Politică

„Războiul” din PSD Vrancea - faza pe Spitalul Județean Focșani. „În ofensivă” din nou primarul Misăilă. Reacția managerului Ifrim

Ziarul de Vrancea
18 feb 2025 5478 vizualizări
Prin intermediul unei postări activată sâmbătă seară, 15 februarie 2025, pe contul său de facebook primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă( foto stânga) îi aduce acuzații grave mangerului în funcție al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, doctor Ioana Rodica Ifrim( foto dreapta) solicitând premierului Guvernului României, Marcel Ciolacu și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila să dispună „o analiză a managementului” unității sanitare menționate.Mangerul în funcție al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, doctor Ioana Rodica Ifrim a răspuns acuzațiilor primarului Misăilă prin intermediul unui comunicat de presă
Prin intermediul unei postări activată sâmbătă seară, 15 februarie 2025, pe contul său de facebook primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă( foto stânga) îi aduce acuzații grave mangerului în funcție al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, doctor Ioana Rodica Ifrim( foto dreapta) solicitând premierului Guvernului României, Marcel Ciolacu și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila să dispună „o analiză a managementului” unității sanitare menționate.Mangerul în funcție al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, doctor Ioana Rodica Ifrim a răspuns acuzațiilor primarului Misăilă prin intermediul unui comunicat de presă

Prin intermediul unei postări activată sâmbătă seară, 15 februarie 2025, pe contul său de facebook primarul Cristi Valentin Misăilă anunță că le-a solicitat premierului Guvernului României, Marcel Ciolacu și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila să dispună „o analiză a managementului” Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani. Citiți conținutul integral al acestei postări dar și reacția managerului general al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, doctor Ioana Rodica Ifrim referitoare la acuzațiile primarului Misăilă.

Ce spune primarul Cristi Valentin Misăilă prin intermediul postării activată pe contul său de facebook sâmbătă seară, 15 februarie 2025

 „Am solicitat intervenția Guvernului pentru rezolvarea crizei de la Spitalul Județean de Urgență <<Sf. Pantelimon>>

Ca urmare a nenumăratelor memorii primite de la medicii de la Spitalul Județean de Urgență <<Sf. Pantelimon>> am solicitat premierului Marcel Ciolacu și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila o analiză a managementului acestei instituții.

Demersul vine ca urmare a lipsei de viziune a managerului, reclamat nu doar de medicii din spital, dar și de pacienții care sunt nemulțumiți de serviciile medicale de gardă.

Din păcate, singurul spital de urgență din Vrancea a ajuns ca astăzi să nu poată asigura medici de gardă la multe dintre specialităţile vitale, precum cardiologie, neurologie, interne, psihiatrie, infecțioase.

Mai nou, sunt situații când multe gărzi sunt descoperite pe secţia pediatrie şi chiar UPU. De asemenea, este reclamată absența medicamentelor, alimentaţia de slabă calitate și lipsa curăţeniei.

Părerea generală, așa cum reiese din reclamațiile cetățenilor, este că această situaţie alarmantă de la Spitalul Județean de Urgență <<Sf. Pantelimon>> este consecința directă a managementului defectuos.

Nu mai departe de toamna anului trecut, trei dintre medicii pediatri ai spitalului, inclusiv șefa secţiei, au demisionat preferând să profeseze la cabinetele școlare ale Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Focşani.

Plecările au fost motivate de neînţelegeri și disensiuni cu managerul spitalului. Din acest motiv, liniile de gardă în Pediatrie nu mai pot fi susţinute, iar la UPU medicii sunt extenuați drept pentru care au solicitat in corpore să se ia act de faptul că nu mai doresc să activeze în programul de gărzi începând cu luna februarie.

Ca și când toate acestea nu ar fi fost de ajuns, în urmă cu aproximativ două săptămâni, în plin sezon de gripe şi viroze, managerul interimar, dr. Rodica Ifrim a considerat că cea mai bună metodă de a reduce numărul copiilor care se prezintă la urgență cu simptomatologii de gripă sau viroză respiratorie este introducerea unei taxe de consultaţie de 110 lei.

Deoarece Spitalul Județean de Urgență <<Sf. Pantelimon>> este în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar managementul este asigurat de către ministerul de resort, am încredere că cele sesizate în memoriu vor fi analizate cu celeritate și vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca pacienţii să poată beneficia din nou de un act medical de calitate, iar medicii să vină cu drag la serviciu.

