Politică

Răspunsul consilierilor locali liberali focșăneni, la refuzul primarului Misăilă de a organiza ședința extraordinară

Ziarul de Vrancea
2 apr 2020 3272 vizualizări

Consilierii liberali focșăneni au formulat un drept la replică la refuzul secretariatului și Primăriei Municipiului Focșani de a se întruni în ședință extraordinară, în care să fie dezbătute cele două proiecte care vizau acordarea unor măsuri de protecție socială chiriașilor din Piața Focșani și celor care dețin contracte de închiriere pentru locuințele sociale, cele de serviciu și ANL.Reamintim că luni 30 martie 2020 grupul consilierilor locali PNL, a depus pe adresa de e-mail a Primăriei Focșani două proiecte de hotărâre care fac referire la scutirea de la plată a chiriei și prelungirea de drept a tuturor contractelor de închiriere pe întreaga perioadă a instituirii stării de urgență a:
- persoanelor fizice/juridice care au încheiate contracte cu Administrația Piețelor Focșani
-chiriașilor ce dețin locuințe sociale, locuințe ANL, locuințe de serviciu pe raza Municipiului Focșani

Adresa conține 10 puncte, cu acuzații către primarul Cristi Valentin Misăilă care, pe durata întregului mandatul de primar, a obstrucționat orice formă de inițiativă de proiect venită din partea grupului de consilieri locali PNL, a instigat întreg aparatul de specialitate al Primăriei să refuze orice formă de colaborare cu membrii Consiliului Local, dovadă fiind și răspunsul trimis către liberali care nici măcar nu este asumat. Tot conducerea primăriei este acuzată de invocarea eronată a Art. 136 Cod Administrativ pentru refuzul de a da curs unui proiect de lege, fără a aplica un alt aliniat al aceluiași articol care dispune că „Proiectele de hotărâri pot fi inițiate de primar, de consilierii locali sau de cetățeni. Elaborarea proiectelor se face de cei care le propun, cu sprijinul secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și al compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului.”.

Totodată, primarul Misăilă este acuzat de aplicarea discreționară a legilor, de opreliști birocratice care cu siguranță nu s-ar fi aplicat în cazul consilierilor de la PSD și că grație situației de urgență s-ar fi putut aplica procedura prevăzută de art.196 alin (2) Cod procedură civilă prin care proiectele și convocarea pot fi semnate direct în ședință.

După exemplul Guvernului României care prin ordonanțe a luat măsura amânării achitării unor rate, taxe, impozite, se putea ca și pe plan local se fie adoptată în forma propusă de consilierii liberali sau chiar într-o formă îmbunătățită, o scutire pentru locuitorii Municipiului Focșani, fapt de asemenea refuzat de conducerea primăriei. Aceeași conducere care se întrece în demagogie și se preface că nu știe că în locuințele sociale, locuințele de serviciu și locuințele ANL stau familii care suferă în mod direct din punct de vedere economic din pricina acestei pandemii, că în piețele agroalimentare, aproape închise după Ordonanța Militară nr.4/2020, comercianții care au încheiate contracte pentru terenuri sau spații nu mai au vânzări și au solicitat aplicarea la nivel local a unei forme de scutire pentru chirii.

Un alt refuz a fost acela de aplicare a celor două proiecte începând cu data de 16.03.2020, existând procedura amendamentului, iar pentru a respecta neretroactivitatea legii invocate de primarul Misăilă, scutirile puteau fi adoptate cu luna aprilie.

De asemenea, grupul consilierilor liberali acuză de necunoaștere a dispozițiilor art.50 din Decretul nr.195/2020 care spune că ,,Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.”

Este o prevedere legală cu aplicare generală care cuprinde și sfera Codului Administrativ și, implicit, acoperă sub aspect legal transmiterea prin mijloace de comunicare electronica a proiectelor de hotărâre, iar faptul că primarul și secretariatul apreciază că lipsa unei semnături la data depunerii convocării și proiectelor nu putea fi complinită de inițiatori în ziua ședinței, înseamnă că noțiunile de ,,SITUAȚIE DE URGENȚĂ,” sau „PANDEMIE” le sunt încă străine.

