Politică

Orgoliile mărunte pun în pericol coaliția anti-Oprișan | USR a refuzat să participe la negocierile cu PNL din cauză că a fost invitat și PLUS

Ionel Sclavone
2 mar 2020 4180 vizualizări

Negocierile partidelor anti-PSD din Vrancea, pentru desemnarea unor candidați comuni la Consiliul Județean și Primăria Focșani au intrat în impas din cauza USR. Deși au fost invitați și chiar au confirmat, reprezentanții partidului au refuzat să participe la discuții și să se alăture PNL, PMP, PLUS și PNȚCD. Motivul invocat oficial de președintele Mihăiță Lepădatu a fost că invitația a venit prin telefon, iar nu printr-o adresă oficială, transmisă pe mail sau prin poștă. Neoficial, cei din USR au fost deranjați că la negocieri au fost invitați și reprezentații PLUS.

Reprezentanții USR din Vrancea au declinat invitația primită de la PNL de a se alătura coaliției partidelor-anti PSD, care și-a propus să desemneze candidați unici la președinția Consiliului Județean, împotriva lui Marian Oprișan, și la primăriile de orașe. USR este singurul partid care a refuzat să ia parte la discuții și să-și dea acceptul la acest proiect care urmărește înlăturarea administrației PSD de la conducerea județului. Au acceptat PNL, PMP, PLUS și chiar PNȚCD.

Mai mult, în ziua în care s-au purtat discuțiile, pe 29 februarie, cei din USR și-au anunțat candidații pentru președinția Consiliului Județean, Liviu Mălureanu, și Primăria Focșani, Corina Atanasiu.

Oficial, președintele USR Vrancea, Mihăiță Lepădatu, a declarat că invitația a fost făcută de liberali, cei care au inițiat negocierile, prin telefon și de aceea a refuzat să ia parte la negocieri:

„Am fost contactați telefonic și de aceea nu am participat la discuții. Așteptăm o invitație oficială, instituțională, prin e-mail sau prin adresă scrisă. Când vom primi o adresă oficială, vom da un răspuns”, a declarat Mihăiță Lepădatu.

Surse politice au declarat, pentru„ Ziarul de Vrancea”, că inițial, cei de la USR au acceptat să se întâlnească și să participe la negocieri, dar ulterior s-au răzgândit când au aflat că au fost invitați și cei de la PLUS:  

„Invitația a venit din partea PNL, prin telefon, la toate partidele. Inițial, cei din USR au acceptat întâlnirea, iar când au fost fost întrebați dacă vor veni împreună cu reprezentanții PLUS – se știe că sunt în alianță – au spus că vin singuri. Atunci liberalii au luat legătura cu cei din partidul lui Cioloș și au discutat separat. S-a întâmplat ca discuțiile să aibă loc înainte de ora fixată cu USR, iar când aceștia au aflat că PLUS s-a alăturat deja inițiativei anti-Oprișan, s-au răzgândit”.

Orgoliile de partid mai presus decât dorința de a-l înlătura pe Oprișan

Potrivit surselor noastre, USR ar fi dorit să negocieze și în numele PLUS și să-și impună propriile cerințe în numele Alianței. Când au constatat că nu mai este posibil, că cei de la PLUS și-au făcut propriile aranjamente, au refuzat să mai dea curs invitației liberalilor.

Se pare că, deși nu are forța necesară, USR Vrancea dorește să-l impună candidat la Consiliul Județean, împotriva lui Marian Oprișan, cu orice preț, pe Liviu Mălureanu, un focșănean stabilit în București. Chiar dacă acesta nu are șanse să-l învingă pe Marian Oprișan, nici singur și nici într-o coaliție comună, cu PNL, PMP, PLUS și PNȚCD, cei din USR nu vor să cedeze.

Liviu Mălureanu își dorește un mandat de parlamentar și a venit în Focșani deoarece în București sunt șanse mici să prindă un loc eligibil. Promovându-l candidat la președinția Consiliului Județean, USR trage nădejde că va căpăta suficientă notorietate, astfel încât să câștige suficiente voturi la parlamentare cât să intre în Camera Deputaților.

USR a blocat și negocierile cu PLUS

Din cauza lipsei de flexibilitate a celor de la USR, au intrat în blocaj inclusiv negocierile cu PLUS pentru stabilirea de candidați comuni ai Alianței. Sursele citate mai sus ne-au relatat că liderii USR ar fi încercat să-și impună doar proprii candidați pe locurile eligibile de consilieri locali și județeni, chiar și în localitățile unde PLUS au organizații mai puternice, precum Adjud.

În negocierile cu USR Vrancea, PLUS a prezentat mai multe oferte însă toate au fost refuzate. Între scenariile puse pe masă a fost ca USR să-și asume candidatura la Primăria Focșani, iar PLUS la președinția Consiliului Județean sau ca USR să-și pună candidați în localitățile unde sunt mai bine organizați, iar cei de la PLUS în celelalte. Ambele au fost refuzate.

