Politică

PSD Vrancea a mângâiat pe creștet consilierii județeni care-au „trădat colegii” în ultima ședință de CJ, sancționându-i cu avertisment

Ziarul de Vrancea
21 feb 2023 3620 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă făcut public vineri, 17 februarie 2023 la ora 17:30, președintele PSD Vrancea, prefectul județului, Nicușor Halici anunță sancționarea cu „avertisment”  a celor doi consilieri județeni social-democrați care prin absența lor la ședința extraordonară a Consiliului Județean Vrancea de joi, 16 februarie 2023, au contribuit decisiv la trecerea proiectului.de hotărâre „Stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice și contractuale din cadrul familiei ocupaționale <<Administrație>>, utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Vrancea, cabinetele demnitarilor și în cadrul instituțiilor subordonate acestuia, în anul 2023” avându-l ca inițiator pe Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. Sancțiunea pare una ridicol de blândă în comparație cu acuzațiile invocate chiar în comunicatul de presă prin care se anunță pedepsirea politică a celor doi. „Refuzul celor doi de a participa la un vot important reprezintă o încălcare a statutului dar și o trădare față de colegii din oganizația județeană a PSD, față de principiile social-democrate și, mai grav, față de cetățenii județului Vrancea, pentru bunăstarea cărora milităm.​”  

Reamintim că în ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea desfășurată joi, 16 februarie 2023, s-a reluat în discuție și s-a revotat proiectul de hotărâre „Stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice și contractuale din cadrul familiei ocupaționale <<Administrație>>, utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Vrancea, cabinetele demnitarilor și în cadrul instituțiilor subordonate acestuia, în anul 2023” avându-l ca inițiator pe Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. Proiectul a mai fost discutat în ședința extraordinară de miercuri, 08 februarie 2023 iar atunci n-a obținut numărul necesar de 17 voturi pentru a deveni hotărâre. În ședința extraordinară de miercuri, 08 februarie 2023 a Consiliului Județean Vrancea, proiectul referitor la plafonarea salariilor a avut nevoie de 17 voturi, dar a obținut doar 16 „pentru”. Practic majoritatea formată din PNL-USR-ALDE nu a funcționat, consilierii județeni USR, Vasile Alexe și Mihăiță Lepădatu abținându-se la vot, iar grupul consilierilor județeni PSD, în numări de 15 votând împotrivă. Consilierul județean PSD Dănuț Cristian a anunțat încă de la începutul ședinței de miercuri, 08 februarie a Consiliului Județean Vrancea că grupul PSD nu va vota proiectul. Nu cred că este normal ca în această perioadă complicată cu putere de cumpărare scăzută cei care au salariile mici să rămână cu ele la fel pentru că nu pot crește celor care au salariile mari. Dacă într-adevăr ați dori să ajutați pe cei cu venituri mici și putere de cumpărare foarte scăzută, ați putea să modificați coeficienții. Doar astfel ar putea să crească veniturile funcționarilor publici de execuție care reprezintă mare majoritate a aparatului de specialitate și care efectiv muncesc pentru implementarea proiectelor de dezvoltare ale județului Vrancea. Prin urmare, grupul consilierilor PSD din CJ va vota împotriva acestui proiect de hotărâre.”  Ce s-a întâmplat în ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea desfășurată joi, 16 februarie 2023 la discutarea aceluiași proiect? Consilierii județeni USR, Vasile Alexe și Mihăiță Lepădatu s-au abținut la vot, la fel ca-n ședința anterioară, iar din acest motiv riscă sancționarea pe linie de partid, din informațiile noastre. Proiectul referitor la plafonarea salariilor a trecut însă în ședința de joi  a Consiliului Județean Vrancea cu majoritate simplă datorită absenței a doi consilieri județeni PSD, respectiv Nicușor Blîndu și Cătălin Ghețu. 

