Politică

Oprișan, noul Codrin Ștefănescu din PSD-ul lui Dragnea

Ionel Sclavone
15 mar 2018 3168 vizualizări

Fost opozant până în urmă cu două luni, Marian Oprișan a trecut cu totul în tabăra lui Liviu Dragnea, confirmând public tot ceea ce spune acesta și atacându-i adversarii. Departe de a fi un joc politic de lider, Oprișan se plasează în gașca adulatorilor care nu ies din cuvântul gurului Dragnea. Practic, Oprișan a preluat sarcinile lui Codrin Ștefănescu și lui Cătălin Rădulescu, înlăturați la ultimul congres al PSD. Dezicându-se de Victor Ponta, față de care avea doar cuvinte de laudă până nu demult, Marian Oprișan nu face decât să confirme ceea ce se spune despre el, că-și abandonează colaboratorii  când nu-i mai sunt de folos.

Nici nu s-au terminat de numărat voturile care l-au adus în funcția de vicepreședinte decorativ al PSD, că Marian Oprișan a și intrat în rolul ce i-a fost atribuit. Treaba lui, fiind cel mai vechi și mai cu notorietate membru din noua conducere a PSD, este de a confirma ceea ce declară în public stăpânul partidului, Liviu Dragnea și de a-i ataca adversarii. Așa cum o face cu Victor Ponta: „La fel de adevărat este că, de cele mai multe ori, Victor Ponta se consulta informal cu cei mai importanți colegi din conducerea PSD. Dar de cele mai multe ori, luam o decizie, și a doua zi Victor Ponta o modifica după ce se consulta cu George Maior. George Maior este nașul lui Victor Ponta“.

Fix același lucru, Oprișan îl spunea și despre Liviu Dragnea în ianuarie, când scaunul acestuia părea că se clatină sub loviturile grupării Tudose – Bădălău – Țuțuianu:

 „… eu cred că în câteva rânduri a uitat să se mai consulte cu colegii de partid în anumite decizii pe care le-a luat de-a lungul timpului. E vorba despre unele numiri. De exemplu, domnul Dragnea nu s-a consultat cu partidul când a făcut numirea preşedintelui Curţii de Conturi. Nu s-a consultat cu partidul decât formal, în momentul în care, de exemplu, s-a stabilit lista membrilor Guvernului României. Numele au fost aduse la cunoştinţă şi colegii noştri, cu bună-credinţă, au dat un cec în alb preşedintelui partidului, inclusiv la numirea lui Sorin Grindeanu“.

Faptul că Ponta și Dragnea, mai nou, au ales să conducă partidul autoritar, nu părea/pare să-l deranjeze pe Marian Oprișan câtă vreme a avut/are un locșor rezervat la masa boierilor, fie cât de mic ori plasat în colțul cel mai întunecat.

Nu l-a deranjat și n-a comentat despre autoritarismul lui Ponta pe când acesta îl ținea în cinste, dându-i impresia că este o voce importantă a partidului, promovându-i oameni în Guvern și alocându-i fonduri bugetare. La fel, atitudinea dictatorială l-a supărat la Liviu Dragnea câtă vreme a fost ținut în antecameră. După ce i s-a permis să intre din cortegiul adulatorilor, a fost cadorisit cu o funcție decorativă și promisiunea finanțării aeroportului de la Focșani, au dispărut și problemele sale în legătură cu lipsa democrației impusă de Dragnea.

Zguduiala lui Oprișan, furtună într-un pahar cu apă

Ca să-i facă pe plac șefului de partid, Marian Oprișan „zguduie scena politică“ dezvăluind că Victor Ponta a ajuns președinte al PSD în 2010 susținut de Traian Băsescu și fostul șef al SRI George Maior. În fapt, marea zguduială este doar o furtună într-un pahar cu apă.

