a discuțiilor în cadrul Alianței USR/PLUS. Dacă există colegi care susțin acest lucru probabil că nu sunt convinși de necesitatea unui USR puternic, independent care să urmeze un parcurs de la egal la egal cu celelalte partide politice, nu la remorca lor“.

Barna a chemat părțile la mediere

Scandalul de la Vrancea i-a atras atenția și lui Dan Barna, președintele USR. Într-o postare pe Facebook, el a declarat că deciziile de excludere au fost suspendate de conducerea centrală și că cele două părți au fost convocate la București pentru acest final de săptămână, la o mediere.

Foto: Președintele USR, Dan Barna

„Tocmai am luat act, fiind în campanie naţională la Satu Mare şi Maramureş, de deciziile Biroului Judeţean Vrancea de excludere a unor membri USR Vrancea. Indiferent de motivele temeinice sau nu avute în vedere pentru această decizie, asumarea ei în campanie electorală, cu impact asupra unui candidat de pe o altă listă, ridică o problemă principială majoră. Am discutat cu preşedintele filialei judeţene USR Vrancea, Cosmin Timofte, i-am exprimat nemulţumirea mea şi am solicitat retragerea de pe lista USR la Guvernare. Domnul Timofte şi-a asumat această decizie şi începând din această seară nu mai face parte din lista USR la Guvernare”, a anunțat Dan Barna.

După ce scandalul din USR Vrancea a luat amploare Lavinia Tâlvăr a demisionat din Biroul Județean și din funcția de vicepreședinte. Informația a apărut pe grupul intern de comunicare al organizației și a fost văzută de toți membrii, spun sursele noastre. Chiar și așa, unii și-au exprimat îndoiala că este adevărat deoarece ea s-ar mai fi retras și în trecut dar niciodată nu a făcut-o la modul serios.

Citiți și:USR, un butoi cu pulbere înaintea terminării votului pentru președinte. Excluderi și demisii cu scandal, suspiciuni de fraudă

Foto:sursa Facebook/Dan Barna

USR este un butoi cu pulbere înaintea finalizării votului intern pentru funcția de președinte, care se încheie joi seara la ora 22. În contextul în care sistemul de vot electronic este contestat și din această cauză s-a cerut o comisie de audit, miercuri seara a izbucnit în partid un scandal uriaș, au declarat pentru Digi24.ro surse din USR, după ce la filiala Vrancea, președintele acesteia, membru al taberei Barna, a exclus din partid, miercuri seara, o serie de membri notorii, în încercarea de a elimina adversarii aripii Barna din echipa de delegați la congresul partidului care va avea loc pe 14-15 septembrie. 

Sursele din USR susțin că scandalul a izbucnit miercuri seara pe grupul de discuții al USR, denumit Poiana lui Iocan și a durat până la ora 4 joi dimineața, timp în care au curs acuzațiile de o parte și de alta. De altfel, conform unor postări de pe acest grup, consultate de Digi24.ro, președintele USR Vrancea, Cosmin Timofte, a fost acuzat că i-a exclus din partid pe Ilie Nicuță, Dorel Lazăr, Anca Sandu (vicepreședinte al USR Focșani), Florentin Serea. ”Mie mi se pare mai mult epurare, unde am ajuns?”, scrie unul dintre membrii pe grupul de discuții interne al USR. 

Nicu Panaitescu, unul dintre membrii cunoscuți ai filialei, a anunțat pe Facebook că demisionează, acuzând interesele ”unui grupuscul care calcă cu bocancii ăia grei pe tot ce înseamnă democrație internă, bun simț și onoare”. 

”Ăsta nu e USRul meu.

E cumplit de trist și revoltător ce se întâmplă acolo și sper ca cei rămași să îndrepte ce se mai poate îndrepta”, a scris Panaitescu. Acesta a trimis și o scrisoare deschisă colegilor, în care spune că ”Dan Barna și grupul de oportuniști care-l înconjoară dau tonul”. 