„Ultimele discuții pe care le-am avut cu USR Vrancea pentru stabilirea listelor comune s-au încheiat în șapte minute. Ne-au prezentat propriile liste și ne-au cerut să le acceptăm așa cum sunt, că altfel ei vor candida singuri, nu în alianță. Am plecat fără să ajungem la nici o înțelegere”, ne-au relatat surse din PLUS.

Alianța anti-PSD intră în conservare

Rămâne să vedem ce se va întâmpla în zilele următoare, dacă PNL va reuși să coaguleze în Vrancea o alianță anti-Oprișan care să cuprindă toate partidele de opoziție sau, așa cum au făcut-o alții în trecut, nu se va reuși acest lucru din cauza frustrărilor și orgoliilor unor personaje mărunte.

Liberalii susțin că în ciuda refuzului primit și a motivelor invocate, în bătaie de joc – lipsa unei invitații scrise – vor ține ușa deschisă și pentru USR și vor încerca să-i convingă să li se alăture. Zilele următoare vom vedea dacă USR va reuși să pună interesul public deasupra celor personale, de grup, și se va implica mai mult decât declarativ în campania anti-PSD.

Sunt șanse mari ca în atari condiții, dacă USR nu va face concesii și se va dovedi intransigent în discuții, să aibă de pierdut toată lumea, inclusiv vrâncenii care vor ca Marian Oprișan și PSD să fie înlăturați de la conducerea județului Vrancea.  

Citiți și:Răspunsurile USR și PLUS Vrancea la inițiativa stabilirii candidaților comuni anti-PSD 

În contextul desfășurării alagerilor locale din vara acestui an pe sistemul într-un singur tur de scrutin  pentru funcțiile de primar și președinte de consiliu județean soluția unor candidați comuni ai forțelor anti-PSD  din Vrancea este una de importanță majoră pentru politica locală.Cel puțin pentru președinția CJ Vrancea și Primăria Focșani fără  candidat comun șansele sunt aproape zero ca actualii deținăttori ai fotoliilor să fie schimbați prin vot.Iar județul Vrancea este se știe unul care necesită urgent debaronizarea și depesedizarea poate mai mult decât orice alt județ din România.Deja sunt exemple în țară unde prin depășirea orgoliilor politice stabilirea cadidadaților comuni ai forțelor politice autodeclarate anti-PSD este aproape materializată.Vezi cazurile Primăria București și Județul Sălaj.Dacă formațiunile politice autodeclarate anti-PSD nu vor avea  puterea și înțelepciunea politică să ajungă la soluția unui candidat comun la apropiatele alegeri locale  la postul de primar al Focșaniului și la cel de președinte al Consiliului Județean Vrancea, trebuie spus răspicat ce se va întâmpla. PNL.PMP,USR,PLUS,PNȚ-CD Vrancea și candidatul independent Liviu Macovei vor deveni separat și în grup garanții realegerii la scrutinul din iunie 2020 a lui Cristi Valentin Misăilă și Marian Oprișan, în fololiile pe care cei doi le ocupă acum. Variante de mijloc, evident că nu sunt posibile.Vă prezentăm în continuare postările apărute pe conturile de facebook USR Vrancea și respectiv  PLUS Vrancea în care se pot distinge poziționările actuale ale celor două formațiuni politice pe subiectul candidaților comuni anti-PSD la președinția CJ Vrancea și la Primăria Focșani

”USR Vrancea propune doi candidați valoroși în cursa pentru Primăria Focșani și pentru președinția Consiliului Județean Vrancea.

Filiala locală USR Focșani și filiala județeană USR Vrancea și-au desemnat sâmbătă, 29 februarie, candidații pentru Primăria Focșani, Consiliul Local și Consiliul Județean Vrancea.

 Corina Atanasiu, președinta filialei USR Focșani, a fost aleasă candidata USR la Primăria Focșani.

Corina Atanasiu are 45 de ani și este mama a doi băieți gemeni de 13 ani. Este expertă în fonduri europene și are la activ numeroase proiecte de dezvoltare locală și din sfera educației. În cadrul USR, coordonează capitolul de Educație din programul de guvernare.

A sprijinit municipiul Focșani prin atragerea de fonduri europene, participând decisiv la dezvoltarea Grupului de Acțiune Locală (GAL) "Unirea Focșani".

Pe lângă activitățile sale civice în proiecte din întreaga țară, este de 20 de ani voluntar activ al Crucii Roșii Vrancea, calitate în care a atras finanțări pentru dezvoltarea locală, care au dus la îmbunătățirea calității vieții persoanelor defavorizate din județ.