Amintim tuturor focșănenilor că în cartierul Sud, la sediul din strada Revoluției, nr. 12, funcționează un Centru de permanență unde medicii de familie pot veni în sprijinul celor care au urgențe medicale minore! Acest centru de permanență a fost înființat de Primăria Municipiului Focșani tocmai în ideea de a reduce presiunea pe medicii din UPU a Spitalului Județean de Urgență <<Sf. Pantelimon>> !” -Cristi Valentin Misăilă

Menționăm că Ziarul de Vrancea a solicitat managerului general al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, doctor Ioana Rodica Ifrim o reacție în legătură cu conținutul acestei postări. Publicăm în continuare conținutul integral al acestei reacții: 

Activitatea complexă dintr-un spital în contextul accesării serviciilor este în mod firesc de natură să atragă aprecieri, critici și în general interesul comunității. Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” din Focșani (SJU) – ca parte a infrastructurii sănătății nu face excepție. Activitatea SJU s-a desfășurat în permanență în acord strict cu legislația aplicabilă (din care amintim Legea 95/2006 cu modificările și completările ulterioare, O.M. 1374/2016), ghidurile și protocoalele de specialitate. SJU a manifestat în mod consecvent deschidere (inclusiv apariții media) atât față de toți cei interesați de a contribui la dezvoltarea activităților noastre, cât și față de cei care solicitau informații referitoare la modul în care sunt asigurate serviciile noastre lato sensu

Cu toate acestea, în ultima perioadă au fost lansate în spațiul public o serie întreagă de acuzații nefondate atât la adresa activității SJU, cât și la adresa profesioniștilor din sănătate care își desfășoară activitatea în cadrul spitalului. Este cu atât mai îngrijorător și în egală măsură regretabil faptul ca dl. Cristi Valentin MISĂILĂ – primarul mun. Focșani a lansat, în nume personal, pe o rețea de socializare o serie de afirmații vădit dolosive care, în opinia Dânsului, ar justifica concluzia că la nivelul SJU există un „management defectuos”, iar soluția ar fi înlocuirea Managerului actual pentru ca „pacienții să poate beneficia din nou de un act medical de calitate”. 

În acest context, trecând peste faptul că dl. Cristi Valentin MISĂILĂ nu are pregătire medicală, deci nu poate face aprecieri obiective referitoare la nivelul calității actului medical oferit de SJU, în calitate de Primar al mun. Focșani sau persoană fizică nu a efectuat nici un demers formal sau informal măcar pentru a se informa cu privire la realitățile din SJU, dacă nu pentru a putea afla care ar fi modalitățile concrete prin care ar putea contribui la îmbunătățirea activităților SJU. Aceste precizări sunt necesare deoarece ele demonstrează, dincolo de orice îndoială, că motivele reale pentru acest mod de acțiune al dlui Cristi Valentin MISĂILĂ în calitate de Primar al mun. Focșani sau persoană fizică este total divergent de interesul legitim privind SJU.

Cu toate acestea, din respect pentru pacienți, profesioniștii din sănătate, dar și pentru întreaga comunitate locală, SJU răspunde punctual acelor afirmații ale dlui Cristi Valentin MISĂILĂ care ar putea avea o legătură obiectivă cu activitatea SJU după cum urmează:

