Politică

USR:”Primarii din Vrancea repetenți la transparență”

Ziarul de Vrancea
16 iun 2020 1994 vizualizări

Cu ocazia evaluărilor naționale am scos și noi la tablă primarii din Vrancea și i-am testat la capitolul „transparență”. Doar 11 din 73 de primari au trecut clasa, restul de 62 fiind corigenți sau repetenți. Pentru toate cele 73 de primării am verificat pe paginile de internet ale acestora: organigrama, declarațiile de avere pentru 2019, statul de salarii și hotărârile de consiliu local, până la data curentă.

În urma analizei, nu am reușit sa identificam o buna parte din informații. Mai exact la jumătate din primării nu am identificat declarațiile de avere pentru 2019, la 40 % nu am identificat statul de salarii, 32% nu au organigrama afișată și 74% nu au hotărârile de consiliu local afișate la zi sau le au afișate doar pe câteva luni.

În secolul internetului când tineri și vârstnici, deopotrivă, au telefoane inteligente conectate la internet, primăriile din Vrancea au rămas blocate în epoca de piatră în ceea ce privește transparența online.

În ultimii ani, primarii au umflat grosolan organigramele, pentru a-și securiza cât mai multe voturi, iar salariile s-au mărit substanțial și ele. Primarii au „uitat”, însă, să repartizeze și un angajat care să se ocupe și de actualizarea paginii de internet a primăriei cu informațiile cerute în mod obligatoriu prin lege. Iar acolo unde s-au publicat calitatea informațiilor lasă mult de dorit. Nu mai vorbim de GDPR, unele primării afișând CNP-ul angajatilor. Am făcut sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția de Integritate și Prefect pe marginea celor constatate, în speranța că lucrurile se vor corecta.

 USR și candidații săi vor avea ca prioritate ZERO transparentizarea primăriilor din Vrancea, urmând ca încă din primele zile de mandat să dispună, pe lângă publicarea informațiilor solicitate de lege, publicarea tuturor facturilor și contractelor din primării. Cetățenii au dreptul să știe cum se cheltuie banii lor. Bani publici, informații publice!

Comunicare USR Vrancea


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.