"Sunt foarte încrezătoare că, alături de echipa de consilieri locali desemnată astăzi, voi aduce o abordare proaspătă și eficientă a modului în care se face administrație publică în Focșani. Vreau ca Primăria să fie cu adevărat în slujba cetățenilor, să devină o instituție prietenoasă și funcțională, în care focșănenii să se simtă respectați. Voi propune măsuri prin care oamenii să nu mai fie plimbați de la un ghișeu la altul. Atât interacțiunea cetățenilor cu instituțiile publice cât și activitatea funcționarilor publici trebuie să fie simplificate și aduse la nivelul anului 2020." - Corina Atanasiu

Liviu Mălureanu, vicepreședinte al USR și membru al Biroului Național, a fost ales să reprezinte USR Vrancea în cursa pentru președinția Consiliului Județean Vrancea.

Liviu Mălureanu are 38 de ani, este expert în finanțe și a lucrat ca auditor pentru mai multe corporații internaționale. Pe lângă activitatea sa profesională, din 2016 este consilier USR în Consiliu Local al Sectorului 3 din București. Prin activitatea lui, a contribuit la transparentizarea cheltuirii bugetului local și la debirocratizarea primăriei. A fost principalul oponent al primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, pe care l-a combătut în mod curajos și vrea să aibă aceeași luptă perseverentă împotriva lui Marian Oprișan.

"Mă bucură și mă responsabilizează încrederea colegilor mei. Bătălia cu baronul Oprișan și PSD nu va fi deloc ușoară, însă suntem hotărâți să eliminăm corupția și nepotismul care au acaparat tot județul. Vrâncenii au nevoie să își recâștige județul. Au nevoie de un spital modern, de un mediu de afaceri care să vină în sprijinul investitorilor, de drumuri sigure, fără gropi, de școli modernizate.

Am demonstrat patru ani în Consiliul Local Sector 3 că, prin implicare și perseverență, lucrurile se pot schimba.

Îi așteptăm pe toți vrâncenii să ne vină alaturi in aceste alegeri. Și când spun toti vrâncenii, mă adresez și celor plecați și pe care îi astept să se întoarcă acasă.

De asemenea, alături de partenerii noștri de alianță, PLUS, suntem deschiși la discuții cu toate forțele de dreapta din județ. Dorim un dialog corect din poziția de parteneri egali, prin care să sprijinim cei mai buni candidați, care să-l învingă pe Oprișan și PSD-ul. Ne bucurăm că PNL a ales la Bucuresti să sprijine un candidat USR. Avem și în Vrancea candidați valoroși care dorim sa fie sprijiniți de opoziția din județ." - Liviu Mălureanu

---

Membrii USR Focșani desemnați de Adunarea Generală pentru a fi candidați pe lista consilierilor locali sunt:

Alexandra Tătaru, Corina Atanasiu, Petruț Lupu, Florin Purluca, Nicu Panaitescu, Nicu Bogdan, Dan Manole, Ion Gurguiatu, Bogdan Haineala, Theodor Istrate, Cornel Norocea, Petru Pletea.

Pentru Consiliul Județean Vrancea, delegații USR din întreg județul i-au desemnat drept candidați pe:

Mihăiță Lepădatu, Liviu Mălureanu, Anca Sandu, Alexe Vasile, Dorel Lazăr, Dan Ciula, Ion Carabă, Constantin Petrișor, Alexandra Tătaru, Dan Eugen, Radu Petre, Asavei Ticusor, Florentin Serea, Ion Gurguiatu, Cosmin Marin, Mihăiță Stănescu, Ionuț Militaru, Mihai Georgescu, Costel Balaban.

---

Îi felicităm pe toți membrii USR Vrancea care și-au asumat rolul de a schimba modul de a administrare a județului și le urăm succes!”-Text informații:USR Vrancea

PLUS Vrancea a postat sâmbătă 29 februarie 2020  pe pagina de facebook a organizației următorul comunicat  în legătură cu inițiativa  candidaților comuni anti-PSD  pentru funcțiile de președinte de CJ și primar al Focșaniului   

”Astăzi,(n.r sâmbătă 29 februarie 2020 ) președintele PLUS Vrancea, Radu Țigănuș a dat curs invitației Ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, de a lua parte la o discuție cu privire la posibilitatea coagulării, în Vrancea, a tuturor forțelor de dreapta.

PLUS Vrancea este de acord cu realizarea unui front comun împotriva PSD, deoarece doar astfel pot exista șanse reale, ca la alegerile locale să aducem o schimbare în bine.

Întâlnirea de astăzi a fost una de principiu și având in vedere că astfel de decizii politice se hotărăsc împreună cu colegii de alianță, acordul final va fi influențat în mod decisiv de poziția USR Vrancea.”Text informații:PLUS Vrancea 

Citiți și:Fără candidați comuni ai forțelor politice anti-PSD, Oprișan și Misăilă au mandate asigurate la alegerile locale din iunie 2020;

PMP Vrancea propune candidat unic al forțelor politice adversare ale PSD pentru posturile de primar al Focșaniului și președinte de CJ:

Surse: PNL şi PLUS pregătesc o mare alianţă anti-Oprişan la Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.