  • În ceea ce privește deficitul de medici care are în mod evident un impact asupra formării liniilor de gardă, cauza rădăcină a acestei probleme nu este generată de lipsa de medici la nivel național, ci repartiția dezechilibrata a acestora la nivel național. Datele din Strategia Multianuală pentru dezvoltarea resurselor umane din Sănătate (2022 – 2030 arată că jud. Vrancea încă din anul 2022 (deci cu mult înainte de preluarea mandatului de Manager interimar) jud. Vrancea se afla pe locul 33 la nivel național în ceea ce privește numărul de medici la 100.000 de locuitori (167).  În acest context, nici o echipă managerială, nu poate rezolva această problemă reală strict pe plan intern. Fără a da vina “pe greaua moștenire”, și în lipsa oricărui sprijin din partea Primăriei mun Focșani, actuala Conducere a SJU a efectuat demersuri susținute și a reușit angajarea prin concurs a mai multor medici din diferite specialități, dar și cooptarea în regim de colaboratori externi, mai ales medici pediatri pentru a asigura linia de gardă. Pe o piață a muncii extrem de competitivă (în special pentru personalul înalt calificat – profesioniștii în sănătate) este natural ca oferta de angajare să conțină și alte beneficii (de ex: locuințe de serviciu, scutiri de taxe și impozite locale, prime de instalare, etc). Această strategie a fost utilizată cu succes în alte localități din țară și prin urmare problemele în ceea de privește resursa umană s-au mai rezolvat. Dar, dorim să evidențiem faptul că, fără o implicare onestă și continua a autorităților publice locale acest lucru nu poate fi rezolvat. De fapt, chiar Strategia Națională de Sănătate (2023 – 2030) - Pentru Sănătate Împreună subliniază că singura soluție viabilă este o abordare comprehensivă care implică și autoritățile publice locale.  De fapt, având în vedere experiența vastă în funcția de Primar, dar și poziția din cadrul Asociației Municipiilor din România (AMR) – suntem convinși că dl. Cristi Valentin MISĂILĂ cunoaște foarte bine modalitățile concrete prin care autoritatea publică locală s-ar putea implica în susținerea SJU, mai ales că alte municipii care fac parte din AMR au intervenit alături de spitale, amplificând rezultatele obținute de respectivele unități sanitare. 
  • Referitor la medicii pediatri care în mod volițional au ales să încheie raporturile de muncă cu SJU, preferând să profeseze în cadrul cabinetelor școlare aflate sub coordonarea Direcției de Asistență Socială a Primăriei Focșani, aceasta este o decizie strict personală a fiecărui medic, bazată pe propriile opțiuni de carieră. Invocarea unor presupuse disensiuni/conflicte dintre Conducerea SJU și respectivii medici, reprezintă o aserțiune complet nefondată.
  • Tot personalul medical este conștient de acest deficit de resursă umană și de faptul că, dacă nu există o implicare suplimentară, dincolo de cerințele minime din contractul individual de muncă, activitatea de furnizare a asistenței medicale ar putea fi prejudiciată. Fară a fi un laudatio, ci doar un exemplu din multe și pentru ca tot a fost menționat numele Dr. Rodica IFRIM, deși  nu mai este obligată legal să participe la gărzi în calitate de manager, își asumă un număr semnificativ de gărzi în fiecare lună (6-7) tocmai pentru a contribui la continuitatea furnizării asistenței medicale și a fi un exemplu de colegialitate.
  • Afirmațiile privind lipsa medicamentelor, calitatea alimentației și igiena nu reflectă realitatea curentă a SJU.
  • Alimentația pacienților respectă normele nutriționale și standardele impuse de legislația aplicabilă. Meniurile sunt stabilite în funcție de necesitățile medicale ale pacienților internați și sunt aprobate de personalul de specialitate. Pacienții cu regimuri speciale primesc alimente adecvate condiției lor de sănătate. Se urmărește introducerea unor preparate mai variate, respectând atât cerințele medicale, cât și preferințele pacienților, în limita bugetului disponibil. În prezent, hrana pacienților este net superioară comparativ cu anii precedenți, atât din punct de vedere al valorii nutriționale, cât și al diversității meniurilor. Se folosesc produse proaspete și de calitate, iar prepararea mâncării respectă toate normele de igienă și siguranță alimentară impuse de Ministerul Sănătății. Suma destinată hranei pacienților (cu data de 1 iunie 2022 cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice, pe categorii de pacienți sau însoțitorii acestora, este astfel: pentru pacienții spitalizați – copii, adulți, lăuze și insoțitori – 22 lei/zi; pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii – 33 lei/zi) este stabilită prin hotărâri guvernamentale și ordine ale Ministrului Sănătății. Cu toate că nivelul alocației este limitat, SJU face eforturi pentru a optimiza utilizarea fondurilor și a asigura mese echilibrate și corespunzătoare nevoilor pacienților. Orice sugestie sau sesizare referitoare la acest aspect este analizată cu seriozitate pentru a îmbunătăți serviciile oferite.
  • Materialele de curățenie și produsele sanitare sunt achiziționate constant și sunt disponibile în SJU în cantități suficiente. Igiena, siguranța pacienților dar și a personalului medical sunt priorități pentru Conducerea SJU, iar aprovizionarea se face conform necesităților fiecărei secții. Toate achizițiile sunt realizate conform procedurilor legale, iar pacienții beneficiază de tratamentele necesare. În cazul unor eventuale disfuncționalități punctuale, acestea sunt remediate în cel mai scurt timp posibil. Orice sesizare venită din partea pacienților sau a cadrelor medicale este tratată cu maximă seriozitate, pentru a asigura un mediu corespunzător actului medical.
  • Ideea de a operaționaliza un Centru de Permanență la nivelul Primăriei mun. Focșani este salutară la nivel conceptual. Cu toate acestea, ar fi fost de dorit cel puțin o comunicare cu SJU în vederea unei abordări integrate a asistenței medicale așa cum prevede și Strategia Națională de Sănătate (2023 – 2030) - Pentru Sănătate Împreună Facem precizarea că SJU nu deține nici un fel de informație cu privire la capacitatea de diagnostic și tratament al Centrului de Permanență prezentat de către dl. Cristi Valentin MISĂILĂ și prin urmare nici dacă resursele alocate acestui Centru sunt folosite într-un mod eficient.

Față de cele de mai sus, se pot desprinde următoarele CONCLUZII argumentate:

-SJU face eforturi pentru echilibrarea deficitului de resurse umane obținând rezultate pozitive, chiar și în contextul lipsei totale măcar a unei implicării active, dacă nu pro-active a autorității publice locale.

