Politică

Precizările senatorului vrâncean Angel Tîlvăr în legătură cu reînceperea în siguranță a școlii în format fizic

Ziarul de Vrancea
9 feb 2021 1217 vizualizări
Vrânceanul Angel Tîlvăr este Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României
Vrânceanul Angel Tîlvăr este Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României

Senatorul PSD Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României: „Reluarea cursurilor nu a fost pregătită ținând seama de specificul fiecărei zone sau unități de învățământ.”

Astăzi, 8 februarie 2021, a avut loc reuniunea pe tema „Construirea unei Uniuni Europene a sănătății puternice”, desfășurată în format de videoconferință, între președinții de comisii pentru afaceri europene din parlamentele țărilor UE și doamna Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Au fost prezentate măsurile Comisiei Europene în vederea construirii unei “Uniuni Europene a sănătății”, în sensul abordării în comun a crizelor sanitare, pentru asigurarea unor sisteme de sănătate reziliente, a unei mai bune pregătiri și a unui răspuns mai rapid și mai eficient în timpul crizelor actuale și viitoare.

Președintele Angel Tîlvăr consideră că “vaccinarea împotriva COVID-19 este o problemă de sănătate publică crucială pentru combaterea pandemiei și pentru ca viața oamenilor să revină la normalitate”.

Senatorul și-a exprimat preocuparea față de reînceperea în siguranță a școlii în format fizic, „fără ca guvernanții să comunice măsuri concrete care să dea încredere părinților, copiilor și cadrelor didactice că sunt protejați printr-un plan responsabil de prevenire și limitare a răspândirii virusului, cum ar fi vaccinarea profesorilor, distanțarea fizică, testarea elevilor și a personalului din învățământ”.

Deși ministrul Educației a dat asigurări că înainte de 8 februarie va începe vaccinarea personalului din învățământ, încă se așteaptă o „soluție” de la Guvern.

“Nu ar fi fost mai bun un scenariu hibrid, care să permită continuarea cursurilor online acolo unde sistemul funcționa bine, până când s-ar fi ajuns la vaccinarea extinsă a profesorilor, protejându-se astfel și elevii, și cadrele didactice, și sistemul sanitar deja supraîncărcat? Îşi va asuma responsabilitatea actualul guvern dacă se constată apariția unor cazuri generate de redeschiderea școlilor? Mă tem că nu, așa cum nu și-a asumat nici faptul că, în 3 luni, 8 spitale COVID au luat foc și zeci de oameni și-au pierdut viața”.

Conform Inspectoratului Județean Vrancea, la nivelul județului, dintr-un total de 3.381 de cadre didactice, până în prezent s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 un număr de 263 de persoane. În total, şi-au dat acordul pentru vaccinare 1.816 de cadre didactice. S-au programat pentru vaccinare 1.157 de persoane, dar de-abia pentru lunile următoare, din cauza lipsei dozelor necesare.

Un Ordin comun confuz al Ministerului Educației şi Ministerului Sănătății prin care se cer documente părinților, retrase ulterior, dovedește aceeași abordare inconsecventă, dezorganizată a autorităților.

Din nefericire, sănătatea și siguranța românilor nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare. România este în continuare la coada clasamentelor europene în privința procentului din PIB alocat sănătății sau a accesului pacienților la medicamente inovatoare”, afirmă cu îngrijorare senatorul PSD.

“Oamenii sunt interesați ca vaccinul să existe la timp, programările să se respecte, ritmul de vaccinare să crească”, a afirmat președintele Angel Tîlvăr, completând că „pentru ca cetățenii europeni să nu-și piardă încrederea în instituțiile europene și în eforturile acestora,Uniunea Europeană trebuie să asigure un acces mai rapid la vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, prin achiziții sistematice și creșterea capacității de producție, pentru a evita concurența dintre statele membre din cauza lipsei sau a insuficienței vaccinurilor”.

Comisia Europeană își propune ca 70% din cetățenii UE să fie vaccinați până în vara anului 2021. Dacă ritmul actual de vaccinare persistă, Uniunea ar ajunge la doar 15% până la sfârșitul lunii septembrie. Uniunea Europeană ar trebui să-și intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a putea atinge acest obiectiv „ambițios”, așa cum l-a numit comisarul european.

Pentru a îndeplini cerințele Comisiei, țara noastră ar trebui să-și tripleze numărul de doze zilnice de vaccin anti-COVID-19, vaccinând 89.429 de persoane pe zi. În actualul ritm al vaccinării, România ar putea atinge obiectivul propus de Comisia Europeană abia în 2022.

Pentru România, asemeni celorlalte state membre ale căror speranțe de a ieși din pandemie prin vaccinarea populației depind indestructibil de blocul comunitar, furnizarea de către UE a dozelor de vaccinuri COVID-19 reprezintă adevărata probă de solidaritate și echitate europeană.

Dar, dincolo de o coordonare consolidată la nivelul UE, gestionarea campaniei de vaccinare la nivel național, a sistemele de sănătate, revine fiecărei țări, fiecărui guvern. Din păcate, românii au parte de «guvernul meu», nu de «guvernul românilor», incapabil să apere dreptul la sănătate și să ofere siguranță cetățenilor săi.

Angel Tîlvăr - Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.