Politică

O candidatură fără miză: Funcția de vicepreședinte regional, regres în cariera lui Oprișan

Ionel Sclavone
8 mar 2018 3134 vizualizări

Marian Oprișan va candida la Congresul PSD din 10 martie pentru una dintre cele 16 funcții de vicepreședinte. Poziția are un rol mai mult decorativ și reprezintă un regres în cariera politică a baronului de Vrancea. El a mai fost vicepreședinte regional și în 2013 după un congres în care s-a confruntat cu baronul de Constanța, Nicușor Constantinescu. Deși în aceste zile s-a vehiculat ideea conform căreia Marian Oprișan a ajuns la înțelegere cu Liviu Dragnea, corect ar fi să spunem că Oprișan s-a predat în fața lui Dragnea.

Cu câteva zile înainte de Congresul PSD s-a fâsâit și candidatura baronului de Vrancea, Marian Oprișan, într-una din pozițiile importante din conducerea partidului. Este oficial, Marian Oprișan candidează la una dintre cele două funcții de vicepreședinte pentru regiunea de Sud-Est. El va fi secondat de o femeie, deputatul PSD Mirela Furtună, promovată de organizația din Tulcea. Cum cei doi nu au contracandidați, votul pentru obținerea funcțiilor va fi doar o simplă formalitate. De altfel, pentru Marian Oprișan și-au declarat susținerea președintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu și fostul premier Mihai Tudose, șeful organizației din Brăila.

Chiar dacă își prezintă candidatura într-un mod festivist, o recunoaștere a valorii sale de către partid, pentru Marian Oprișan funcția de vicepreședinte regional reprezintă un regres în cariera politică. El a mai deținut această poziție și după congresul din 2013 când l-a avut ca adversar pe baronul de Constanța Nicușor Constantinescu.

Deși în aceste zile s-a vehiculat ideea conform căreia Marian Oprișan a ajuns la înțelegere cu Liviu Dragnea, corect ar fi să spunem că Oprișan s-a predat în fața lui Dragnea. Că a fost o cedare și nu un acord negociat de pe poziții de egalitate ne este confirmat de faptul că Oprișan a acceptat o funcție de rang inferior în conducerea PSD.

În condițiile în care se numără printre cei mai vechi membri ai PSD și, până de curând, era perceput drept unul dintre liderii reprezentativi ai opoziți anti-Dragnea, ar fi fost de așteptat ca Marian Oprișan să-și anunțe candidatura pentru una dintre primele poziții în partid. Chiar dacă ar fi fost înfrânt și-ar fi câștigat respectul colegilor și, prin urmare, și-ar fi întârit poziția de reprezentant al aripii dizidente.  

La fel de onorabil ar fi fost, să nu candideze la nici o funcție în echipa Dragnea așa cum au făcut președintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, sau fostul premier Mihai Tudose.

Vicepreședinte regional fără prea multă autoritate

Funcția de vicepreședinte regional are mai mult rol decorativ și nu-i asigură lui Marian Oprișan acces în cercul zero al puterii, lângă Liviu Dragnea. De asemenea, nu-i oferă nici mai multă autoritate în cadrul organizațiilor pe care le coordonează. Se știe că, de regulă, reprezentanții filialelor județene nu apelează la intermediari – vicepreședinți regionali - în relațiile cu conducerea centrală. Fiecare încearcă să ajungă cât mai aproape de liderul partidului ca să-și rezolve problemele direct cu acesta.

O astfel de poziție, de vicepreședinte regional, ar căpăta greutate doar în contextul în care actuala putere ar pune în practică proiectul de regionalizare a României iar vicepreședintele regional PSD ar accede automat și la conducerea administrativă a regiunii. Se știe că Oprișan și dorește să fie guvernator în regiunea Sud-Est din momentul lansării proiectului de regionalizare în dezbatere publică.

Regionalizarea este, deocamdată, doar o supă reîncălzită pe la ședințele UNCJR prezidate de Marian Oprișan. Liviu Dragnea nu a anunțat iar Viorica Dăncilă nu a confirmat c-ar intenționa să-l ia în serios.

Pe de altă parte, chiar și dacă s-ar implementa un astfel de proiect, Marian Oprișan n-are nici o garanție că va fi nominalizat șef de regiune. Dimpotrivă, ar fi de așteptat ca Liviu Dragnea să se folosească de ocazie nu ca să-i sporează puterea și influența în partid ci ca să i-o reducă la minimum.

Oricât ar încerca Oprișan să ne convingă de contrariu, relațiile sale cu Liviu Dragnea nu s-au îmbunătățit ci sunt la fel de glaciale ca și în trecut. Dragnea nu s-a afișat alături de „vechiul său prieten“, Marian Oprișan deși, dacă ar fi vrut să dea un semnal că l-a reprimit în echipa sa, ar fi avut ocazia să o facă la ultima adunare generală a UNCJR.

PSD la butoniera lui Liviu Dragnea

În mod evident, scopul congresului din 10 martie este de a-l reconfirma pe Liviu Dragnea în poziția de „El lider maximo“ și de a-i schimba pe cei care l-au ajutat să preia puterea, și care i-ar putea deveni potențiali adversari, cu persoane docile, fără ambiții. Este o luptă clasică pentru putere, care s-a dat de-a lungul istoriei, în mai toate partidele conduse de lideri cu ambiții autoritariste.

Pe zece martie, Dragnea își va pune în aplicare planul de marginalizare și eliminare a opoziției interne, urmând ca într-un timp scurt să transforme PSD-ul într-o organizație ascultătoare, de care va dispune așa cum va dori. Deciziile importante în partid vor fi adoptate într-un cerc restrâns și vor fi impuse tuturor celorlalți care vor trebui să se supună.

În acest PSD care nu aduce nici pe departe cu cel din vremea lui Iliescu sau Adrian Năstase, în care și-a început cariera politică, Marian Oprișan va deveni unul dintre membrii turmei. Unul dintre cei care și-au agățat la butonieră o tinichea lucitoare, o funcție golită de conținut cu care să se afișeze și să se laude în public.

În urma sa va rămâne doar amintirea ședinței Comitetului Executiv din 15 ianuarie 2018. A fost singurul său moment de glorie, când a contestat oficial, în public, o decizie a lui Liviu Dragnea. Oprișan a fost unul dintre cei patru care au votat împotriva demiterii premierului Mihai Tudose și singurul care la finalul CEx a făcut aceleași declarații publice ca și înainte de ședință.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.