Politică

Liberalii spun că vor să-l dea jos pe Oprișan din cauza stării județului

Mihai Boicu
16 feb 2018 1230 vizualizări

Consilierul județean Liviu Bostan a explicat, vineri, într-o conferință de presă, motivele pentru care aleșii PNL vor să îl elibereze pe Marian Oprișan din funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea.

 

PNL îl acuză pe președintele PSD Vrancea pentru starea în care se află infrastrutura sau împărțirea discreționară a bugetelui, precum și de faptul că ar fi condamnat județul la dezvoltare. Liviu Bostan a spus că proiectul va ajunge peordinea de zi a CJ, dupăce va parcurge toate etapele necesare. Pentru că proiectul PNL să treacă este însă nevoie de votul unor consilieri de la putere, în condițiile în care niciun social – democrat nu a datsemne până acum că ar vrea să schimbe tabăra. ”Noi nu știm ce gândesc consilierii de la PSD și de la ALDE, pe care i-am văzut mereu cu capul plecat. Istoria ne-a învățat că pot apare surprize, iar unii oameni de la care nu te aștepți pot să-și recapate gustul de libertate”, a spusLiviuBostan. În timpul ședinței de joi a Consiliului Județean, Marian Oprișan a lăsat să se înțeleagă că liberalii ar fi negociatc hiar cu Liviu Dragnea eliberarea sa din funcție, fapt negat de consilierul liberal, care a spus că președintele CJ a făcut această afirmație doar a poziționa de ”partea celor buni”. ”Declarația lui Marian Oprișan este absurdă. Vrea doar să se poziționeze în zona celor care au luptat cu omul rău. Dar sunt din aceeași plămadă și aceeași gașcă”, a spus Liviu Bostan. Printre problemele semnalate la bugetul pe acest an, consilierul PNL a arătat că este alocată o sumă foarte mare pentru ”Vrancea eroică”, în condițiile în care și Guvernul alocă fonduri pentru Centenar. De asemenea, acesta a criticat sumele alocate pentru Festivalul Viei și Vinului sau promovarea județului pe plan intern și internațional. (M. B.)

Iată  textul proiectului inițiat de liberali:

PROPUNERE

Eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan

EXPUNERE DE MOTIVE

Legea 215/2001 a administrației publice locale cu modificările ulterioare prevede astfel:

Art. 101 alin. (3): ”Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților CJ se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a cel puțin unei treimi din numărul acestora”

Texte de lege pe care înțelegem să le invocăm:

Conform art. 102 (2): ”Preşedintele răspunde în faţa consiliului judeţean de buna funcţionare a administraţiei publice judeţene”.

OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a răspuns până acum în fața CJ referitor la buna funcționare a administrației publice județene, eschivându-se de la această atribuțiune.

Conform art. 103 (2) ”Preşedintele consiliului judeţean asigură respectarea prevederilor Constituţiei, punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului judeţean, precum şi a altor acte normative”.

OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a pus în aplicare legislația aferentă proiectelor referitoare la buget, unele hotărâri ale CJ au fost ignorate, iar o serie de proiecte ale consilierilor PNL au fost amânate din motive nefondate.

Conform art. 104 (1) lit. c) Președintele CJ are ”atribuţii privind bugetul propriu al judeţului”;

Conform art. 104 (3), președintele CJ:

lit. a) conduce şedinţele consiliului judeţean şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora;

OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu mai conduce decât foarte rar ședințele CJ și/sau activitatea din CJ, fiind mai mereu plecat la București

b) prezintă consiliului judeţean, anual sau la cerere, rapoarte cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor sale şi a hotărârilor consiliului judeţean;

OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a prezentat Consiliului Județean un raport cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor sale şi a hotărârilor consiliului judeţean;

Conform art. 104 alin. (4): ”În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), preşedintele consiliului judeţean:

a) exercită funcţia de ordonator principal de credite;

b) întocmeşte proiectul bugetului judeţului şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar şi le supune spre aprobare consiliului judeţean, în condiţiile şi la termenele prevăzute de lege;

OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu și-a exercitat cu responsabilitate, echidistant și obiectiv funcția de ordonator principal de credite și cea de responsabil cu întocmirea proiectului bugetului.

Conform art. 104 alin. 6, lit. f) ”coordonează şi controlează realizarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii judeţene”.

OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a coordonat și controlat activitatea respectivă.

Concluzionând, există numeroase motive pentru care solicităm eliberarea din funcție a președintelui CJ Marian Oprișan, sintetizate astfel:

– Absențe repetate de la ședințele ordinare și extraordinare ale Consiliului Județean. Consilierul PNL Ovidiu Burdușa, care locuiește și are o afacere în Italia, are mai multe prezențe la ședințele CJ decât Marian Oprișan

– Absențele repetate de la Consiliul Județean Vrancea coroborate cu plimbările frecvente la București în interes de partid, șeful CJ fiind mai des văzut la televizor decât la sediul CJ Vrancea

– Împărțirea discreționară a banilor de la buget în ceea ce privește o serie de primării cu edili PNL, raportat la fondurile direcționate către multe din primăriile conduse de edili PSD. Cazul comunei Bălești, comună cu primar PNL, este elocvent. Comuna a primit 0 lei de la Finanțe și doar 75.000 (mii) lei de la CJ, cea mai mică sumă acordată vreunei localități rurale din cele 68 ale județului.

– Nefinalizarea la termen a proiectelor importante derulate de Consiliul Județean

– Cheltuirea unor sume exorbitante de la bugetul județului pe evenimente gen Revelion, festivaluri etc., în dispreț față de nevoile reale ale județului și neținând cont de puterea economică a Vrancei.

– Nepunerea în aplicare a unor proiecte inițiate de consilierii PNL, reprezentanți ai celor aproximativ 55.000 de vrânceni care au mandatat PNL să aibă un rol activ în CJ.” 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.