Politică

Primarul comunei Reghiu, greu de dat jos din funcție

Mihai Boicu
27 iul 2017 4689 vizualizări
Răduță Macovei a fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese
Răduță Macovei a fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese

Mandatul primarului Răduță Macovei, condamnat cu suspendare, depinde de referatul secretarului comunei u în lipsa acestuia, prefectul nu poate emite ordinul de încetare a mandatului u în aceste condiții, primarul PSD din Reghiu poate rămâne liniștit în funcție, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor primari

Primarul PSD al comunei Reghiu, Răduță Macovei, are toate șansele să rămână în funcția în care a fost ales în anul 2016, chiar dacă a fost condamnat cu suspendare. Legislația actuală prevede că ordinul prefectului pentru încetarea mandatului depinde de referatul secretarului comunei. Iar dacă secretarul nu îl dă, atunci nu se întâmplă nimic, după cum au arătat cazurile de la Fitionești, Străoane și alte comune din Vrancea. “Am primit sesizarea și așteptăm referatul secretarului comunei. Fără referat nu se poate emite ordinul de încetare a mandatului”, a spus prefectul Sorin Hornea. Răduță Macovei a fost condamnat de Judecătoria Focșani la doi ani de înschisoare de suspendare pentru conflict de interese, iar sentința a rămas definitivă la Curtea de Apel Galați. Chiar și în situația puțin probabilă în care secretarul comunei întocmește referatul, ordinul prefectului poate fi anulat de instanță, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu fostul primar din Homocea, Neculai Ionescu. Situația de la Reghiu i-a agitat pe liberalii din Vrancea, care au cerut secretarului să întocmească referatul necesar ca primarul să își piardă mandatul. Raduță Macovei a fost ales primar din partea PNL, însă a trecut la PSD în anul 2014, după ce OUG 55/2014 le-a dat posibilitatea primarilor să își schimbe partidele. ”Partidul Național Liberal Filiala Vrancea solicită secretarului UAT Reghiu, Marius Mușat, să nu tragă de timp și să procedeze conform atribuțiilor legale pentru a pune în aplicare Decizia penală nr. 770/A/2017 pronunțată în dosarul penal nr. 10562/231/2015 prin care primarul PSD Răduță Macovei a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru două fapte de conflict de interese”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Vrancea.

Viitorul Cod administrativ lasă o portiță pentru primarii condamnați

Până în anul 2015, interpretarea dată Legii 393/2004 era că primarii condamnați cu suspendare își păstrează mandatele. Atunci, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că încetarea mandatelor li se aplică și acestora. Cum însă referatul secretarului a rămas, mandatele au încetat în funcție de culoarea politică a primarului. Chiar și așa, Neculai Ionescu, fostul primar din Homocea, a obținut suspendarea executării ordinului emis de prefectul Nicușor Halici și  a revenit pentru scurt în funcție. Noul Cod administrativ ar putea schimba lucrurile, însă acesta se află deocamdată în faza de dezbatere publică și ar mai putea suferi modificări. În forma dată publicității nu a fost eliminat referatul secretarului, însă se stabilesc termene. Art. 217 prevede: alin. 4 ” În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului, iar la alin. 5 ”Referatul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale se transmite în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului”. Ordinul prefectului poate fi contestat la instanța de contencios administrativ în termen de 10 zile. Instanța trebuie să se pronunțe în termen de 30 de zile, iar hotărârea este definitivă. Codul administrativ oferă astfel în continuare o portiță primarilor condamnați cu suspendare pentru a rămâne în funcții, în varianta actuală. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.