Politică

Ministerul Agriculturii și ANSVA au scăpat de sub control pesta porcină africană, acuză Nini Săpunaru

Mihai Boicu
8 iul 2018 1779 vizualizări

Acesta a  fost președinte al comisiei pentru agricultură al Camerei Deputaților în mandatul trecut.Liberalul Nini Săpunaru susține că extinderea focarelor de pestă porcină africană a fost cauzată de lipsa de intervenție a Ministerului Agriculturii în perioada 10 iunie – 20 iunie, atunci când au apărut primele cazuri în Delta Dunării, unde este o populație mare de porci mistreți. 

 

Acest fenomen a avut loc în contextul în care, pe data de 5 martie, Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au emis un ordin de relaxare a măsurilor de biosecuritate pentru comercializarea porcilor. ”În mod cert, în Delta Dunării este o infecție generalizată și la porcul domestic și la porcul sălbatic. Cum să reduci măsurile de biosecuritate în aceste condiții atunci când știi că vine pesta porcină africană? Cum este posibil ca primul focar să apară în 10 iunie, iar primul comitet de criză să fie în 20 iunie? Cum este posibil să lași târgurile deschise? Din 10 până în 20 de iunie, oamenii au încercat să își vândă porcii. O perioadă de 10 – 15 ani este posibil să uităm de exportul de porc în viu. Este posibil să avem restricții și la importul comunitar de carne de porc”, a susținut Nini Săpunaru, în cadrul unei conferințe de presă. Liberalul a spus că pesta porcină africană nu reprezintă un pericol pentru om, însă mortalitatea în rândul porcilor este foarte ridicată, de cel puțin 95%. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.