Politică

Rușine! Încă un deputat penal salvat de colegi

Ziarul de Vrancea
30 mai 2017 743 vizualizări

Camera Deputaților a respins ieri cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acuzat că a adus statului un prejudiciu de circa 70 milioane de dolari n

Camera Deputaților a respins ieri cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, rezultatul votului fiind 88 de voturi "pentru", 183 "împotrivă" și două abțineri. Votul a fost secret, exprimat cu bile. PNL și USR au anunțat că vor vota "pentru" urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, PSD, ALDE și PMP nu s-au exprimat, iar UDMR a criticat cererea procurorilor, fără însă a preciza ce poziție vor avea. Camera Deputaților a reluat procedura de vot la șase luni după ce procurorii au sesizat forul cu acest caz. Deputatul PSD s-a apărat, afirmând că acuzațiile din dosar sunt nefondate, că faptele nu erau incriminate la acea vreme și că el este un om "corect" și "onest". Eugen Nicolicea a prezentat plenului raportul Comisiei juridice, prin care s-a dat un aviz negativ cererii de urmărire penală, pe motiv că faptele de care este acuzat deputatul PSD ar fi fost comise anterior datei de 2 decembrie 2004, când a intrat în vigoare legea care conferea DNA posibilitatea de a ancheta această infracțiune, respectiv abuzul în serviciu. Bejinariu și-a susținut nevinovăția de la tribuna Camerei Deputaților, afirmând că încheierea contractului privind licențele Microsoft s-a făcut prin Hotărâre de Guvern, pe care el era obligat, ca ministru, să o semneze. "După aprobarea contractului, după avizele de legalitate, după 13 ani, se invocă un posibil abuz în serviciu, legat strict de adoptarea acestui contract prin act normativ al Guvernului. Absurd, stimați colegi. Eu sunt un om corect, de bună credință și tot ceea ce am făcut în activitatea mea a fost însoțit de grija și determinarea de a face bine, de a proceda onest și legal", a spus deputatul.

El a explicat că acuzațiile sunt "complet nefondate" și le "respinge categoric", pentru că acel contract a fost încheiat între Guvern și Microsoft Irlanda, semnătura sa fiind în numele Guvernului și acordată în baza unui mandat imperativ, prin Hotărâre de Guvern. "Domnilor colegi, repet, nu există nici măcar o probă în dosar că aș fi comis o infracțiune. (...) În acest moment există decizia CCR nr. 68 din 27 feb 2017, care stabilește că adoptarea și conținutul unor acte normative în sine nu pot constitui subiect de cercetare penală. V-am prezentat toate aceste argumente astfel încât să votați și dumneavoastră în cunoștință de cauză, conform propriei conștiințe și în acord cu legea", a încheiat Bejinariu.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispozițiile privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 și nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitații publice. Prejudiciul produs statului a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari.

Foto Bejenariu...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.