Politică

O scurtă analiză politică locală, după ce alianța Ion Ștefan-Liviu Macovei a fost anunțată oficial

Ziarul de Vrancea
21 aug 2020 3617 vizualizări

O radiografie politică a momentului, în opinia focșăneanului Paul Emil Ciubotaru.Acesta cunoaște bine din interior scena politică locală din Vrancea, cu toate mecanismele ei de funcționare.

Acum că s-au depus candidaturi, pot să mai încerc o opinie că de analizat nu prea mai e mare lucru. O mișcare anticipată și mult zvonită s-a produs, Liviu Macovei și Ion Ștefan au făcut o înțelegere/alianță/ orice alt cuvânt preferă fiecare în funcție de cât de mult îl „iubește” pe Ion Ștefan, votează cu PSD sau se crede superior moral dar pierzător politic la USR-PLUS . Indiferent de pasiunile fiecăruia, pragmatic vorbind, e un câștig electoral evident atât pentru Liviu Macovei cât și pentru Ion Ștefan și PNL. Macovei nu ar fi câștigat ca independent dar „ar fi făcut o figură frumoasă” (încă îmi plac clișeele ) O figură frumoasă care l-ar fi ajutat fix deloc, adică ar fi pierdut și ar fi primit felicitări de la PSD pentru că cei care l-ar fi felicitat acum pentru ce luptător independent e el, ar fi realizat după alegeri că din cauza lui au mai primit 4 ani de PSD cu executare. Nu că ar fi rău, după 20 de ani poate s-au obișnuit și le place. Din păcate, USR-PLUS a insistat „să-și păstreze identitatea" care oricum nu există și să pună un candidat să facă figurație la Primărie numai „de-al naibii". Asta cu identitatea e mișto, dă bine pe Facebook dar costă electoral. La europarlamentare au luat 22% pe Focșani, la prezidențiale au avut prima criză de „ne păstrăm identitatea” și au luat 15%. Acum sunt la a doua criză, faceți voi calculele. Menționez că pragul este de 7% ca sa intre în CL, nasol, cam la ghici. Asta cu identitatea e pentru câțiva amețiți din bula lor. Realitatea este că o fac intenționat și direcționat. Vor ca Ion Ștefan să piardă chiar dacă asta înseamnă că va câștiga candidatul PSD. De ce vor treaba asta în mod real (pragmatic politic vorbind) voi detalia într-o postare viitoare în care voi intra puțin în culisele politicienilor noi de la USR-PLUS care „nu aleargă după funcții” .

Ca să nu ne mai ascundem după corcoduș, în Vrancea și în Focșani comportamentul de vot și partizanatul politic au un specific aparte. În Vrancea și în Focșani ori ești cu PSD, ori ești împotriva PSD, nu există zone gri. Ambele tabere sunt radicalizate și ăsta e efectul a 20 de ani de PSD. Asta n-au înțeles încă cei doi candidați USR-PLUS trimiși în delegație de la București. O altă realitate este faptul că există o parte din electoratul anti PSD ceva mai educată, elitistă, pretențioasă. Nu sunt mulți dar sunt influenți. Sunt oameni pretențioși, foarte greu de mulțumit electoral. Această categorie îl acceptă mai greu pe Ion Ștefan din motivele mediatice cunoscute pe care nu le mai înșir aici. A fost cred că cel mai atacat ministru al Guvernului PNL și absolut toate părțile mai mult amuzante decât negative au fost scoase în evidență. Astfel a devenit greu de acceptat pentru unii și pot să înțeleg asta.

Nu mai bag clișeul cu „răul cel mai mic" pentru că nu e vorba despre persoane, e vorba despre un sistem. Obsesia cu Oprișan și debarcarea lui e o capcană în care s-a mai căzut și alte dăți. Oprișan e un sistem, el personal nici nu prea a dat prin Vrancea în ultimii 4 ani dar ceea ce a creat aici a funcționat brici. Ca să învingi acest sistem trebuie să-l învingi peste tot, nu e suficient să-l bați pe Oprișan la CJ. Ca să învingi acest sistem e nevoie de resurse uriașe, de armată mare cu meciuri în picioare, de muncă multă și de curaj.. În acest moment PNL este singurul partid care are aceste resurse. Și asta se datorează în foarte mare măsură lui Ion Ștefan chiar dacă ne place sau nu cum vorbește, cum gesticulează, ce poreclă are, etc.

Ceva construit în 20 de ani nu se învinge pe Facebook, nu e o joacă. Dacă așteptați un academician care să vă scape de PSD și de Oprișan, mai așteptați 20 de ani că va șterge cu ei pe jos. Dacă aveți impresia că se pierde Focșaniul dar se câștigă CJ, iar visați. Focșani înseamnă 25% din voturile de pe județ, aici e cea mai importantă luptă, aici se dă tonul.

Paul Emil Ciubotaru 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.