Politică

Petre Daea și-a facut bilanțul. Nimic despre pesta porcină

Ziarul de Vrancea
29 aug 2018 826 vizualizări

Comentariu Business Club: Peste 2 ore de monolog din partea ministrului agriculturii la bilanţul din care pesta porcină a lipsit cu desăvârşire, deşi suntem în mijlocul celei mai grave crize alimentare din ultimii 50 de ani. Numai întrebat de jurnalişti, ministrul Petre Daea a făcut câteva declaraţii cu privire la o criză ce, în opinia sa, nu putea fi evitată. Din cauza reliefului. 

 

Ministrul agriculturii a ținut o lecție de geografie și a pigmentat-o cu niște cugetări de mare profunzime. Spiritul mioritic în acțiune... Nu avem ce face... Asta e soarta. Petre Daea a spus că în România nu există specialiști în pesta porcină. Bună dimineața! De ce nu am adus unul din afară? Repede! Că așa face un bun administrator, reacționează imediat. Avem un sfert de milion de porci omorâţi, 50.000 - din gospodăriile oamenilor - un dezastru de proporţii, aşadar. Iar cea mai mare fermă de porci din România pusă la pământ practic odată cu eutanasirea a aproape 140.000 de animale. Ce spune ministrul? Că vor veni despăgubiri. Dar nici acelea uşor! Din peste 1.600 de cereri de despăgubire, o parte infimă față de total, numai 80 au fost rezolvate. Pentru că nu sunt bani. „Din 1603 dosare până la această dată, care au fost întocmite și solicitate, au fost plătite până la această dată 83 de dosare. Din discuțiile pe care le-am avut cu preșțedintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul agriculturii, se așteaptă rectificarea pentru a da poziție bugetară, pentru că nimeni nu a putut să prevadă în poziția bugetară, se așteaptă rectifcarea pentru alocarea sumelor și pentru a fi plătite. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubire. Despăgubirea se dă de la bugetul statului și apoi se folosește mecanismul prevăzut de regulamentul 652 al Comisiei Europene, care spune că banii vor veni de la UE”, a spus Petre Daea. Reporter: Luaţi în calcul să vă daţi demisia? Petre Daea: Dumneavoastră vreți să intrați cu mine în afacerile acestea de creștere a oilor? Vă aștept. Reporter: Nu, în contextul pestei porcine, luaţi în calcul să vă daţi demisia?

Text informații + VIDEO:CANALUL DE STIRI

Vizionați și citiți și:Petre Daea: Eu nu pot să-mi demonstrez incompetența și eu sunt autoritate!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, reacționează după criticile președintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a spus că Guvernul trebuie să ia, de urgenţă, măsuri pentru stoparea creșterii numărului de focare de pestă porcină africană și să-i despăgubească pe producătorii afectați. Klaus Iohannis consideră că din cauza modului defectuos în care este gestionată criza, Guvernul i-a împins pe producători în pragul falimentului. Preşedintele cere explicaţii privind izolarea şi menţinerea sub control a focarelor existente şi de ce a fost eliminată inspecţia sanitară obligatorie în gospodării. Ministrul Agriculturii spune că situaţia grea prin care trec producătorii nu ar trebui folosită pentru a câştiga capital electroral. În prezent, în România sunt peste 700 de focare de pestă porcină africană, răspândite în 10 județe din ţară. Petre Daea, ministrul Agrigulturii: N-aș vrea să folosim - și nu cred că-i bine pentru țară - să folosim lacrimile celor care suferă pentru a câștiga procente în aprecierea publică, pentru că am văzut foarte multe interpretări la oameni la care nu mă așteptam, care au condus în ministere, care au lucrat în Guvern și care fac fel de fel de interpretări în condițiile în care țara este într-o astfel de situație. Reporter: Preşedintele României a spus că autorităţile îşi demonstrează incompetenţa de săptămâni bune... Petre Daea: Nu! Eu nu pot să-mi demonstrez incompetența și eu sunt autoritate și eu cu forța faptelor îmi demonstrez competența și acțiunea în domeniu. E adevărat că amplitudinea bolii e extraordinară, a înfrânt și Rusia și Ucraina, a înfrânt și alte state, dar au reușit să treacă peste momentul emoțional de început. A arăta cu degetul este foarte ușor. Nu îmi permit către nimeni să arăt cu degetul, decât să mă uit cu ochii foarte atent și cu forța muncii și cu energia pe care o avem fiecare să o punem acolo în folosul frontului din țară. Nu e deloc simplu.

Text informații + VIDEO:CANALUL DE STIRI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.