Politică

Pesediștii vor puterea să facă ce vor în Consiliul Local Focșani

Mihai Boicu
25 mar 2018 3760 vizualizări

Consilierii PSD și aliații lor propun modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a CL Focșani u cele mai importante schimbări sunt puterile sporite acordate președintelui de ședință u acesta stabilește timpul pentru dezbateri și îi poate evacua din sală pe consilierii care vorbesc fără voia lui u aleșii locali nu mai pot face amendamente în ședință

Consilierii social – democrați din Consiliul Local Focșani vor să dea îi puteri sporite președintelui de ședință, printre care și aceea de a-i da afară pe aleșii care vorbesc fără aprobarea sa sau pe lângă subiect. Propunerile sunt cuprinse într-un proiect de act normativ aflat pe site-ul Primăriei Focșani și conceput la propunerea aleșilor de PSD și a aliaților lor. Regulamentul după care funcționează Consiliul Local Focșani a fost adoptat în anul 2009 și cuprinde la art. 18 atribuțiile președintelui de ședință, care nu includ puterea de a-i da afară pe cei care trec peste cuvântul său, așa cum se întâmplă la Consiliul Județean Vrancea. Acum, puterea locală propune ca la începutul ședinței să acorde un anumit număr de minute fiecărui grup politic de consilieri, pentru dezbaterea fiecărui proiect aflat pe ordinea de zi. Consecința acestei propuneri este că la problemele importante se vor elimina, practic, dezbaterile. Dacă se votează, de exemplu, 2 minute pentru fiecare proiect, acest timp nu este în niciun caz suficient pentru discuții la proiectele importante, cum ar fi la buget. Cum PSD și aliații lor au majoritatea în CL Focșani atunci timpul de dezbateri va fi stabilit de putere. Iar cine comentează, fără aprobare, poate fi ajunge să fie dat afară. Potrivit proiectului, atunci când ordinea ședinței este perturbată sau luările de cuvânt sunt luate fără acordul președintelui de ședință, acestea nu vor fi consemnate în procesul verbal a ședinței. ”Când tulburarea privind desfășurarea lucrărilor persistă, președintele de ședință poate întrerupe ședința și dispune eliminarea din sală a persoanelor care împiedică în orice mod solemnitatea ședinței, solicitând sprijinul în acest sens agentului de pază”, este propunerea făcută de completare a regulamentului la art. 18, punctul o). Președintele are dreptul de a interveni și a limita dreptul de cuvânt, atunci când un consilier se abate de la subiect sau timpul alocat este depășit. Consilierii pot vorbi numai dacă li se acordă cuvântul, în ordinea în care au ridicat mâna. Aleșii locali pot solicita cuvântul într-o problemă personală sau dacă sunt nominalizați de alți consilieri.

Amendamente doar până la ședință

Puterea nu s-a oprit doar asupra acestor prevederi asupra Regulamentului de organizare și funcționare, ci vrea să limiteze și dreptul consilierilor de a face amendamente în ședință. ”Asupra proiectelor de hotărâre au loc dezbateri generale și pe articole, consilierii putând formula amendamente de fond sau de redactare depuse până la începutul ședinței de comisie de specialitate sau plen. Amendamentele formulate se supun votului consiliului local în ordinea formulării lor”, se precizează la propunerea de modificare a art. 56 din regulament. În actuala formă, articolul nu conține partea cu ”depuse până la începutul  ședinței de comisie de specialitate sau plen”. Aceasta înseamnă că amendamentele nu mai pot fi depuse decât până la ședință, ceea ce avantajează în primul rând puterea. La această dată, Regulamentul de organizare și de funcționare al CL Focșani dă posibilitatea, la art. 69, ca un proiect de hotărâre respins să poată fi pus într-o altă ședință, dar numai dacă au apărut elemente noi. O nouă respingere este definitivă. În propunerea de modificare a regulamentului, acest articol este abrogat. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.