”Dan Barna și grupul de oportuniști care-l înconjoară dau tonul”

”Dragi colegi,

Hotărâsem cu vreo lună în urmă să plec din USR. N-am făcut-o atunci pentru că vreo 2-3 colegi au zis să am răbdare pentru că filiala se va redresa. Constat acum că filiala nu s-a redresat și că președintele filialei cu acompaniamentul zgomotos al famigliei sale lărgite s-a pisat public pe noi și pe orice idee de democrație internă prin refuzul de a supune la vot chestii propuse de conferința județeană. Conferință județeană care, prin statut, este primul organ de conducere al filialei. Președintele este de-abia al treilea. Poate c-aș mai fi sperat ceva dar constat că modelul este, de fapt, o copie a ce se întâmplă cu partidul în general. Dan Barna și grupul de oportuniști care-l înconjoară dau tonul, iar Vrancea nu face decât să copieze același model. În aceste condiții n-am de ales și chiar trebuie să plec.

Am, ca fiecare dintre voi, o limită când vine vorba de înghițit răutate, fanfaronadă fără acoperire, prostie agresivă și altele de acest fel. Numai că toleranța mea la acestea e mai mică decât a altora. Știu că asta nu prea e o calitate. Cel puțin nu în politică. Dacă aș avea acest prag de suportabilitate mai ridicat, aș fi fost în stare să și lupt pentru principiile în care cred și să mă prefac că nu văd cum unii dintre noi suntem luați de proști (și nu în modul cel mai subtil). Ar fi trebuit să știu să încasez, să mă pricep la contraatacuri, să adun în jurul meu oameni care gândesc la fel și să schimbăm împreună lucruri. Nu am puterea asta. O fi de la bătrânețe sau de la faptul că nu l-am citit mai atent pe Machiavelli... cine știe?

Am fost și rămân un om liber. Nu m-au îndoit securitatea și PCR-ul înainte de '89 (si chiar s-au străduit!) și mi-ar fi rușine să plec genunchiul în fața domnișoarei Tâlvăr sau a celui căruia îi face agenda. Cel care chiar crede că aia e - cum spun proverbele - femeia puternică din spatele viitorului om de succes Cosmin Timofte. Nu de frică plec. Plec de lehamite și fug de posibilitatea ca, printr-o eventuală escaladare a conflictului în organizație, aș putea să adaug la răul deja facut. Și nu-mi doresc deloc asta.

Dacă aș fi crezut că mai există speranță aș fi rămas. Aș fi strâns semnături împreună cu voi la ora asta. Dar nu mai cred. Mă uit și la eșalonul 2 din filială și văd ezitare, frică, incoerența. Și-atunci cum să mai cred că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, o să avem niște leaderi care să mă folosească în concordanță cu ce pot să fac și cu timpul pe care am declarat că-l am disponibil în adeziunea din hubspot. Știu că sunt limitat într-o grămadă de direcții, dar am convingerea că pot face și alte lucruri în afară de lipit afișe și strâns semnături. Să nu înțelegeți că acestea din urmă ar fi sub demnitatea mea. Nicidecum. Am făcut asta în primăvară din toată inima, și ca voluntar și ca membru de partid, cu convingerea că fac un lucru necesar, dar nicidecum suficient. Și-aș fi făcut-o în continuare dacă atmosfera ar fi fost diferită.

Admit că n-am știut ce mă așteaptă la intrarea în USR. Eram convins că toată lumea din partid e la fel de bine intenționată și vor, cu toții, să vindecăm comunitățile noastre și, eventual, România. M-am înșelat și-am descoperit, cu tristețe, că nu e așa. Am fost probabil norocos că, în trecutul apropiat, înainte de a "face politică" am lucrat cu oameni din alte culturi, iar echipele locale le-am construit eu însumi. În acel mediu am reușit să performăm, în acel mediu m-am bătut cu autoritățile obtuze ale statului român pentru organizație, pentru acționari și pentru echipă, fără frici și cu dăruire. Și am câștigat de fiecare dată. Dar acolo era despre business și despre altă cultură organizațională. Acolo adversarul era în afara organizației și nu înăuntru. Aici e vorba de altceva și nu cred că e locul meu într-o astfel de lupta. Știu că aș pierde din start, neavând “calități” de genul duplicitate, supușenie, diplomație alunecoasă, pupat inele sau dosuri de șefi, periat scame imaginare, etc.

