Politică

Printre ultimii dinozauri din partid, Oprișan nu are rivali la șefia PSD Vrancea

Ionel Sclavone
6 feb 2020 4713 vizualizări

Organizația județeană a PSD Vrancea își va alege vineri, în cadrul unei conferințe județene, noua conducere precum și delegații împuterniciți să voteze la congresul extraordinar al partidului, din luna februarie. Este de așteptat ca Marian Oprișan să primească un nou mandat mai ales că, oficial nu are nici un rival la nivelul organizației. Chiar dacă aparent, la suprafață, organizația pare liniștită, la nivel profund lucrurile sunt ceva mai agitate.

Sunt destui cei care nu-l mai doresc pe Marian Oprișan în fruntea PSD Vrancea, în special primari care se tem că, legându-și numele de al lui, la viitoarele alegeri locale, vor avea mai mult de pierdut decât de câștigat. Liderul PSD a încetat de multă vreme să mai fie locomotiva capabilă să tragă întreaga organizație și să le aducă voturile necesare asigurării controlului asupra întregului județ.

Lipsa de implicare în activitatea politică județeană din ultimii ani, imaginea din ce în ce mai erodată, gafele pe care le-a comis în ultima perioadă etc. l-au transformat, mai curând într-o piatră de moară atârnată de gâtul lor.

Pe de altă parte, agresivitatea exagerată pe care o manifestă în relațiile cu reprezentanții noii Puteri, în special cu prefectul PNL, trădează disperare și frică. Mulți cred că liderul lor, care până acum a reușit să iasă câștigător din mai toate confruntările cu opoziția, a ajuns la finalul carierei și nu mai judecă limpede, cu calm.

Cam acesta este tabloul nemulțumirilor din PSD Vrancea înainte de Conferința județeană de vineri. Dar cu toate că sunt multe nemulțumiri, șansele unei lovituri de palat împotriva lui Oprișan sunt aproape de zero. Multora dintre cei nemulțumiți, ce ar putea negocia și strânge în jurul lor o majoritatea care să-l înlocuiască, nu au curajul să miște un deget.

Alții speră într-o minune, că baronul va mai scoate un iepure din joben și va aranja încă o dată cărțile în favoarea sa și a lor, la viitoarele alegeri locale.

Cel mai probabil, alegerea președintelui se va face, ca și în trecut, prin vot deschis, ridicarea mîinii de către participanți. Or, măsura are rolul de a împiedica orice eventuală încercare de revoltă la nivelul delegaților.

Marian Oprișan va fi singurul candidat pentru șefia PSD Vrancea la alegerile care se vor desfășura vineri. Asta nu înseamnă că nu au mai fost și alții care ar fi dorit să-i ia locul. Aceștia nu au avut curajul să-și asume o luptă deschisă cu baronul și ar fi vrut ca altcineva să-l doboare și să le ofere lor scaunul lui.

Misăilă ar vrea șefia PSD dar n-are curajul s-o revendice

Multă vreme s-a speculat că primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă i-ar dori locul lui Marian Oprișan, în fruntea organizației județene. Cristi Misăilă nu are nici o funcție la nivelul PSD și nici nu are suficientă influență pentru a se impune.

Potrivit informațiilor noastre, în acest moment relațiile dintre Cristi Misăilă și Marian Oprișan sunt destul de reci, instituționale. Lui Misăilă nu-i convine că trebuie să răspundă afirmativ la toate solicitările pe care le primește de la Consiliul Județean, multe împotriva intereselor sale politice și electorale, dar nu are încotro.

Candidatura sa pentru un nou mandat de primar al municipiului Focșani, din partea PSD, depinde de pixul lui Marian Oprișan. Acesta ar fi motivul principal pentru care ar vrea să-i ia locul. El nu stăpânește nici măcar Consiliul local, fapt care s-a văzut de-a lungul anului trecut când consilierii PSD  i s-au opus pe față.  

Incapabil să contruiască o echipă în jurul său, speranțele sale s-au legat de o eventuală susținere de care ar fi beneficiat din partea conducerii centrale a PSD. Misăilă ar fi încercat o apropiere de gruparea Ciolacu, bazându-se pe vechile dispute dintre actualul președinte interimar al PSD și Marian Oprișan.

Se pare că Ciolacu n-a avut încredere în potența lui Cristi Misăilă, ca om politic și a refuzat să se implice în favoarea sa.

Halici așteaptă ca Oprișan să-și frângă gâtul

Un alt pretendent care ar dori să-i ia locul lui Marian Oprișan și a încercat să obțină susținere la nivel central este deputatul Nicușor Halici, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Nu este un secret pentru nimeni că Halici a reușit să intre pe sub pielea lui Oprișan înlăturând din preajma lui pe alți colegi care aveau un cuvânt de spus în fața baronului și ar încerca să-l ghidoneze conform intereselor sale.

Se pare că Nicușor Halici ar fi fost unul dintre cei care l-au sfătuit pe Oprișan  să-l atace pe Liviu Dragnea imediat după alegerile europarlamentare, împingându-l să preia PSD. Dacă manevra reușea, Halici se vedea urmașul baronului la conducerea PSD Vrancea. Cum lucrurile nu au ieșit așa cum și-au propus la Focșani, deputatul a trebuit să bată în retragere.

La fel ca și Misăilă, Nicușor Halici a încercat să se promoveze și să-și joace cărțile pe lângă conducerea centrală a PSD, profitând de poziția pe care o ocupa în Comisia Juridică. Deși nu s-a exprimat clar în legătură cu planurile sale de viitor, Nicușor Halici a încercat să-și facă propagandă pe lângă membrii organizației  județene.

Aceasta deoarece a sperat că Liviu Dragnea, iar mai apoi Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu îl vor înlătura pe Marian Oprișan de la conducerea PSD Vrancea lăsându-i drum liber să preia partidul.

Printre ultimii dinozarui din PSD

Astfel, Marian Oprișan rămâne singurul candidat pentru președinția PSD Vrancea și sunt șanse minime ca altcineva să-l concureze. De altfel, lucrurile sunt tranșate deja la conferința județeană și nimeni nu se așteaptă la surprize. Se știe cine va candida, cineva va ieși și ce post de conducere va ocupa.Este doar o formalitate.

Urmează alegerile locale, prilej cu care vom vedea cât de puternici sunt liberalii și dacă vor reuși să-l înlăture pe baron de la Consiliul Județean. Așa cum se vede situația la acest moment, deși liberalii se dau deja învingători, lucrurile sunt departe de a fi tranșate.

Ne putem da seama că așa stau lucrurile și dacă aveam în vedere ce se întâmplă la Spitalul Județean, unde reprezentanții partidului aflat la putere nu reușesc să-și ocupe locurile de membri în Consiliul de Administrație deși au un ordin de ministru în buzunar.

Citiți și:Vineri vom afla dacă PSD Vrancea vrea într-adevăr să se restructureze

 

 

 

  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.