Politică

Parlamentarii USR au dezbătut viitorul mediului de afaceri, la Focșani

Alexandra TĂTARU
8 oct 2017 2866 vizualizări
Parlamentarii USR au vorbit despre viitorul mediului de afaceri și despre cum poate fi stimulat antreprenoriatul
Parlamentarii USR au vorbit despre viitorul mediului de afaceri și despre cum poate fi stimulat antreprenoriatul

 

TVA-ul defalcat ar trebui să fie opțional, altfel va decapitaliza IMM-urile, sunt de părere parlamentarii USR, dar și alți specialiști. Parlamentarii prezenți la Focșani, pentru o dezbatere pe teme economice, au spus că au propus câteva amendamente, mai mult pentru a "indulci" legea care va intra oricum în vigoare. Parlamentarii USR prezenți la Focșani, Claudiu Năsui, Silvia Dinică și Cristina Prună, au considerat că este necesară o sesiune de informare și o dezbatere pe teme economice și despre viitorul mediului de afaceri, mai ales că fiecare din ei este membru în una dintre comisiile economice în Parlamentul României. 

 

 

Conferința a fost organizată de Filiala USR Vrancea, sâmbătă, 7 octombrie 2017, intitulată „Viitorul mediului de afaceri și cum putem stimula antreprenoriatul“ și este prima dintr-o serie de mai multe întâlniri cu profesioniștii USR care sunt prevăzute a avea loc la Focșani. Din păcate, nu au fost foarte mulți prezenți la această dezbatere, poate că și din pricina vremii sau poate pentru că, la aceeași oră, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, își anunța prezența la Focșani. Totuși, parlamentarii nu au fost dezamăgiți și au petrecut 2 ore explicând și răspunzând la diverse întrebări legate atât despre activitatea acestora în Parlament, dar și despre unele măsuri care vor afecta mediul de afaceri și decapitalizarea IMM-urilor, despre taxe, impozite, salarii brute și alte măsuri care se preconizează și care nu sunt deloc optimiste. Parlamentarii USR au spus că încearcă să propună soluții și luptă cu argumente solide pentru ca acestea să obțină voturile favorabile necesare.

 

TVA-ul defalcat distruge economia

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a venit la Focșani pentru a dezbate două teme principale. Split TVA și impozitarea pe munca part-time. Acesta este de părere că TVA-ul defalcat nu va avea menirea să combată evaziunea fiscală, ci să distrugă economia, dacă acesta nu va fi opțional. Parlamentarul a explicat participanților la conferință aproape totul despre Split TVA sau TVA-ul defalcat, ce înseamnă acesta și ce efecte poate avea implementarea măsurii, atât pe termen scurt, dar și lung. Viitorul întreprinderilor mici și mijlocii va fi unul mai puțin optimist, în cazul în care nu va fi opțional, precum în alte țări, ci obligatoriu. ”Acest cont separat de TVA, pe care actuala guvernare vrea să-l impună, nu face decât să permită statului să ia banii imediat și nu la o dată fixă a lunii, ceea ce ar avantaja mai puțin întreprinzătorii mici și mijlocii. Efectul pe termen lung este decapitalizarea firmelor, pentru companiile mari poate nu ar fi o problemă, iar avantajele s-ar crea doar pentru bănci care vor avea ocazia să deschidă mai multe programe de creditare. Cu ANAF interacțiunea ar fi mai des, iar birocrația mult mai mare. Guvernul explică faptul că prin această măsură se dorește reducerea evaziunii fiscale. Greșit! Cine nu plătea până acum, nu o va face nici în viitor”, a precizat deputatul Claudiu Năsui. În această privință, parlamentarii USR au propus câteva amendamente, care se discută deja în Parlament, după cum a confirmat și senatoarea Silvia Dinică, prezentă de asemenea la conferință. Aceste amendamente vin să ”îndulcească” cumva legea care va intra oricum în vigoare și, pe modelul altor state, precum Polonia sau Italia, TVA-ul defalcat ar trebui să fie opțional sau valabil doar pentru companiile în afaceri cu statul.

Cristina Prună a vorbit despre antrepenoriat

Deputata Cristina Prună a vorbit despre succesul antrepenorului și crearea unui mediu stimulativ pentru aceștia. Parlamentara, care a renunțat la cei 9 ani de studii și experiențe acumulate în străinătate, a ales să se întoarcă în România, să se implice și să contribuie prin soluții constructive la schimbarea în bine a societății. ”Antrepenoriatul este motorul economiei, antrepenoriatul creează noi locuri de muncă, prosperitate în economie și a fost o prioritate a aparatului nostru parlamentar. Acest lucru am demonstrat-o si prin proiectele de lege pe care le-am depus în ianuarie. Eșecul unor programe propuse de grupul parlamentar majoritar, precum ”Start-up Nation”, s-a dovedit din plin. USR s-a opus acestui proiect, pentru că noi nu considerăm că oamenii, care nu au demonstrat niciodată experiență antrepenorială și caută pe forumuri idei de afaceri, trebuie să ia banii de la stat. Programele de succes sunt cele care conțin predictibilități fiscale, nu cele care depind de birocrație. Proiectele de lege depuse de noi țin să arate că antrepenorii nu vor să petreacă mult timp în relația cu instituțiile statului, așa că am propus soluții de eliminare a birocrației, a acționariatului unic într-o singură companie, obligativitatea de a avea un sediu social într-o cameră de apartament ș.a.. Am mai propus, venind în sprijinul antrepenorilor la început de drum, eliminarea contribuțiilor sociale pentru cinci angajați, în limita salariului mediu brut pe economie. Încă așteptăm care va fi soarta celor două proiecte, primul chiar nu are niciun impact bugetar, acestea sunt proiecte menite să ajute oamenii, nu să le pună bețe în roate”, a spus parlamentarul USR Cristina Prună. Parlamentarii au mai povestit și despre alte măsuri pe care intenționează să le ia executivul și, prin prezența lor acolo, chiar dacă de opoziție, vor încerca să facă tot ce e posibil să mai schimbe câte ceva. Claudiu Năsui a mai spus, cu regret, că în comisiile de specialitate există membri parlamentari care nu au nici cea mai vagă idee despre ce se discută acolo, nu sunt specialiști și acționează doar după cum li se ordonă, nicidecum după propria gândire. ”De fiecare dată când încerc să inițiez o discuție constructivă, nu am cu cine să fac schimburi de idei și, deseori argumentele mele și ale colegilor specialiști sunt mult mai puternice față de argumentele lor. De aceea și multe dintre amendamentele propuse de noi au rată mare de succes”, a mai precizat tânărul deputat. (A.TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.