Politică

Politică la ușa cortului: „Râma politică“ contra „procurorului ratat“

Ionel Sclavone
19 mar 2018 2422 vizualizări

Marian Oprișan a ținut să-i dea replica lui Victor Ponta, la trei zile după ce acesta l-a caracterizat drept o râmă politică. El a spus despre fostul președinte al PSD și premier al României că ar fi un procuror ratat. Polemica dintre cei doi, care până de curând pozau în buni prieteni, a izbucnit după alegerea lui Oprișan în noua conducere a PSD. Baronul de Vrancea s-a transformat într-unul dintre cei mai aprigi apărători ai lui Liviu Dragnea, luându-i locul lui Codrin Ștefănescu. Ca să-i facă plăcere actualului șef de partid, el s-a dezis de oameni cu a căror prietenie se lăuda până de curând, precum Victor Ponta, Traian Băsescu, Gabriel Oprea sau George Maior.

La  trei zile distanță după ce fostul președinte al PSD, Victor Ponta l-a caracterizat drept o râmă politică, Marian Oprișan a ținut să-i dea replica, spunând despre el că este un procuror ratat. Mai mult, susține că fostul premier ar fi colaborat cu fostul președinte Traian Băsescu și ex-șeful SRI George Maior la construcția actualului sistem judiciar căruia i-au picat victime numeroși politicieni corupți.

„Victor Ponta a demonstrat în repetate rânduri cât de procuror este el. El a fost un procuror ratat, că dacă era serios era procuror şi acum. Victor Ponta a fost preşedintele comisie de redactare a codului penal şi a codului de procedură penală. Să nu ne mai povestească şi să nu ne mai eticheteze pe noi, membrii PSD, în nicun fel. El este cel care, cu Traian Băsescu şi George Maior au construit statul de tip ticălos în România, permiţănd unora dintre judecători şi procurori să facă abuzuri şi să regleze conturi în România“, a declarat Oprişan, după ședința BPN a PSD.

Președintele PSD Vrancea l-a acuzat pe Ponta că s-ar fi aflat în spatele „sistemului paralel“ și că ar fi avut o înțelegere înainte de alegerile prezidențiale din 2016 cu fostul președinte Traian Băsescu, cu Gabriel Oprea și cu George Maior, pe atunci șef al SRI ca să preia puterea în stat.

„Planul era următorul: ca după plecarea lui Traian Băsescu de la președinție, ca să nu aibă cine să-i ceară socoteală pentru fărădelegile pe care le-a făcut, să ajungă sistemul condus de Victor Ponta – Victor Ponta-președintele României, George Maior-premier, Gabriel Oprea-șeful SRI“, a spus Marian Oprișan.

Îl apără pe Liviu Dragnea, ținta celor mai multe dintre dezvăluirile din interviul acordat de fostul lider al PSD și îl prezintă drept o victimă a grupării Ponta-Băsescu-Maior – Oprea.  

„Liviu Dragnea era viceprim-ministru şi, ca să scape de el într-un mod absolut oribil, i-au inventat procesul cu referendumul, în urma căruia Liviu Dragnea a fost condamnat într-un proces politic, pe nedrept, la doi ani cu suspendare“, a mai afirmat Oprişan.

Oprișan și Ponta dau din casă

Scandalul dintre cei doi, Marian Oprișan și Victor Ponta, a izbucnit la scurt timp după ce baronul de Vrancea a fost ales vicepreședinte regional și a intrat, practic, în cortegiul susținătorilor lui Liviu Dragnea. Oprișan n-a fost deranjat și n-a avut nimic să-I reproșeze lui Ponta nici pe vremea când s-a aflat la conducerea partidului și a guvernului și nici până la congresul din 10 martie. Dimpotrivă, a pozat într-un apropiat al acestuia, lăsând impresia că a fost unul dintre oamenii săi de bază, o voce importantă în partid.

Polemica a fost declanșată de declarația lui Oprișan potrivit căreia Ponta ar fi ajuns președintele PSD cu ajutorul lui Traian Băsescu și a lui George Maior. A primit replica aproape imediat, la finalul săptămânii trecute, când Victor Ponta a afirmat, într-un interviu că Marian Oprișan este genul de râmă politică care se târăște pe lângă oameni: „Oprişan este, nu vreau să se simtă jignit, dar e genul de râmă politică. Se trage aşa, pe lângă oameni“.

Ponta și-a exemplificat poziția evocând un moment de la congresul din 2010 când a ajuns președintele PSD, după ce l-a învins la voturi pe Mircea Geoană: „La un moment dat m-a înşfăcat cineva de haină, m-a luat în braţe. Oprişan. «Victore, am învins». Mi-a venit să vomit pentru că ştiam că nu m-a votat şi nu i-a lăsat nici pe cei din Vrancea să mă voteze“.

