Politică

PSD-ul lovește în propriul electorat: Pensionarii trăiesc din ce în ce mai greu

Ionel Sclavone
24 iun 2018 1852 vizualizări

Pensionarii trăiesc din ce în ce mai rău în guvernarea PSD, deși pensiile au fost majorate prin creșterea punctului de pensie, la 917,5 lei, cu începere de la 1 ianuarie 2017 si la 1.000 de lei de la 1 iulie 2017. În termeni reali, pensiile au scăzut cu aproximativ 2% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimetrul precedent. Informațiile sunt oficiale și au fost publicate de Institutul National de Statistica (INS). Ele contrazic declarațiile propagandistice ale Olguței Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, și ale celorlalți miniștri ori lideri ai PSD.

„Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele prețurilor de consum, a fost de 98,1%“, se arată într-un comunicat de presă publicat de INS.

Pensia reală a scăzut din cauza creșterii accelerate a prețurilor. Astfel, cu banii încasați în primele trei luni ale acestui an, pensionarii pot cumpăra mai puține produse decât în ultimul trimestru al anului trecut.

În același context, INS a anunțat că rata anuală a inflației,  indicele care măsoară evoluția prețurilor în ultimul an, a urcat în luna mai la 5,41%, cel mai inalt nivel care a fost înregistrat din februarie 2013, când a fost 5,65%. Și în luna aprile, rata anuală a inflației a crescut la 5,2%, mai mare decât în luna martie, când a fost 5%.

Comparativ cu aceeași lună a anului 2017, în luna mai a acestui an, prețul alimentelor au crescut, în medie, cu 3,93%. Prețul mărfurilor nealimentare au crescut cu 7,75%, iar serviciile s-au scumpit cu 2,72%.

Față de luna decembrie 2017, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în mai, la cartofi (18,56%), fructe proaspete (18,37%), legume și conserve de legume (17,47%) precum și la gaze naturale (10,43%). Prețul combustibililor, a căror evoluție afectează și celelalte costuri, a crescut, în luna mai, comparativ cu decembrie, cu 5,69%.

Pe de altă parte, din datele culese și prelucrate de INS, numărul mediu al pensionarilor din România a scăzut la 5,223 milioane în primul trimestru, cu 6.000 mai puțin față de trimestrul precedent. În ultimul trimestru al anului trecut numărul pensionarilor din România a înregistrat o creștere cu 5.000 de persoane, față de trimestrul precedent. Raportat la numărul de salariați, în primul trimestru al lui 2018, s-au înregistrat 9 pensionari la 10 persoane active aflate în câmpul muncii.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.