Solicitat joi seară, 16 februarie 2023 să exprime un punct de vedere în legătură cu faptul că doi consilieri județeni ai partidului au contribuit prin absență la realizarea majorității simple în cazul proiectului referitor la plafonarea salariilor, președintele PSD Vrancea, prefectul județului Nicușor Halici a precizat pentru Ziarul de Vrancea, că se va referi pe larg într-o declarație publică la subiectul menționat, precum și la altele ce au legătură cu el, astăzi, vineri 17 februarie 2023

Comunicat de presă făcut public de PSD Vrancea, vineri 17 febraurie 2023 ora 17:30 în legătură cu sancționarea celor doi consilieri județeni ai partidului care au contribuit prin absență lor la ședința extraordinară de joi 16 februarie 0223 a CJ Vrancea la realizarea majorității simple în cazul proiectului referitor la plafonarea salariilor

”- În calitate de președinte al PSD am convocat Biroul Permanent Județean al PSD Vrancea, unde am solicitat sancționarea consilierilor județeni Cătălin Ghețu și Nicușor Blându care, nejustificat, au absentat de la ședința Consiliului Județean de joi, 16 februarie. Consecință a absenței lor, nemotivate, a fost adoptarea hotărârii de plafonare a salariilor, inițiată de președintele CJ și PNL, Cătălin Dumitru Toma.

-Consilierii județeni ai PSD, inclusiv cei doi absenți nemotivat, au avut un mandat politic să voteze împotriva unei măsuri, nedrepte și contrară principiilor social-democrate. Spre deosebire de partidele de dreapta, noi, eu și colegii mei din PSD susținem creșterea nivelului de trai și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru toți românii. Cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu o perioadă dificilă, marcată de crize economice și un război la graniță.

-Refuzul celor doi de a participa la un vot important reprezintă o încălcare a statutului dar și o trădare față de colegii din oganizația județeană a PSD, față de principiile social-democrate și, mai grav, față de cetățenii județului Vrancea, pentru bunăstarea cărora milităm.

- Or, în mandatul meu nu voi tolera niciun act de trădare și voi lua măsuri statutare de fiecare dată, indiferent de justificările pe care le aduc.

- Omenește, pot înțelege că, așa cum ne-au spus, în cazul de față ar fi existat amenințări, presiuni și chiar șantaj la adresa celor doi.

-Cătălin Ghețu și Nicușor Blându sunt politicieni cu experiență, care și-au asumat niște obligații odată cu semnarea adeziunii la PSD. Ei fac parte dintr-o echipă care îi poate susține când se confruntă cu situații dificile. În plus, există instituții ale statului care trebuie sesizate ca să ia măsuri împotriva celor care comit asemenea fapte foarte grave.

-Având în vedere toate aceste aspecte, BPJ PSD Vrancea a hotărât sancționarea celor doi colegi cu avertisment și de asemeni am luat hotărârea, că orice altă încălcare a statului și a deciziilor statutare din cadrul tuturor organizațiilor PSD Vrancea, vor fi sancționate cu excluderea celor vinovați.

- Trebuie și vom face curățenie în organizație și ne vom distanța de cei care încalcă legea, statutul, deciziile statutare adoptate in cadrul organizațiilor și regulamentele interne, precum și în cazul celor care nu împărtășesc principiile social-democrației.”-PSD Vrancea

La scurtă vreme  de la activarea postării de mai sus, pe contul de facebook PSD Vrancea, unul dintre consilierii județeni sancționați, Cătălin Ghețu îl contrazice pe Nicușor Halici și-i cere acestuia, fără vreo inhibiție, să schimbe textul comunicatului „conform realității”. Sau mai pe înțelesul cititorilor, unul din consilierii județeni sancționați cu  bândețe după ce „a încălcat statutul și și-a trădat colegii din oganizația județeană a PSD”,  consilierul sancționat cu o  mângâiere pe creștet,” sare la beregata” șefului său politic. Este un indiciu care pare să arate că autoritatea lui Nicușor Halici în PSD Vrancea este una suficient de ”șchioapă”.

Citiți și: Trecerea proiectului privind plafonarea salariilor propriilor angajați în ședința CJ Vrancea s-ar putea finaliza cu sancțiuni la PSD și USR;

VIDEO | Concluzii după ședințele CL Focșani și CJ Vrancea care-au avut în discuție același proiect: plafonarea salariilor propriilor angajați


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.