Politică

Oprișan a fost parte a PSD - Dragnea pe care îl învinovățește de pierderea alegerilor

Ionel Sclavone
28 mai 2019 3573 vizualizări

Marian Oprișan refuză să-și asume vina pentru înfrângerea suferită de PSD la alegerile europarlamentare din Vrancea și dă vina pe „PSD-ul lui Dragnea“. Deși se leapădă de fostul șef al partidului și spune că partidul arată mai bine fără acesta, a făcut parte din echipa acestuia și, în multe situații l-a susținut, chiar dacă „nu murea de dragul său“. Oprișan l-a ajutat pe Liviu Dragnea să scape de puciștii care au cerut să fie demis de la conducerea partidului anul trecut și a susținut amnistia și grațierea corupților. Nu trebuie să uităm nici că șeful campaniei electorale a PSD Vrancea a fost Nicușor Halici, pe care Oprișan l-a promovat în permanență, s-a aflat, alături de Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae și Cătălin Rădulescu în fruntea atacurilor date de PSD – Dragnea asupra justiției.

Marian Oprișan dă vina pe PSD-ul lui Liviu Dragnea pentru pierderea alegerilor europarlamentare din Vrancea. Baronul refuză să-și asume responsabilitatea pentru eșecul înregistrat de organizația pe care o conduce la Focșani și în majoritatea localităților din județ, în fața PNL și a Aliantei USR-PLUS.

„N-am pierdut eu alegerile la Focșani și nici în județul Vrancea și cu această ocazie îi salut pe vrâncenii mei dragi. Alegerile au fost pierdute de PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alegerile au fost pierdute ca urmare a deciziilor luate de Liviu Dragnea. Eu am avut poziţii divergente permanente”, a declarat Oprișan presei, înainte de ședința Biroului Permanent Național.

Deși se delimitează de Liviu Dragnea, spunând că PSD arată mai frumos fără el, Oprișan n-a fost întotdeauna în opoziție cu acesta. Până de curând, a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai acestuia, cu rezerva că „nu moare de dragul lui“. Baronul de Vrancea a făcut parte din PSD-ul lui Dragnea, pe care îl învinuiește de pierderea alegerilor europarlamentare și a susținut multe dintre măsurile initiate de susținătorii acestuia.

La inaugurarea bazinului de înot de la Focșani, când a tăiat panglica alături de Liviu Dragnea, Oprișan îl numea pe Dragnea „singurul coleg și singurul om care m-a sprijinit“,  „prietenul meu și președintele PSD“. Declarația a fost consemnată de întreaga mass-media:

„(…)am găsit înțelegerea necesară la singurul coleg și singurul om care m-a sprijinit în această direcție (investiția de la bazinul de înot – n. red.), și acesta este motivul pentru care azi este prezent, este prietenul meu și președintele PSD, pe vremea aceea viceprim ministru al Guvernului României și ministrul Dezvoltării Regionale, el care și-a pus semnătura pe realizarea acestui important proiect, este domnul Liviu Nicolae Dragnea“

Ulterior, la finalul anului trecut, el i-a atacat dur pe cei 28 de puciști care au cerut demiterea lui Dragnea, pe motiv că ar fi trebuit să-și exprime punctul de vedere în ineriorul partidului și nu printr-o scrisoare publică:

„ (…) Vreau să le spun celor care mai au ganduri să lovească PSD că PSD nu va dormi, PSD reprezintă poporul român şi dacă vrei să trădezi PSD trebuie să ştii că trădezi România, guvernarea şi idealurile colegilor tăi“.

Ca o paranteză, tot printr-o scrisoare publică, pentru care i-a condamnat pe puciști, Marian Oprișan i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea și a acuzat problemele pe care acesta le-a creat în partid, după pierderea alegerilor europarlamentare.

