Politică

Lovituri „sub centură” la Focșani, între PNL și USR. PSD, adversarul politic al celor două partide, jubilează pe margine

Ziarul de Vrancea
23 aug 2020 2864 vizualizări
Cel mai recent motiv de dispută și acuzații publice între cele două partide, inclusiv cea de utilizare a știrilor false, își are originea într-o postare apărută pe Facebook joi, 20 august 2020, pe un cont despre care se vehiculează informația că nu este unul real, fiind utilizat doar în scopuri similare celui din cazul în discuție. Acesta se numește Radu Cristoiu:
„Azi a fost zi plină în politica vrânceană și se pare că stresul pe care l-a avut Misăilă cu buletinul a provocat angoase și la alții.  După cum știți idioții de la USR obișnuiesc sa-și facă ședințele pe grupurile WhatsApp și nu e prima dată când discuțiile de acolo transpiră la presă.  Mă bucur ca iar am fost primul!”
Comentariul introductiv din postarea activată pe contul de facebook amintit este însoțit de mai multe fotografii, pretinse capturi ale unor conversații despre care se acreditează ideea c-ar fi avut loc în cursul aceleiași zile (joi, 20 august 2020), pe un grup WhatsApp al membrilor conducerii USR Focșani.
 

Președintele PNL Focșani, Nicu Tănase, a avut în conferința de presă de vineri, 21 august 2020, o intervenție despre această postare:

„În urma transcripturilor apărute în spațiul public, am văzut încă o dată direcția pe care USR Focșani a ales-o. Au bătut palma cu PSD și Oprișan și au negociat posturi cu mai marii de la București. Încă o dată, Dan Nichita ne-a arătat că el conduce organizația municipală și taie și spânzură în partid. Candidatul lor la primăria municipiului Focșani este o marionetă care va direcționa voturile către PSD. Electoratul trebuie să înțeleagă că USR Focșani este o anexă a PSD-ului, un grup de interese ahtiat după bani și funcții.”

Replica USR Vrancea față de postarea apărută joi, 21 august 2020:

„USR PLUS Vrancea face un apel către conducerea PNL Vrancea pentru a lua atitudine împotriva campaniei de răspândire de știri false desfășurate de propriii membri sau susținători. Acestea s-au declanșat încă de la sfârșitul perioadei de negocieri privind o posibilă alianță între PNL și USR PLUS pentru Primăria Focșani, cu scopul evident de a forța o retragere a Corinei Atanasiu din competiția pentru funcția de primar. USR Focșani va depune și o plângere penală în acest sens.

Recent, folosind conturi false, postacii PNL au fabricat și distribuit o pretinsă conversație între Corina Atanasiu, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Focșani, și alți membri din conducerea USR Vrancea. Această conversație, inexistentă în realitate, vine după o altă știre mincinoasă, fabricată și rostogolită în rețelele de socializare de către aceiași membri și susținători PNL, prin care Corina Atanasiu era ținta unei calomii, fiind acuzată că ar fi luat mită de la actualul primar PSD Cristi Misăilă, în speranța că, sătui sau speriați de cantitatea de mizerii aruncate în spațiul online, ne vom retrage candidatul propriu din cursa electorală.

Solicităm în mod public candidatului PNL, Ion Ștefan, să se dezică de aceste tactici de atac nedemne de numele istoric pe care îl poartă partidul pe care îl reprezintă și să le condamne ferm. Credem că politica înseamnă a ne pune în slujba oamenilor, a căuta și propune cele mai bune soluții pentru ei, și nu a face jocuri murdare. Altfel, avem toate motivele să credem că Ion Ștefan este inițiatorul acestor atacuri imunde ce vor avea ca efect bulversarea electoratului favorabil alianței anti-Oprișan constituită din PNL și USR-PLUS la nivel județean.

„Asist de câteva zile la un val de atacuri împotriva mea venite din partea apropiaților PNL Vrancea, în special a susținătorilor domnului Ion Ștefan, candidatul PNL pentru aceeași poziție de primar. Dacă inițial aceste știri false ne-au amuzat prin ridicolul lor, credem că acum, odată cu răspândirea agresivă a acestor conversații false, create special pentru a dezinforma opinia publică, suntem datori să facem plângere la Poliție. Este și un act de igienă civică, prin care vrem să protejăm oamenii care sunt mințiți cu rea-credință. Cred într-o campanie curată, curajoasă, cu argumente bazate pe fapte reale, pe care îi invit și pe contracandidații mei să o adopte, indiferent de partidul din care fac parte”, a declarat  Corina Atanasiu, candidată a Alianței USR PLUS la Primăria Focșani. Corina Atanasiu are 46 de ani, este expertă în atragerea de fonduri europene și în Științele Educației, iar USR este primul partid în care activează.

„USR PLUS a apărut pe scena politică tocmai pentru a lupta împotriva modului de a face politică al vechilor partide. Adversarul nostru politic principal în Vrancea este PSD și tot ceea ce înseamnă el, corupție, hoție, impostură. Vom lupta în egală măsură împotriva lipsei principiilor și din alte partide, inclusiv a practicilor de manipulare grosolană, folosite ca arme murdare în jocul politic și vom pleda pentru decență și seriozitate.

P.S. Pentru a ilustra cât de simplu este să creezi un grup și o conversație false în aplicația WhatsApp, în primul comentariu atașăm un dialog FAKE, cu personaje imaginare, despre întâmplări care nu au existat, pe care vă rugăm să îl tratați ca atare. Este o dovadă că era tehnologiei, alături de surse reale și utile de informare, conține și multe capcane, din păcate.”-USR Vrancea

Citiți și postarea unui militant PNL pe facebook după ce a realizat adevărul în legătură cu postarea care a reaprins disputele între PNL și USR la Focșani:

„Un om de onoare recunoaste atunci cand greseste si cauta sa nu o mai faca! Din cauza frustrarii ca am ratat crearea aliantei anti-Cristi Misaila la Focsani, m-am repezit sa distribui (nu sa creez) o stire care s-a dovedit a fi fake news! Regret ca nu am verificat dar eu nu comit de doua ori aceeasi greseala! Deci, scuze Corina Atanasiu, si Alexandra Tătaru si USR Vrancea! A recunoaste o greseala nu este o dovada de slabiciune ci de caracter! Iar eu chiar imi doresc o altfel de politica nu inlocuirea unui sistem mizerabil cu un altul la fel de mizerabil! Sper sa ne calmam si sa continuam campania in spirit fair play concentrandu-ne pe PSD!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.