Politică

Revoluție în majoritatea politică de la Consiliul Județean Vrancea: Grupul politic PNL-USR-PLUS s-a desființat. Urmează CL Focșani

Ziarul de Vrancea
18 iul 2021 6666 vizualizări
Liviu Mălureanu( foto stânga), președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici( ANFP), noul președinte al USR-PLUS Vrancea face publice mai multe condiții pentru încheierea unei alianțe PNL-USR-PLUS la nivelul Consiliului Județean Vrancea, al cărui președinte este liderul PNL Vrancea, Cătălin Toma ( foto dreapta)
Liviu Mălureanu( foto stânga), președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici( ANFP), noul președinte al USR-PLUS Vrancea face publice mai multe condiții pentru încheierea unei alianțe PNL-USR-PLUS la nivelul Consiliului Județean Vrancea, al cărui președinte este liderul PNL Vrancea, Cătălin Toma ( foto dreapta)

Biroul Politic Județean al USR-PLUS Vrancea întrunit duminică, 11 iulie 2021, a decis cu unanimitate de voturi ca cei 5 consilieri județeni ai partidului să formeze un grup politic separat; nu ca până acum, împreună cu PNL.

Reamintim că în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, USR-PLUS, care a candidat pe listă alături de PNL, sub denumirea „Alianța PNL-USR-PLUS” a obținut un număr de 5 consilieri județeni. Actuala componență a Consiliului Județean Vrancea este următoarea: PSD-15 consilieri; PNL-10 consilieri; USR-PLUS-5 consilieri; ALDE-2 consilieri. La constituirea Consiliului Județean Vrancea, PNL și USR-PLUS au declarat că formează un grup politic comun, PNL-USR-PLUS format din 15 membri.

Prin hotărârea Biroului Politic Județean al USR-PLUS Vrancea întrunit duminică, 11 iulie 2021, grupul politic PNL-USR-PLUS din Consiliul județean Vrancea se desființează, urmând ca PNL cu 10 consilieri județeni și USR-PLUS cu 5 consilieri județeni, să funcționeze ca grupuri politice separate. În aceste condiții, se pune întrebarea dacă mai există majoritatea PNL-USR-PLUS-ALDE în Consiliul Județean Vrancea.

Așa cum Ziarul de Vrancea v-a informat încă din faza prezentării candidaturilor în alegeri interne pentru funcțiile de președinte al organizației județene USR-PLUS Vrancea și a celei municipale USR-PLUS Focșani, Liviu Mălureanu, președintele ANFP și Corina Atanasiu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care au devenit ulterior câștigătorii amintitelor poziții de lideri politici locali, sunt reprezentanții unui grup promovat de la nivel central, care își dorește o distanțare de PNL.

De altfel, din informațiile Ziarului de Vrancea, încă din campania electorală internă, anterioară desfășurării alegerilor în organizația județeană USR-PLUS Vrancea și a celei municipale USR-PLUS Focșani, Mălureanu și Atanasiu au precizat că din punctul lor de vedere. miza alegerilor conducerii în USR-PLUS în Vrancea este deosebit de importantă, nu doar prin prisma oamenilor care vor prelua organizația, ci și a viitorului traseu pe care o va apuca aceasta.

Astfel, „se va stabili cu ocazia acestor alegeri dacă va fi o filială USR-PLUS Vrancea subordonată PNL, care va urma directive primite de la liberali”, cum spuneau cei doi candidați Mălureanu și Atanasiu și susținătorii lor, „se întâmplă deja la nivelul prefecturii, a Consiliului Județean și al Consiliului Local Focșani. Sau va fi o filială independentă, controlată de oameni veniți de la București – care au făcut o carieră în USR central - neimplicați în politica locală”.

Prin urmare, odată ce a devenit clar că Liviu Mălureanu, președintele ANFP și Corina Atanasiu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt noii președinți ai organizației județene USR-PLUS Vrancea și a celei municipale USR-PLUS Focșani, nu este acum o surpriză că se pune în discuție relația cu PNL.

Deocamdată, ce se întâmplă în privința relației USR-PLUS cu PNL la nivelul Consiliului Județean Vrancea, urmează să se întâmple, conform surselor Ziarului de Vrancea, și-n cazul Consiliului Local Focșani. Nu se știe încă dacă această schimbare de strategie a USR-PLUS și în cazul Consiliului Local Focșani va fi vizibilă începând cu ședința de joi, 15 iulie 2021, a respectivului for. Dar la întrunirile următoare ale miniparlamentului municipiului reședință a județului Vrancea vor fi de așteptat, cu mare probabilitate, schimbări de comportament politic din partea celor doi consilieri locali USR-PLUS. 

Iată ce a declarat pentru Ziarul de Vrancea noul președinte al URS-PLUS, Liviu Mălureanu, despre relația aleșilor formațiunii politice pe care o conduce cu cei din PNL în Consiliul Județean (unde până acum aceștia constituiau un grup politic împreună PNL-USR-PLUS, anunțat ca atare încă de la consitituirea de după alegeri a respectivului for):

„USR-PLUS trebuie să fie un decident cu o identitate proprie la nivel de județ. Dorim in continuare o colaborare cu PNL, însă pe baza unui protocol scris cu obiective clare de guvernare locală. Din păcate și după alegerile din 2020, PNL a continuat să aibă înțelegeri ascunse cu PSD în județ, folosind USR-PLUS ca paravan. Nu am văzut un audit cerut de Cătălin Toma la Consiliul Județean Vrancea după guvernarea de aproape 30 de ani a lui Oprișan. Era primul lucru care trebuia făcut. Unul dintre punctele din protocol va fi un audit extern al activității Consiliului Județean Vrancea din ultimii 10 ani, audit realizat de către o firmă de prestigiu ințernational Achiziții, angajări, totul trebuie verificat. Iar de acum încolo solicităm transparență maximă în cadrul Consiliului Judetean Vrancea. Toate facturile și contractele să fie publice, subiectele la concursurile de angajare să fie extrase de calculator, proiectele mari de investiții să fie asumate cu termene clare, iar cei care le încalcă să plătească penalități. Politica trebuie făcută pentru vrânceni și nu pentru interesele personale ale politicienilor. Doar dacă PNL va accepta aceste propuneri, putem să discutăm despre o alianță locală oficială. Alternativa este ca fiecare proiect să fie analizat independent de consilierii USR-PLUS și să fie votat în funcție de oportunitate și congruența cu obiectivele locale USR-PLUS.”

Ce spune președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma după declarația lui Liviu Mălureanu președintele USR-PLUS Vrancea

Nu comentez decizii interne ale partenerilor de Alianță, urez mult succes noul președinte ales al USR-PLUS Vrancea, domnului președinte ANFP, Liviu Mălureanu. Să nu uităm că împreună am hotărât formula electorala care a dus la eliminarea ultimului baron PSD, "mama sunt eu". Sunt convins că vom avea susținerea colegilor consilierilor județeni USR- PLUS cărora sincer le mulțumesc în numele PNL Vrancea pentru profesionalismul și implicarea administrativă. Împreună putem dezvolta Vrancea!”, a precizat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea pentru Ziarul de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.