Politică

Prefectul de Vrancea a fost demis. Gheorghiță Berbece și-a pierdut scaunul

Ionel Sclavone
25 dec 2021 7662 vizualizări

​Prefectul județului Vrancea, Gheorghiță Berbece, a fost eliberat din funcție, printr-o hotărâre adoptată în ședința de Guvern de miercuri, 22 decembrie. Atribuțiile sale vor fi preluate, în perioada următoare, până la numirea unui alt prefect, de subprefectul Claudia Seramficiuc. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Nu sunt încă noi numiri, activitatea acestor prefecturi urmând a fi asigurată în perioada următoare de către subprefecții celor două județe”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Eliberarea din funcție a prefectului Berbece era previzibilă, dat fiind că la negocierile politice dintre Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, președintele PNL a cedat funcția de prefect în Vrancea social-democraților. De altfel, aceștia l-au nominalizat, deja, pe cel care va ocupa această funcție. Este vorba despre omul de afaceri Victor Roman.

Pe lângă Gheorghiță Berbece, a mai fost demis și prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa. Deși pe ordinea de zi a ședinței de Guvern figura, inițial, și numirea înlocuitorilor pentru prefecții destituiți, s-a renunțat.

Așa cum a mai arătat Ziarul de Vrancea, eliberarea lui Gheorghiță Berbece din funcția de prefect are legătură cel mai probabil cu modul în care e percepută la nivel central filiala PNL Vrancea, în contextul  de după alegerile din 25 septembrie 2021 pentru șefia partidului. Din perspectiva lui Florin Cîțu, PNL Vrancea, controlată în totalitate de deputatul Ion Ștefan, este o „organizație pierdută”. Aceasta deoarece, membrii săi și-au declarat susținerea aproape în unanimitate, pentru Ludovic Orban.

Or, în contextul în care doi deputați de Vrancea, Ionel Dancă și Ion Ștefan, au demisionat deja din partid și au ales tabăra lui Orban, cei din actuala conducere centrală a PNL se așteptă, probabil, ca mai mulți din membri importanți din organizația Vrancea să facă acest pas. Chiar în ciuda mesajului de unitate promovat recent la nivelul PNL Vrancea, de președintele filialei, Cătălin Toma.

Drept urmare, nu a fost deloc dificil pentru actualul președinte de la nivel național al PNL să renunțe la funcția de prefect de Vrancea și să o predea celor de la PSD, obținând, la schimb, e de presupus, alte avantaje.

De asemenea, mai trebuie menționat și faptul că Gheorghiță Berbece a fost recent implicat și într-un scandal public. Cel al chemării comisarului șef Remus Nica, inspector șef al IPJ Vrancea și a comisarului șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani, în biroul său, după ce fiul deputatului Ion Ștefan ar fi fost oprit în trafic de polițiști. Corpul de control al Ministerului de Interne a încheiat, la scurt timp de la acea întâmplare, o anchetă în Vrancea pe acest subiect. Conform surselor noastre, concluziile anchetei nu sunt deloc favorabile lui Berbece, iar acest lucru ar fi putut și el contribui la schimbarea sa din funcția de reprezentant al Guvernului în Vrancea.

Gheorghiță Berbece a ocupat funcția de prefect de Vrancea timp ce 2 ani și 11 zile .El a fost investit prima oară în funcție pe 11 decembrie 2019 de ministrul Afacerilor Interne - Marcel Vela al Guvernului Ludovic Orban de la acea vreme iar pe 3 martie 2021, a fost reconfirmat în funcție de Guvernul Cîțu.

Cătălin Toma deplânge pierderea organizației PNL Vrancea prin eliberare din funcție de prefectului Gheorghiță Berbece

La scurtă vreme după adoptarea hotărârii de eliberare din funcție de prefectului Gheorghiță Berbece, președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma a transmis o declarație de presă în care deplânge decizia conducerii guvernului. Cătălin Toma laudă activitatea ex-prefectului Gheorghiță Berbece și susține că demiterea acestuia nu are legătură cu felul în care și-a îndeplinit atribuțiile.

„Guvernul a decis astăzi eliberarea din funcție a doi prefecți, unul dintre ei fiind, din nefericire, prefectul județului Vrancea, Gheorghiță Berbece. Cu siguranță, motivele care au condus la această decizie nu au legătură cu activitatea prefectului Berbece, care a fost una de excepție, ținând cont de contextul în care a preluat această funcție, într-o perioadă în care pandemia produsă de COVID-19 a dat peste cap viața tuturor cetățenilor”, a arătat Cătălin Toma în declarația sa de presă.

Cătălin Toma sugerează chiar că Gheorghiță Berbece ar trebui recompensat cu o altă funcție guvernamentală.

„Cu toate acestea, Vrancea a reușit să mențină un nivel scăzut al infectărilor comparativ cu alte zone, implicarea prefectului fiind totală. Această implicare am regăsit-o și atunci când județul a fost lovit de inundații, dar și în relația cu partenerii instituționali și cu «actorii sociali» din Vrancea. Susțin cu maximă responsabilitate faptul că prim-vicepreședintele PNL Vrancea, Gheorghiță Berbece, merită susținut pentru orice funcție în arcul guvernamental, cei doi ani de mandat demonstrând din plin calitățile care îl recomandă”, a mai spus Cătălin Toma.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.