Politică

PSD ȘI PNL au pus ochii pe mărunțișul Bisericii

Romeo-Valentin MUSCĂ
11 feb 2018 2338 vizualizări

Teodorovici și Gorghiu au pus din nou problema impozitării Bisericii, deși BOR plătește o căruță de taxe și impozite. Finanțistul PSD s-a exprimat cu sarcasm, spunând că va discuta cu Patriarhul problema impozitării după Liturghie. În 2016, BOR a cheltuit din sume proprii 95.841.602 lei pentru asistență socială. Nicolae Văcăroiu declara că administrațiile devalzează statul cu 1.2 miliarde de euro. Citiți mai jos să vedeți adevăratul motivul al atacului celor doi lideri politici.

Orlando Teodorovici, finanțistul Partidului Social Democrat, a lansat la sfârșitul săptămânii trecute un atac jignitor la adresa Bisericii Ortodoxe Române, reîncălzind ciorba impozitării comerțului bisericesc, idee propusă acum câțiva ani de invitatul vedetă al OTV-ului, „omul cu pliciul”, Silviu Prigoană. Teodorovici s-a exprimat ironic, spunând că va discuta cu Patriarhul, nu însă într-un cadru oficial, protocolar, așa cum se cuvine între instituții, ci la biserică, după slujbă: „Va fi o discuţie informală. Putem avea această discuţie chiar şi la Biserică, la slujba de duminică”. Cu alte cuvinte, Patriarhul este un fel de Popa Mitică pentru guvernanți și poate fi obligat de acest golden boy de Dorobanți - cu diplomă de studii de la Academia SRI Băneasa – ca după Sfânta Liturghie să discute, informal, o problemă, care a fost deja tranșată.

Surprinzător, ideea a fost îmbrățișată de Alina Gorghiu, fost președinte al PNL și vector de imagine al liberalilor. În cadrul unei emisiuni la Antena3, a doua zi după declarația social-democratului, întrebată ce părere are despre propunerea lui Teodorovici, Gorghiu a spus că propunerea ministrului Teodorovici este corectă etc, șamd.   

Atac la Biserică pentru a masca jaful din administrație

Cei doi politicieni nu sunt persoane naive. Demersul acestora este unul conștient și are ca scop manipularea opiniei publice de la jaful pe care administrațiile marilor orașe din România îl practică. Sumele pe care le-ar obține statul dintr-o așa-zisă impozitare a comerțului bisericesc sunt insignifiante și reprezintă mai puțin de un procent din banii risipiți de admistrațiile primăriilor sectoarelor Municipiului București. Conform raportului din 2016 al Curții de Conturi, citat de agenția de știri HotNews.ro: „Primăriile din București au cheltuit în perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, potrivit unui Audit al Curții de Conturi. Din această sumă, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement din subordinea Primăriei Capitalei a cheltuit 260 milioane lei, Primăria sector 1 - 354 milioane lei, Primăria sector 2- 232 milioane lei, Primăria sector 3 - 914 milioane lei, Primăria sector 4 - 552 milioane lei, Primăria sector 5 - 88 milioane lei, iar Primăria sector 6 - 311 milioane lei.” Deoarece PSD și PNL au edili în marile orașe, nici Teodorovici, nici Gorghiu nu pun degetul pe rană, ci încearcă să deturneze atenția către false probleme.

În 2016, BOR a cheltuit  95.841.602 lei pentru asistență socială

Deși o parte din mass-media duce o luptă sistematică de denigrare a BOR, scoțând cazuri izolate din text și generalizând pentru întreaga Biserică, puțină lumea știe că numai în 2016, BOR a cheltuit din sume proprii 95.841.602 lei. Din raportul de activitate al BOR pe 2016 rezultă că Biserica se ocupă de „159 cantine sociale şi brutării, 38 instituţii ce oferă servicii medicale şi farmacii, 93 centre de zi pentru copii, 47 centre educaţionale, 12 centre de zi pentru vârstnici, 51 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 22 birouri de asistenţă socială şi centre comunitare, 36 centre de tip familial, 40 grădiniţe sociale şi after-school, 15 locuinţe protejate, 65 centre de informare, consiliere şi resurse, o instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 14 campusuri de tabără şi alte 104 de instituţii sociale.” E mult, e puțin, cititorii pot decide, însă trebuie reținut că această operă filantropică s-a făcut din banii pe care guvernanții îi vor în visteria statului pentru a-i împărți la sectoarele Capitalei pentru panseluțe și lalele la 100 de lei bucata.

Văcăroiu declara că administrațiile devalizează 1.2 miliarde euro

Extravaganțele unor ierarhi ca Teodosie de la Constanța și limuzinele unor preoți din orașele reședință de județ nu înseamnă că structura administrativă a Bisericii este bogată. Dimpotrivă, cei mai mulți dintre preoți trăiesc din salariul minim pe economie și indemnizația pe care o primesc de la stat nu acoperă decât taxele și impozitele. Rolul social al celor aproape 20 de mii de slujitori este uriaș în raport cu sumele derizorii pe care statul le acordă ca indemnizație. Problema politicienilor este că banii Bisericii nu pot fi dijmuiți și fiecare leu administrat de Biserică valorează tot un leu, în timp ce un leu plecat în administrație se devalorizează cu 75%, prin suveicile contractelor dintre stat și firmele clientelare. Dacă România nu are astăzi autostrăzi, nu este din cauza Bisericii, cum nu este Biserica de vină că anual bugetul statului este devalizat cu peste 1,2 miliarde de euro de către administrații. O spunea în 2016 Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi la acea dată, care preciza că din această sumă, „aproximativ 60 de milioane de euro sunt cheltuiţi anual pe studii de fezabilitate care nu se concretizează în proiecte.” Biserica administrează banii credincioșilor, nu a devalizat banii statului, nici nu a plecat cu ei la Monte Carlo, în Brazilia sau Madagascar. A investit banii pe care i-a obținut din comerțul bisericesc și donații în așezăminte sociale pentru bătrâni, în cantine sociale şi brutării, centre de zi pentru copii, în birouri de asistenţă socială şi centre comunitare, în campusuri și în centre de informare și consiliere, iar acest lucru nu poate fi contestat de nimeni. În plus, și 1 Decembrie 2018 se apropie, BOR va inaugura Catedrala Mântuirii Neamului și un întreg complex filantropic, iar politicienii nu vor în stare să termine câteva stații de metrou. Rușine! (Romeo-Valentin MUSCĂ)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.