Politică

(Update) Lovitură de teatru la încheierea perioadei de depunere a candidaturilor la primăria Jariștea

Mihai Boicu
23 mai 2017 6114 vizualizări
 Primăria Jariștea a fost condusă în ultimii ani de PNL
Primăria Jariștea a fost condusă în ultimii ani de PNL

Lovitură de teatru la încheierea perioadei legale de depunere a candidaturilor pentru postul de primar al comunei Jariștea  care urmează să aibă loc pe data de 11 iunie 2017!Un alt membru PNL Jariștea ales consilier local pe listele libralilor pe 6 iunie anul trecut, este al treilea cadidat care va intra în cursă pe 11 iunie 2017 pentru fotoliul de primar al comunei.Din partea PMP însă!

 


 

Azi-noapte la încheierea perioadei  legale  de depunere a candidaturilor pentru postul de primar al comunei Jariștea, Biroul Electoral de Circumscripție Comunală Nr.30 Jariștea a înregistrat 3 candidaturi, în loc de două cum anticipau calculele politice anterioare . Surpriza este una cu atât mai consistentă cu cât cel de-al treilea candidat apărut este nimeni altul decît Iuliana Hainăroșie (PMP) care  a fost aleasă consilier local PNL la alegerile locale de anul trecut.Prin urmare lista finală de candidați la postul de primar al comunei Jariștea arată astfel:Ciprian Grama (PNL), Lucian Bolovan (PSD) și Iuliana Hainăroșie (PMP). Surprinza candidaturii Iulianei Hainăroșie,aleasă consilier local PNL la alegerile locale de anul trecut este accentuată de prevederile legilor în vigoare care prevăd că odată înscris la alt partid, consilierul respectiv își pierde automat mandatul.Trebuie totodată menționat că la ultima ședință a Consiliului Local Jariștea, Hainăroșie nu-și manifestase în vreun fel intenția de a părăsi PNL pentru a candida la postul de primar din partea altui partid. Hotărârea Iuliana Hainăroșie de a intra în cursă este însă un indiciu destul de relevant în privința  nemulțumirilor existente din rândul organizației PNL Jariștea odată cu desemnarea lui Ciprian Grama drept candidat din partea partidului la postul deținut până la alegerile parlamentare de șeful PNL Vrancea Cătălin Toma.Între candidaturile care se vehiculau în comuna în ultimele zile trebuie amintită cea a lui Valentin Teodor, care a trimis, luna trecută, o scrisoare de intenție către toți locuitorii comunei.Totodată , viceprimarul Neculai Cristudor (PNL), care îndeplinește atribuțiile de primar interimar,se spune că ar fi avut în intenție să candideze, fie independent fie din partea unui partid. Supărarea acestuia că PNL nu l-a desemnat pe el drept candidat, liberalii preferând un tânăr funcționar din Primărie era,însă, una nu greu de sesizat . Intenția de a-și depune candidatura a mai avut  și un pensionar din comună, Ion Haidaman.Acesta a venit dealtfel din informațiile redactorilor Ziarului de Vrancea la Biroul Electoral cu intenția de a-și depune candidatura, însă s-a constatat acolo că nu avea toate documentele cerute de legislația în domeniu.

Reamintim că postul de primar al comunei Jariștea a rămas vacant după ce fostul deținător al postului, Cătălin Toma (PNL), a ales să meargă în Parlament, el fiind ales senator în decembrie 2016. Guvernul României a stabilit ca alegerile locale parțiale să aibă  loc pe 11 iunie, în 49 de municipii, orașe și comune, rămase fără primari în ultimul an. Îan aceste condiții campania electorală  va fi și ea una mai scurtă,ea derulându-se  între 17 mai și 10 iunie, la ora 7.00. Pe 28 mai,după trecerea perioadei de contestațiilor , candidaturile rămân definitive.

 

22.05.2017 -ora 19,00:PSD și PNL intraseră în cursă până la închiderea ediției, dar nu era exclus să mai apară și alți candidați

Luni s-a încheiat perioada de înscriere a candidaturilor pentru alegerile parțiale de la Jariștea. Până la închiderea ediției, în cursă mai intrase PSD, în condițiile în care PNL și-a anunțat mai demult candidatul. Social – democrații merg pe mâna celui care i-a reprezentat la alegerile de anul trecut, Lucian Bolovan. Acesta a candidat anul trecut împotriva fostului primar, liberalul Cătălin Toma, care după ce a câștigat alegerile a stat doar câteva luni în funcția de primar, până când a fost ales senator. PNL este reprezentat în cursa electorală de Marius Ciprian Grama, funcționar în primărie, cel care și-a legat activitatea în administrație de Cătălin Toma. Alegerile de la Jariștea vor avea loc pe data de 11 iunie. Nu este exclus ca până la finalul zilei de luni să mai fi apărut și alte candidaturi. PNL a câștigat la alegerile locale de anul trecut 19 primării din județ și vrea să își păstreze numărul de primari și după data de 11 iunie. (M. B.)

Cum se vor desfășura alegerile locale de la Jariștea

 

Candidaturile rămân definitive pe 28 mai u campania electorală începe pe 27 mai și durează 15 zile și u procesul de votare de pe 11 iunie va începe la ora 7.00 și se va încheia la 21.00

 

Pe 11 iunie vor avea loc alegeri pentru funcția de primar la Jariștea. De asemenea, în alte 48 de localități din țară vor fi organizate alegeri locale parțiale. Perioada de depunere a candidaturilor s-a terminat, iar până pe 24 mai se pot depune contestații, care au termen de soluționare de 24 de ore. Candidaturile rămân definitive în data de 28 mai. Listele electorale permanente se tipăresc până cel târziu pe 9 iunie, cu două zile înaintea datei alegerilor. Votarea va începe pe 11 iunie la ora 7.00 și se va închide în aceeași zi la ora 21.00. Campania electorală începe pe 27 mai, respectiv cu 15 zile înainte de data alegerilor, și se încheie pe 10 iunie la ora 7.00. Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară. În campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă. De asemenea, în timpul campaniei li se asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, cu precizarea că este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor. În campanie se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. Totodată, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase. Până la începerea campaniei electorale primarii au avut obligația să stabilească prin dispoziție locuri speciale pentru afișaj electoral și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora. Primarii sunt obligați să monteze cel puțin un panou electoral și în fiecare sat aparținător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială respectivă. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2522 zile, 20 ore, 6 minute, 55 secunde
Aceasta candidatura ciudata foloseste unui singur partid si apare intr-un context destul de tensionat. Doamna este destul de clar ca nu are sanse si poate ar trebui sesizata DNA pentru a se clarifica citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.