Politică

Ponta îi demontează promisiunile electorale lui Oprișan: Viitorul spital din Focșani nu va fi construit mai devreme de 2021

Ionel Sclavone
12 mar 2019 2798 vizualizări

Victor Ponta susține că în ciuda promisiunilor făcute de Marian Oprișan, în municipiul Focșani nu va putea fi construit un nou spital, din fonduri europene, mai devreme de anul 2021. Fostul premier a făcut această declarație în contextul vizitei pe care a făcut-o în orașul nostru, împreună cu Mihai Tudose, cu prilejul constituirii filialei județene a Pro România. În opinia sa, Oprișan este responsabil pentru starea deplorabilă în care se află Spitalul Județean Sf. Pantelimon și pentru că nu a fost reabilitat din fonduri europene.

Fostul premier Victor Ponta a declarat că, în anul 2012, pe când se afla în fruntea Guvernului, a încercat să-l convingă pe Marian Oprișan să preia spitalul din Focșani de la Ministerul Sănătății la Consiliul Județean. El a spus că l-a sfătuit să facă acest lucru și să depună proiecte pentru a-l reabilita din bani europeni prin Programul Operațional Regional 2007 – 2014. Potrivit spuselor lui Victor Ponta, Oprișan a refuzat chiar și în condițiile în care Guvernul s-a oferit să achite toate datoriile acumulate în timp de cea mai importantă unitate spitalicească din județ.

„E singurul spital județean care e la București, nu e la județ. Și de mai multe ori am discutat cu domnul Oprișan și zicea: «Are datorii!». Ok, îți plătesc toate datoriile, dar ia-l la consiliul județean, pentru că poți să accesezi bani pe Programul Operațional Regional. Dar dacă este al Ministerului, nu are dreptul să acceseze. S-au făcut spitale, s-au reparat pe POR. S-a încăpățânat - nu am înțeles niciodată de ce a rămas la minister”, a afirmat Victor Ponta.

La rândul său, Mihai Tudose a precizat că în timpul în care a fost prim-ministru a purtat o discuție pentru construcția unui spital județean la Focșani însă proiectul a fost îngropat după ce a fost înlocuit de Viorica Dăncilă:

„Am vorbit cu domnul președinte  (Marian Oprișan – n.red. ) atunci, că trebuie spital. Din momentul acela, nu a mai fost răspunderea la dumnealui. Vorbisem cu domnul Bodog să facă spitalul. În afară de cele mari, regionale, aveam două spitale județene care trebuiau făcute de Guvern. Vorbisem deja și practic era închis cercul, cu ministrul Fondurilor Europene și cu doamna Corina Crețu, pentru finanțare."

Mihai Tudose a mai precizat că în stadiul în care se află Spitalul Județean Sf. Pantelimon din Focșani, nici echipamentele medicale nou achiziționate nu pot fi puse în funcțiune. În opinia sa, în spital nu există spații în care să fie montate iar instalația electrică nu are capacitatea necesară pentru a susține funcționarea acestora. El a subliniat că în Vrancea este nevoie de un nou spital județean, însă nu s-a arătat prea optimist în ceea ce privește construcția acestuia prea curând.

Construcția spitalului de la Focșani, amânată după 2021

Proiectul construcției unui spital județean nou în municipiul Focșani a picat odată cu capul premierului Tudose însă a fost reluat, ulterior, într-o altă formă. În urmă cu mai puțin de jumătate de an, în noiembrie anul trecut, Oprișan declara în fața consilierilor județeni că viitoarea unitate spitalicească va fi construită din fonduri europene și că banii necesari ar fi disponibili:   

„Am rezolvat, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, ca din fonduri europene, imediat ce depunem studiul de fezabilitate, există un coeficient de 500 de milioane de euro care se va transfera în cadrul programului de infrastructură mare acest spital județean. Nimic nu se poate mai clar de atât: noi venim cu studiul și în secunda doi avem banii pentru a organiza licitație internațională privind proiectarea și realizarea lucrărilor“.

Marian Oprișan este contrazis de cei doi foști premieri, care s-au arătat sceptici că acest lucru se va realiza foarte curând. Victor Ponta a menționat că Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a ratat ocazia să realizeze studiile de fezabilitate pe banii Băncii Mondiale, așa cum s-a dorit inițial, și că abia din 2021 se mai poate lua în discuție obținerea unor finanțări europene pentru construcția de noi spitale.

„Din păcate, doamna ministru Plumb (Rovana Plumb – n.r.) a făcut o scrisoare oficială către Comisia Europeană, prin care a cerut ca din acest exercițiu - 2014-2020, să facă doar studii de fezabilitate. Studiile erau deja contractate cu Banca Mondială pe cele trei spitale regionale. Și practic să facem spitale teoretic din banii 2021 - 2027. Să dea Dumnezeu să mai trăim până atunci, ca să zic așa. Deci până în 2021 nu se mai poate, pentru că ministrul român a trimis și a cerut Comisiei Europene să mute proiectele”, a subliniat Victor Ponta.

Tema construcției unui spital nou la Focșani a fost lansată în spațiul public de Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean în ultimele zile ale Guvernului Tudose, în ianuarie 2018. Finanțarea, spunea la vremea respectivă Marian Oprișan urma să fie asigurată de Banca Mondială. Noul spital urma să fie amplasat pe un teren, situat la periferia municipiului, care a aparținut Ministerului Apărării.

Această temă va fi rostogolită prin fața vrâncenilor, cu siguranță, și în perioada următoare, având în vedere că urmează mai multe rânduri de alegeri, europarlamentare, prezidențiale, locale și generale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.