GRUPUL CONSILIERILOR LOCALI PNL

Citiți și conținutul integral al dreptului la replică a grupului consilierilor locali PNL

Către

Primarul Municipiului Focsani,Cristi Valentin Misăilă

Secretarului general al Municipiului, Eduard Corhană

 Referitor la răspunsul nr. 32918/31.03.2020 formulat pentru cele două propuneri de proiecte înaintate prin corespondență electronică la data de 30.03.2020 precizăm următoarele:

Constatăm că în mod repetat – cum de altfel s-a întâmplat pe durata  întregului mandatul de primar  –  obstrucționați orice formă de intițiativă de proiect venită din partea grupului de consilieri locali PNL.

În mod nedem, instigați întreg aparatul de specialitate al Primăriei să refuze orice formă de colaborare cu membrii Consiliului Local, dovadă fiind și acest răspuns care nici măcar nu este asumat de dumneavoastră prin semnătură.

În nenumărate rânduri, JUSTIFICAȚI cu un text de lege - art.136 alin.(8) din Codul Administrativ REFUZUL de a da curs unui proiect de hotărâre, UITÂND să  citiți și să aplicați și art.136 alin.(1) Cod Administrativ care dispune că : Proiectele de hotărâri pot fi inițiate de primar, de consilierii locali sau de cetățeni. ”Elaborarea proiectelor se face de cei care le propun, cu sprijinul secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și al compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului.,,

Ne întrebăm retoric, dacă în aceeași manieră ați procedat și cu inițiativele de proiect depuse de cetățenii Municipiului Focșani? Ne întrebăm tot retoric, cum ați procedat la ,,inițiativele legislative,, ale colegilor consilieri locali PSD? Le-ați solicitat în aceeași manieră  să întocmească toată documentația?

În ce privește nesemnarea proiectelor de hotărâre și a convocării de ședință extraordinară, apreciem că, dat  fiind situația de urgență  puteați aplica procedura  prevăzută de art.196 alin (2) Cod procedură civilă, proiectele și convocarea putând fi semnate  direct în ședință. 

Inițiativa de proiecte a fost și este pentru oamenii din Municipiul Focșani. 

Așa cum la nivelul Guvernului României prin ordonanțe s-a luat măsura amânării achitării unor rate, taxe, impozite etc, am apreciat că și pe plan local se poate adopta în forma propusă de subsemnații sau într-o formă  îmbunătățită, o scutire pentru locuitorii Municipiului Focșani.

În locuințele sociale, locuințele de serviciu și locuințele ANL stau familii care suferă în mod direct din punct de vedere economic din pricina acestei pandemii.

În piețele agroalimentare, aproape închise după Ordonanța Militară nr.4/2020, comercianții care au încheiate contracte pentru terenuri sau spații, nu mai au vânzări și ne-au solicitat aplicarea la nivel local a unei forme de scutire pentru chirii.

Nici faptul că cele două proiecte prevedeau ca dată de aplicare ziua de 16.03.2020, nu putea fi un impediment, existând procedura amendamentului, iar pentru a respecta neretroactivitatea legii pe care o invocați, scutirile puteau fi adoptate cu luna aprilie.

        Regretăm de asemenea și necunoașterea dispozițiilor art.50 din Decretul nr.195/2020 care dispune că :,, Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.,,

        Este o prevedere legală cu aplicare generală care cuprinde și sfera Codului Administrativ, și implicit acoperă sub aspect legal transmiterea prin mijloace de comunicare electronica a proiectelor de hotărâre.

            Dacă dumneavoastră apreciați că lipsa unei semnături la data depunerii convocării și proiectelor  nu putea fi complinită de inițiatori în ziua ședinței înseamnă că noțiunile de ,, SITUAȚIE DE URGENȚĂ,, sau,, PANDEMIE,, vă sunt încă străine . 

       Vom transmite în presa locală răspunsul dumneavoastră  alături de prezentul punct de vedere și vom lăsa cetățenii municipiului să aprecieze unde este reaua - credință.

GRUPUL CONSILIERILOR LOCALI PNL

Citiți și cum au argumentat secretarul și Primăria Municipiului Focșani refuzul de a convoca ședința extraordinară, în care să fie dezbătute cele două proiecte care vizau acordarea unor măsuri de protecție socială chiriașilor din Piața Focșani și celor care dețin contracte de închiriere pentru locuințele sociale, cele de serviciu și ANL

Citiți în documentele atașate  în format PDF argumentările secretarului și Primăriei Municipiului Focșani pentru refuzul de a convoca ședința extraordinară, în care să fie dezbătute cele două proiecte care vizau acordarea unor măsuri de protecție socială chiriașilor din Piața Focșani și celor care dețin contracte de închiriere pentru locuințele sociale, cele de serviciu și ANL

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.