În ciuda evidențelor, există numeroase fotografii de presă din perioada respectivă în care cei doi apar braț la brat, pozând în buni prieteni, Oprișan se dezice de Victor Ponta spunând că n-a avut o relație foarte bună cu acesta după ce a ajuns premier. Se bucură că Ponta n-a ajuns președintele Românie deși la momentul alegerilor se declara unul dintre cei mai mari susținători ai acestuia:

„Eu nu am avut o relaţie foarte bună cu Victor Ponta în perioada în care a fost prim-ministru. Dacă mă întrebaţi de ce vorbesc acum, o să vă spun. Prin faptul ca nu a ajuns preşedinte Victor Ponta, ci a ajuns altcineva, care până în acest moment a demonstrat că poate fi mediator foarte bun în societate, nu se mai pot comite acele abuzuri“.

Oprișan se dezice de foștii camarazi din dragoste pentru Dragnea

Interesant este cum Marian Oprișan și-a schimbat total atitudinea față de Liviu Dragnea, imediat ce a fost sigur că va fi vicepreședinte în noua conducere a PSD. Deși, până de curând relațiile dintre cei doi erau mai mult decât glaciare, fapt de notorietate, după cogresul din 10 martie, Oprișan a devenit unul dintre cei mai perseverenți susținători ai lui Dragnea. I-a luat, practic, locul lui Codrin Ștefănescu și a început, pe de-o parte, să-i atace pe adversarii actualului președinte al PSD iar pe de alta, să-l prezinte pe acesta drept un personajul pozitiv, o victimă a sistemului paralel.

 Aceasta în condițiile în care n-au trecut nici trei luni de când Marian Oprișan afirma, despre același Dragnea, că are un stil de conducere autoritarist, că ia decizii de unul singur, fără să se mai consulte cu partidul și că în PSD este necesară reintroducerea democrației.

Noua sa abordare, vis-à-vis de relațiile cu Liviu Dragnea, confirmă că baronul de Vrancea s-a predat necondiționat actualului președinte al PSD și că a acceptat să joace orice rol pe care acesta i-l atribuie.

De dragul lui Dragnea, ca să-i facă plăcere, Oprișan se dezice acum de adversarii politici ai acestuia, precum Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Traian Băsescu, politicieni cu a căror prietenie se lăuda până de curând. El confirmă ceea ce spunea Victor Ponta, că este dispus să facă orice compromis ca să pice în picioare și să supraviețuiască.

„Faptul că (..) poporul român este mult mai inteligent și Ponta n-a ajuns președintele României – slavă Domnului – și a ajuns președintele României altcineva, care până în momentul de față a demonstrat că poate fi un bun mediator, astăzi nu mai sunt posibile abuzurile care au fost posibile în momentul în care Victor Ponta era prim-ministru și când el a jucat un rol foarte important în construcțiasistemului paralel și în construcția acelor legi care pe unii procurori i-a avantajat în așa fel încât să comită abuzuri”.( Marian Oprișan, martie, 2018)


„Vă rog din suflet să mă ascultați! Întotdeauna am spus adevărul, iar acum, în 2014, adevărul este unul singur: cu Klaus Werner Iohannis, Vrancea şi cetăţenii comunităţii noastre nu au nimic de câştigat, din contră, au numai de pierdut! Îi rog pe vrânceni să înțeleagă și să nu uite că, în realitate, Klaus Werner Iohannis este candidatul PDL și a lui Traian Băsescu. Pe 16 noiembrie să mergem toți să îl votăm pe Victor Ponta Președinte pentru a dezvolta Vrancea și pentru a face oamenilor o viață mai bună!“(Marian Oprisan, noiembrie, 2014)

Citiți și:

”Comunicat de Presă

Astăzi, 19 martie 2018, după ședința BPN, am declarat că fostul prim-ministru Victor Ponta a vrut să mă bage in pușcărie. Vă rog să consultați Apelul formulat abuziv în dosarul 271/231/2010 de către Secretariatul General al Guvernului, instituție care nu era parte în dosarul dintre mine și DNA și care, chiar și fără a avea această calitate, cere instanței de judecată să admită apelul DNA și să desființeze sentința penală nr. 140/06.05.2015 pronunțată de Judecătoria Cluj-Napoca în Dosarul nr. 271/231/2010 prin care eram achitat!

Da! Victor Ponta a vrut să mă bage în puşcărie, iar apelul introdus în cauză în 2015 de către Guvernul condus de Victor Ponta este dovada cea mai clară a celor afirmate de mine!

Așa să îmi ajute Dumnezeu!

Marian Oprișan,

Vicepreședinte PSD”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.