Nemulțumiții de dizolvarea organizațiilor neperformante din PNL Vrancea mizează pe disensiuni Ștefan-Toma din cauza luptelor pentru putere
Propunerea de dizolvare a 25% din organizațiile locale ale PNL Vrancea urmează să fie contestată la Comisia de Arbitraj a partidului. Contestatarii susțin că nu este normal ca organizațiile să fie dizolvate pur și simplu, la propunerea deputatului Ion Ștefan, fără o analiză a activității. Mai ales că și acestea, chiar dacă nu s-au ridicat la nivelul așteptat, au contribuit la scorul înregistrat de partid, precizează aceștia. Pe de altă parte, nemulțumiții de măsura dizolvării organizațiilor pentru rezultate neperformante mizează pe disensiunile ce-ar urma să apară între Ion Ștefan și Cătălin Toma în filială din cauza luptelor pentru putere.
După ce în ultima ședință a Colegiului Director Județean, al PNL Vrancea, deputatul Ion Ștefan a propus dizolvarea organizațiilor neperformante (aproximativ 25% din organizațiile locale ale partidului din județ care au obținut procente sub media partidului la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020), au început să apară nemulțumiri din partea celor afectați de măsură. Deputatul Ion Ștefan a propus drept criteriu de dizolvare rezultatele slabe, sub media pe țară a PNL, obținute la alegerile parlamentare. Măsura a fost votată și urmează a fi pusă în aplicare. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul șefilor de organizații afectați direct de măsură, dar și în rândul unor primari care nu o văd cu ochi buni.
Măsura, propusă de deputatul Ion Ștefan, vizează în jur de 17 organizații locale care nu s-ar fi implicat suficient în campania electorală de la parlamentare. Propunerea de dizolvare a organizațiilor locale, adoptată în Colegiul Director Județean, a stârnit, așa cum era de așteptat, nemulțumiri în rândul celor vizați și nu numai.
Cei care o contestă acuză în primul rând procedura prin care a fost adoptată și pregătesc o contestație la Comisia de Arbitraj a partidului.
Ei spun că ședința Colegiului Director Județean nu a fost statutară, dat fiind că nu ar fi fost convocată în termenul de zece zile prevăzut de reglementările interne. În al doilea rând, propunerea, deși era de o importanță majoră, nu a fost înscrisă pe ordinea de zi. Mai mult, dacă se dorea discutarea acestui subiect, inițiatorul putea cere suplimentarea ordinii de zi, spun nemulțumiții.
Al treilea motiv de contestație ar fi faptul că Ion Ștefan ar fi propus, la finalul ședinței, ca președinții organizațiilor cu rezultate slabe să demisioneze din funcție, iar nu și ca organizațiile să fie dizolvate.
De altfel, primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, a declarat pentru Ziarul de Vrancea că a fost doar o discuție informală. El a precizat că ar fi trebuit să se supună analizei activitatea fiecărei organizații în parte, iar abia după aceea să se ia o măsură atât de radicală.
„Într-adevăr, s-a făcut o astfel de propunere, ca organizațiile care au obținut rezultate sub media națională a partidului la alegerile parlamentare să fie dizolvate. Este vorba de vreo 17 organizații. A fost vorba, însă, de o discuție de principiu și nu s-a luat nici o decizie. Urmează ca fiecare organizație în parte să vină cu o analiză a cauzelor care au dus la aceste rezultate, iar mai apoi o să vedem”, a declarat primarul Nicolae Braicău.
Președintele Comisiei de Arbitraj promite o analiză atentă
Președintele Comisiei de Arbitraj a PNL Vrancea, Vasile Novac, a precizat că până la acest moment nu a fost depusă nici o contestație pe tema rezoluției adoptate în Colegiul Director Județean. El a precizat că în momentul în care va fi formulată și transmisă, o astfel de contestație va fi analizată cu toată atenția, deoarece este vorba despre 25% dintre organizațiile PNL.
„Nu am primit o astfel de contestație, dar dacă va veni, o vom analiza cu cea mai mare atenție. Nu vreau să mă antepronunț, dar este vorba de o situație destul de complicată deoarece sunt vizate foarte multe organizații. Vom analiza cu toată responsabilitatea, în comisie, așa cum am făcut-o de fiecare dată fără să fim părtinitori. Ce pot să vă spun este că decizia pe care o vom adopta va fi corectă, conform statutului PNL, iar nu pentru a satisface interesele unora sau altora”, a declarat Vasile Novac, președintele Comisiei de Arbitraj a PNL.
Surse liberale din rândul nemulțumiților spun că începe lupta pentru putere
Surse din rândul nemulțumiților din PNL au comentat pentru Ziarul de Vrancea rezoluția adoptată de Colegiul Director Județean și susțin că în spatele ei se ascunde ceva mai mult decât simpla intenție de a eficientiza activitatea partidului. În opinia acestora, măsura propusă de Ion Ștefan ar fi cu bătaie mai lungă și ar viza două obiective.
„În primul rând, Ion Ștefan se teme că vor fi voci în PNL Vrancea care îl vor contesta pe Ludovic Orban și se vor alătura taberei adverse ce dorește înlocuirea acestuia de la conducerea partidului. Or, fără Ludovic Orban, Ștefan pierde tot. El crede că cei care au obținut rezultate mai slabe la alegeri nu au tras intenționat pentru lista lui, iar acum vrea să scape de ei”, ne-au relatat surse din PNL.
Un alt obiectiv urmărit de deputat ar fi de a rămâne în conducerea centrală.
„Ștefan a făcut o mulțime de promisiuni pe care nu și le mai poate onora. În campanie a zis că va finanța proiecte, că va da bani la primării, că va împărți funcții prin guvern și prin agenții. Oamenii aveau așteptări de la el și, normal, îl vedeau ca pe cel mai important om din organizație. Acum, ca simplu deputat și-a pierdut influența pentru că nu mai poate onora aproape nimic din ce a promis. De aceea își dorește să rămână cel puțin pe aceeași poziție în conducerea PNL Vrancea .Astfel, dacă Ludovic Orban va rămâne la conducerea partidului, speră că va mai prinde un loc în structurile de conducere de la București”, au mai precizat sursele din rândul nemulțumiților.
Dacă aceste precizări reprezintă realități sau doar speranțele apariției unor disensiuni între Ion Ștefan și Cătălin Toma cauzate de lupta pentru putere dintre cei doi, care să amâne până la uitare aplicarea anunțatei măsuri a dizolvării organizațiilor neperformante, rămâne de văzut în perioada următoare.