Știu că există între voi oameni nemulțumiți de aceleași lucruri și îmi pare rău că unii nu și-au găsit încă puterea să și vorbească despre ele altfel decât în privat. Consideră poate că zicala aia perimată cu capul plecat și sabia inofensivă este cea mai bună cale de urmat. Numai că, atât sabia cât și păstrarea capului pe umeri sunt iluzorii. Frica, smecheria, descurcăreala, viclenia, sunt încă determinante în cultura noastră și n-or să treacă ușor. V-aș sfătui să vorbiți, să spuneți răspicat ce credeți pentru că numai astfel USR poate evolua în ceeace va doriți. Dar nu cred că aveți nevoie de sfaturile unuia care tocmai pleacă.

USR n-a avut, până acum, puterea să facă multe, să ia decizii care să facă diferența în țară sau în comunitatea locală, dar, în curând, va fi în poziția s-o facă. Iar atunci când o va face nădăjduiesc că va fi scăpat de veleitari agresivi, de oportuniști cinici și de sfertodocți cu pretenții de genii. Altfel, riscă să realizeze că a trimis în poziții de decizie și demnitate publică oameni care se vor deosebi mult prea puțin de fauna pe care o vedem astăzi prin majorități parlamentare, guvern și administrații locale. Iar eu voi fi în situația să mă întreb (din nou) cu cine votez.

Este, sper, de la sine înțeles că opțiunile mele politice nu se vor schimbă curând, o să votez USR cel puțin până când o să am alternativă la asta și o să îndemn și pe alții s-o facă. Dacă o să pot să ajut cu ceva am s-o fac ca și înainte de a deveni membru. Aveți numărul meu de telefon, iar dacă nu-l aveți sunt la un click distanță pe Facebook și prin alte părți.

Sper să mă credeți când zic că vă doresc succes. Nu numai pentru binele vostru și al USR, dar și pentru binele meu și al copiilor mei.

Vă doresc să fiți deștepți și curajoși! Să ajungeți acolo unde va doriți, dar fără să va fie rușine de acțiunile sau inactiunile voastre!”, se arată în scrisoarea deschisă a demisionarului. 

Comisie de audit pentru sistemul de vot intern

În urma valului de indignare produs de aceste evenimente în interiorul USR, s- a decis anularea excluderilor de la Vrancea, dar tensiunea rămâne, în contextul în care au mai rămas doar câteva ore până la încheierea votului intern pentru funcția de președinte. Există în rândul membrilor, în special în tabăra anti-Barna, întrebări legate de numărul mic de membri care au votat, comparativ cu numărul total de membri al partidului. Astfel, din cei 16 000 de membri, doar puțin peste jumătate s-ar fi exprimat prin votul electronic până joi dimineața. Sunt suspiciuni legate de posibilitatea tuturor membrilor de a avea acces la platforma de vot, și mai ales de faptul că jocurile în interior sunt făcute exclusiv prin discuțiile pe grupul de Facebook Poiana lui Iocan, cei care sunt în afara acestui grup neavând acces la informații și cercurile de influență.

S-a cerut o comisie de audit pentru sistemul de vot, dar rezultatele vor veni de-abia după Congres

Președintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri că nu există nicio problemă cu platforma de vot.

”În această seară vom afla și rezultatul votului electronic. Platforma nu are nicio problemă. S-a prelungit pentru că au votat puțini. Am crescut foarte mult și în mediul rural și atunci oamenii trebuie să se deplaseze ca să voteze electronic. Platforma nu a avut niciun moment nicio problemă. Sunt încrezător că o să câștig”, a spus Dan Barna într-o conferință de presă la Bistrița.

Text informații digi24.ro 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.