Mai mult, Oprișan a fost unul dintre susținătorii publici ai aministiei și grațierii, măsuri contestate de cei mai mulți dintre români și care au avut drept consecință votul masiv dat de români pe 26 mai.  „(…) Eu, ca cetăţean al acestei ţări, vă încurajez să facem dreptate, anume să folosiţi prevederea constituţională şi să daţi ceea ce este normal, amnistia şi graţierea în România anului 100“, o îndemna Marian Oprișan pe Viorica Dăncilă în decembrie 2018.

Șeful de campanie al PSD, vârf de lance în lupta contra Justiției

Campania electorală a PSD în Vrancea a fost condusă de deputatul Nicușor Halici, personaj pe care Oprișan l-a promovat în permanență și care s-a poziționat cu arme și bagaje în PSD-ul lui Dragnea pe care baronul îl condamnă pentru pierderea alegerilor.

În calitate de președinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaților și membru al Comisiei speciale condusă de Florin Iordache și Eugen Nicolicea, deputatul lui Oprișan a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a promova legile penale favorabile infractorilor și a măsurilor menite să aducă justiția în subordinea politicului. Nicușor Halici s-a numărat printre semnatarii inițiativei legislative care  dezincrimina faptele de corupție săvârșite pentru alții.  

Nicușor Halici a avut o serie de declarații năucitoare, extrem de cinice, în apărarea recursului compensatoriu, după ce mai mulți infratori violenți, eliberați în baza acestei legi, au recidivat. După ce o tânără din Alba Iulia a fost agresată de un tâlhar scăpat din pușcărie și după ce un bărbat a fost ucis la Mediaș, de doi infractori eliberați în baza recursului compensatoriu, Halici s-a dovedit lipsit de empatie și a dat vina pe … genomul uman. A avut două declarații similare din care s-a desprins o singură idee lipsită de empatie pentru victime: cei doi criminali ar fi recidivat și dacă ar fi fost eliberați la termen.

 „Şi dacă nu exista legea recursului compensatoriu, cel care a lovit-o pe tânără n-ar mai mai fi făcut acest gest când s-ar fi eliberat la termen? Nu are nicio legătură gestul cu legea. E vorba de genomul uman, cu părere de rău o spun, cu regrete. Până la urmă, ne-a obligat CEDO să facem acestă lege“.  „(…) trebuie să spunem că şi dacă nu ar fi beneficiat de recursul compensatoriu un astfel de individ, dacă într-adevăr e aşa cum spuneţi dumneavoastră, ar fi ajuns să înfăptuiască fapte eventual similare şi după ce şi-ar fi ispăşit de drept pedeapsa“.

În calitate de președinte al comisiei juridice, Halici a împiedicat audierea lui Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, candidații propuși de Liviu Dragnea ca judecători la Curtea Constituțională. El a a intervenit la toate întrebările, cenzurâdu-i, a tăiat microfonul reprezentanților Opoziției și nu le-a permis să pună mai multe întrebări.

Oprișan a pierdut Vrancea și caută soluții de supraviețuire

La alegerile europarlamentare din 26 mai, se poate spune că Marian Oprișan și PSD au pierdut județul Vrancea. Organizația pe care o conduce a suferit o înfrângere zdrobitoare, fiind surclasat de PNL la o diferență de aproximativ 7 procente. PNL a obținut 37.17% (51.385 voturi), în vreme ce PSD a strâns doar30,43% (42.072 voturi). Alianța USR- PLUS a câștigat 12.63% (17.464 voturi) iar ProRomânia 5.78% (7.991 voturi).  

Potrivit numărătorii paralele făcute de partide la nivelul municipiului Focșani PSD a obţinut doar 22,43 %, mai puțin decât PNL, care a câștigat 29,35 % și aproape la egalitate cu USR care a primit 21,88 %.

Privite în contextul înfrângerii la vot, a trimiterii lui Liviu Dragnea la pușcărie și a deschiderii luptei pentru succesiune la conducerea PSD, declarația lui Oprișan, prin care aruncă responsabilitatea înfrângerii asupra altora, se înscrie în categoria binecunoscutelor sale acțiuni de supraviețuire politică. Rămâne să vedem dacă îi vor ieși cărțile și de această dată.  

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.