Politică

Reacția prefectului de Vrancea la campania electorală deșănțată a primarului Misăilă din ultimele zile

Ziarul de Vrancea
30 oct 2020 1944 vizualizări

Prefectul de Vrancea Gheorghiță Berbece dă o replică prin intermediul unui comunicat de presă campaniei electorale deșănțate la care a recurs în ultimele zile primarul Focșaniului Cristi Valentin Misăilă.

În ultimele zile în postări cu vădită tentă  de campanie electorală activate pe contul său de facebook  Misăilă l-a acuzat pe prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece, că face jocurile PNL, convocând constituirea Consilului Local Focșani la o altă dată decât cea propusă de el.

Instituția Prefectului Județului Vrancea constată că domnul Misăilă Cristi, primar al municipiului Focșani, nu a încheiat campania electorală sau nu cunoaște prevederile legale referitoare la modul în care se pot rezolva falsele probleme pe care le ridică în mediul online și preluate de o parte a presei. Aflându-se în izolare după ce a fost confirmat cu Covid 19, primarul susține că „Primăria Focșani va fi în situația de a NU putea elibera niciun fel de acte administrative către cetățeni”, aruncând vina pe Instituția Prefectului. Îi reamintim domnului primar, sau îi aducem la cunoștință dacă nu știe acest aspect, că potrivit ORDONANŢEI DE URGENŢĂ  Nr. 57/2019 din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ, Art.163  alin.(5), „în situaţia în care sunt suspendaţi din funcţie, în acelaşi timp, atât primarul, cât şi viceprimarul, precum şi în situaţiile de imposibilitate de exercitare de către aceştia a mandatului, consiliul local deleagă un consilier local care îndeplineşte atât atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale viceprimarului, până la încetarea situaţiei respective, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare funcţiei de primar. Pe perioada exercitării atribuţiilor de primar, precum şi de viceprimar, consilierul local beneficiază de o unică indemnizaţie lunară egală cu cea a funcţiei de primar”. În baza acestui text de lege, Consiliul local avea posibilitatea la data  de 27.10.2020 să desemneze în cadrul unei ședințe extraordinare convocată de îndată un consilier local, care să substituie primarul aflat în izolare până pe data de 30.10.2020, cât și pe viceprimarii Mersoiu și Iorga, a căror mandate au încetat de drept după cea de a doua ședință de ceremonie. Mai mult, secretarul U.A.T. are în atribuții toate prerogativele legate de starea civilă, putând fi totodată și ordonator de credite, astfel încât nu vedem  de ce factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Focșani nu au dispus luarea acestor măsuri legale,  care să acopere cele 4 zile în care Primaria Focșani este lipsită de prezența primarului. Nu în ultimul rând, dispozițiile primarului Misăilă de  delegare de atribuții sunt în vigoare până la data de 01.11.2020, data limită la care acesta trebuie să depună jurământul, astfel că secretarul U.A.T. avea toate prerogativele de a-l substitui.

Solicităm pe această cale domnului primar să se aplece mai mult asupra textului de lege și problemelor focșănenilor, asigurându-l, ca de fiecare dată, de tot sprijinul instituției noastre.

PREFECT,

Gheorghiță BERBECE

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.