Poveștile acestea, despre susținerea pe care Maior i-ar fi dat-o lui Ponta au început să circule imediat după congresul din 2010. Ele au fost răspândite de Mircea Geoană și cei care au pierdut.

În ianuarie anul trecut, fugarul Sebastian Ghiță a confirmat implicarea lui Băsescu în alegerile din PSD dar a negat că l-ar fi ajutat pe Ponta. Ghiță și-a asumat toate meritele pentru alegerea acestuia, lăsând să se înțeleagă că „le-a tras-o“ tuturor: lui Geoană, lui Băsescu, SRI-ului și așa mai departe.

Este foarte posibil ca Traian Băsescu și George Maior să fi pus umărul ca să-l aducă pe Ponta în fruntea PSD. Dar faceți un efort și rememorați ce s-a întâmplat la congresul PSD din 2010.

Victor Ponta a fost susținut de mai mulți grei ai partidului, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Radu Mazăre, Ion Iliescu, Marian Oprișan etc. Adrian Năstase, dușman declarat al lui Băsescu a sugerat, chiar, ca Geoană să se retragă în favoarea lui Victor Ponta.

Or, dacă fostul președinte al României a manipulat alegerile PSD, ce s-ar putea spune despre cei enumerați mai sus care i-au făcut jocul. Au fost doar niște unelte pe care Băsescu le-a folosit ca să-și atingă scopul.  

Pe de altă parte…

Făcând referire la susținerea pe care Băsescu și Maior i-ar fi acordat-o la alegerile interne, Marian Oprișan dorește să credem că ar fi existat o înțelegere necurată între cei doi și Victor Ponta. Venind din partea sa este un act de ipocrizie.

Încă din 2005 Marian Oprișan s-a lăudat cu relațiile sale foarte bune cu Traian Băsescu. An de an, fostul președinte a participat, la Focșani, la manifestările dedicate Unirii de la 24 ianuarie. De fiecare dată era întâmpinat de Oprișan cu care se îmbrățișa călduros, ca doi buni prieteni, în fața mulțimii și a camerelor de luat vederi.

După inundațiile din 2005, firmele din anturajul lui Băsescu au primit contracte consistente, fără licitații, pentru refacerea infrastructurii distruse.

Mai mult, Oprișan povestea, de câte ori avea ocazia, cum el și alți baroni locali l-au ajutat, discret, pe Băsescu să câștige alegerile din 2004, în defavoarea lui Adrian Năstase.

Doi ani mai târziu, în 2006, președintele i-a întors serviciul prin intermediul omului său de încredere, Vasile Blaga, pe atunci ministru de interne. Este de notorietate că Blaga l-a ajutat pe Oprișan să se mențină în funcție la Consiliul Județean când liberalii conduși de Nini Săpunaru l-au destituit.

Spre deosebire de alți PSD-iști, Oprișan n-a cârcotit împotriva lui Traian Băsescu până când nu și-a încheiat mandatul, în 2014. Abia atunci, spre surprinderea tuturor, a dat vina, pentru prima oară, pe Băsescu pentru dosarul său de corupție.

Oprișan a luat locul lui Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu

Ca să concluzionăm, prin ieșirile publice din ultimele zile, lovind în dușmanii lui Liviu Dragnea, Marian Oprișan nu face un joc politic de lider.

De bună voie sau la ordin, el se plasează în galeria personajelor de rangul lui Codrin Ștefănescu, Liviu Pleșoianu sau Cătălin Rădulescu – deputatul Mitralieră de care Dragnea se folosește ca să-și atace adversarii. Oprișan se dezice acum de Victor Ponta despre care avea numai cuvinte de laudă și alături de care se afișa, la braț, de câte ori avea ocazia.

Renegându-l pe Ponta nu face decât să confirme ceea ce se spune despre el, că se leapădă de  colaboratori, colegi de partid și de toți cei care i-au fost alături, la un moment dat, imediat ce nu-i mai sunt folositori.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.