-Siguranța pacientului reprezintă o prioritate si toate elementele necesare unui act medical de calitate sunt asigurate.

-Modalitățile de acțiune alese de către dl. Cristi Valentin MISĂILĂ atât în calitate de Primar cât și persoană fizică sunt greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât așa cum s-a demonstrat mai sus, problemele semnalate sunt fie false, fie curente și vechi, și acoperă o largă perioadă de timp, suprapunându-se cu perioada în care dl. Cristi Valentin MISĂILĂ a exercitat onoranta funcție de Primar al mun. Focșani.  În acest context, fapt pe care îl apreciem ca fiind deosebit de grav, demersurile Primarului nu sunt de natură sa creeze un climat atractiv pe plan local care să atragă resursa umană către SJU.

Cu aleasă considerație,

Manager Interimar

Dr. Rodica Ioana IFRIM

https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/06/ANEXA-40.pdf

[2] https://ms.ro/media/documents/Anexa_1_-_SNS.pdf

[3] https://ms.ro/media/documents/Anexa_1_-_SNS.pdf

Cine este manegrul general al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani și cum a ajuns în acest post

Reamintim că actualul manager general al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, doctor Ioana Rodica Ifrim deține actuala funcție din 29 martie 2024. Numirea sa în postul de manager general al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani în care l-a înlocuit pe deținătorul de la acea vreme al fotoliului, Constantin Mîndrilă demis „pentru management defectuos” a fost făcută publică de prefectul de Vrancea, de atunci, Nicușor Halici.

În ultima perioadă au fost mai multe rapoarte ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea care au semnalat nereguli în special legate de respectarea normelor igienico-sanitare inclusiv în blocul operator pentru care nu s-au constatat măsuri corespunzătoare de remediere. Și la recenta șediță a Colegiului Prefectural Vrancea (n.r. cea de joi 28 martie 2024), conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) a reamintit despre aceste probleme existente în managementul Spitalului Județean <<Sfântul Pantelimon>> din Focșani. Chiar acum mă îndrept spre Spitalului Județean  Focșani unde voi avea o discuție cu doamna doctor Ioana Rodica Ifrim, șef al Secției de Obstetrică ginecologienumită în funcția de mager interimar. Pentru a-i transmite așteptările pe care le am de la domnia sa în noua poziție și pentru a-i prezenta numeroasele sesizări trimise de pacienții unității sanitare, care ajung la mine.”, declara pentru cotidianul nostru, pe 29 martie 2024, prefectul de Vrancea Nicușor Halici referindu-se la înlocuirea lui Constantin Mîndrilă cu medicul Ioana Rodica Ifrim în funcția demanager general al  Spitalului Județean de Urgență <<Sf. Pantelimon>> Focșani.

Medicul Ioana Rodica Ifrim l-a înlocuit în 29 martie 2024 în funcție pe Constantin Mîndrilă. Pus și menținut politic de PSD din anul 2012 în fotoliul bănos și influent de director general al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, deși fusese condamnat penal cu acuzația că a furat din alimentele sinistraților după inundațiile din 2005, Constantin Mîndrilă a revenit la conducerea celei mai mari unități sanitare din județ în luna martie 2021, după ce în luna mai a anului 2020 fusese supendat din funcție de ministrul sănătății de atunci, Nelu Tătaru. 

Deținătoarea funcției de director general al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani în martie 2021, medicul Elena Codruța Neagu și ea ajunsă în fotoliu de director general al spitalului de urgență Focșani tot politic, pusă de PNL, a trebuit să-i predea funcția lui Constantin Mîndrilă, după ce pe 23 martie 2021, judecătorii Curții de Apel Galați au admis cererea acestuia de suspendare a executării ordinelor prin care fusese schimbat din funcție, până la soluționarea definitivă a cauzei.

Noutatea absolută a demiterii de vineri, 29 martie 2024 a lui Constantin Mîndrilă din funcția de director general al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani a fost aceea că ea s-a produs în vremea guvernării PSD-PNL, cu social democratul Alexandru Rafila în fotoliul de Ministru al Sănătății și cu prefect de Vrancea, PSD.  

Citiți și: Postare cu iz de declarație de război politic în PSD Vrancea făcută publică de primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă;

O mămică din Focșani solicită răspunsul conducerii Spitalului Județean Sf. Pantelimon după introducerea taxei la Triajul de Pediatrie;

Nicușor Halici: Taxa impusă pentru consultațiile pediatrice la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani va fi suspendată;

Prefectul de Vrancea intervine la Spitalul Județean Focșani după ce medicii au demisionat din gărzi la UPU ieri seară;

Medicii din Spitalul Judeţean de Urgență(SJU) Focşani limitează gărzile din cauza epuizării și a condițiilor precare 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.