Politică

Liberalii au cerut eliberarea lui Marian Oprișan din funcția de președinte al CJ

Mihai Boicu
16 feb 2018 3089 vizualizări

Consilierii județeni PNL au cerut la ședința de joi ca Marian Oprișan să rămână fără funcție deoarece lipsește de la ședințe și împarte discreționar fondurile bugetului. Președintele Consiliului Județean a spus că pesediștii nu vor vinde meciul în favoarea PNL. Proiectul va fi discutat la o viitoare ședință, nefiind introdus pe ordinea de zi deoarece nu îndeplinea toate condițiile.Reamintim că  PNL deţine în Consiliul Județean Vrancea doar 13 din numărul total de 33 de consilieri. PSD şi ALDE, care formează majoritate absolută în CJ Vrancea  au împreună 20 de consilieri (18-PSD şi 2-ALDE). 

 

 

Consilierii județeni PNL au cerut la ședința de joi eliberarea lui Marian Oprișan din funcția de președinte al Consiliului Județean. Proiectul a fost depus  chiar la începutul  ședinței, iar din acest  motiv nu a fost inclus pe ordinea de zi, pemotiv  că nu a fost  discutat în comisii și nu îndeplinește condițiile  necesare. Probabil pentru această  inițiativă, dar și pentru alte proiecte aflate pe ordinea de zi, la ședința CJ au venit și  parlamentarii liberali, senatorul Cătălin Toma și  deputatul Ion Ștefan.Liberalii nu au apucat să își  expună  motivele  pentru care solicită  ca Marian Oprișan să  rămână fără  funcție,dar  propunerea  lor a provacat rumoare în rândul  participanților la ședință. Șeful CJ a lăsat  să se înțeleagă  că PNL s-a bazat și pe trădarea unor  consilieri PSD. Marian Oprișan a spus că  proiectul  trebuie să  intre în  circuitul normal înainte de a fi discutat în  plen, adică să  ajungă la secretarul județului, iar de acolo la ceilalți aleși  județeni. Printre  motivele invocate de consilierii PNL au fost  absențele  repetate ale lui Marian Oprișan de la ședințele  ordinare  și  extraordinare ale CJ, împărțirea ”discreționară” a fondurilor de la buget, exemplificând  acuzația cu situația  comunei  Bălești, nefinalizarea  unor   proiecte  importante de către CJ, cheltuirea  fondurilor pe  evenimente cum ar fi spectacolele din Piața  Unirii, nepunerea în  practică a unor  inițiative ale aleșilor PNL.

Iată  textul proiectului inițiat de liberali:


PROPUNERE


Eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan


EXPUNERE DE MOTIVE


Legea 215/2001 a administrației publice locale cu modificările ulterioare prevede astfel:


Art. 101 alin. (3): ”Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților CJ se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a cel puțin unei treimi din numărul acestora”


Texte de lege pe care înțelegem să le invocăm:


Conform art. 102 (2): ”Preşedintele răspunde în faţa consiliului judeţean de buna funcţionare a administraţiei publice judeţene”.


OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a răspuns până acum în fața CJ referitor la buna funcționare a administrației publice județene, eschivându-se de la această atribuțiune.


Conform art. 103 (2) ”Preşedintele consiliului judeţean asigură respectarea prevederilor Constituţiei, punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului judeţean, precum şi a altor acte normative”.


OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a pus în aplicare legislația aferentă proiectelor referitoare la buget, unele hotărâri ale CJ au fost ignorate, iar o serie de proiecte ale consilierilor PNL au fost amânate din motive nefondate.


Conform art. 104 (1) lit. c) Președintele CJ are ”atribuţii privind bugetul propriu al judeţului”;


Conform art. 104 (3), președintele CJ:


lit. a) conduce şedinţele consiliului judeţean şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora;


OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu mai conduce decât foarte rar ședințele CJ și/sau activitatea din CJ, fiind mai mereu plecat la București


b) prezintă consiliului judeţean, anual sau la cerere, rapoarte cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor sale şi a hotărârilor consiliului judeţean;


OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a prezentat Consiliului Județean un raport cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor sale şi a hotărârilor consiliului judeţean;


Conform art. 104 alin. (4): ”În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), preşedintele consiliului judeţean:


a) exercită funcţia de ordonator principal de credite;

b) întocmeşte proiectul bugetului judeţului şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar şi le supune spre aprobare consiliului judeţean, în condiţiile şi la termenele prevăzute de lege;


OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu și-a exercitat cu responsabilitate, echidistant și obiectiv funcția de ordonator principal de credite și cea de responsabil cu întocmirea proiectului bugetului.


Conform art. 104 alin. 6, lit. f) ”coordonează şi controlează realizarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii judeţene”.


OBSERVAȚIE: Președintele CJ Vrancea nu a coordonat și controlat activitatea respectivă.


Concluzionând, există numeroase motive pentru care solicităm eliberarea din funcție a președintelui CJ Marian Oprișan, sintetizate astfel:


– Absențe repetate de la ședințele ordinare și extraordinare ale Consiliului Județean. Consilierul PNL Ovidiu Burdușa, care locuiește și are o afacere în Italia, are mai multe prezențe la ședințele CJ decât Marian Oprișan

– Absențele repetate de la Consiliul Județean Vrancea coroborate cu plimbările frecvente la București în interes de partid, șeful CJ fiind mai des văzut la televizor decât la sediul CJ Vrancea

– Împărțirea discreționară a banilor de la buget în ceea ce privește o serie de primării cu edili PNL, raportat la fondurile direcționate către multe din primăriile conduse de edili PSD. Cazul comunei Bălești, comună cu primar PNL, este elocvent. Comuna a primit 0 lei de la Finanțe și doar 75.000 (mii) lei de la CJ, cea mai mică sumă acordată vreunei localități rurale din cele 68 ale județului.

– Nefinalizarea la termen a proiectelor importante derulate de Consiliul Județean

– Cheltuirea unor sume exorbitante de la bugetul județului pe evenimente gen Revelion, festivaluri etc., în dispreț față de nevoile reale ale județului și neținând cont de puterea economică a Vrancei.

– Nepunerea în aplicare a unor proiecte inițiate de consilierii PNL, reprezentanți ai celor aproximativ 55.000 de vrânceni care au mandatat PNL să aibă un rol activ în CJ.” 

Oprișan spune că pesediștii nu trădează

Marian Oprișan a afirmat  că de la PSD nu va fi nici un  consilier care să  sprijine   demersul  liberalilor, care nu dețin  suficiente  voturi pentru a-l schimba din funcție. ”Eu vă dau o veste proastă: de la PSD nu va vinde  nimeni  meciul. Meciuri ați  vândut numai  dumneavoastră cu această națiune. (...) Au încercat alții mai  puternici ca dumneavoastră să  mă  elibereze din funcție, tot ilegal”, a spus Marian Oprișan. În  replică, liberalul  Cristi  Irimia a spus că  proiectul  reprezintă  un   demers legal și  că nu trebuie  privit ca o vânzare de către  consilierii PSD. Liviu  Bostan a solicitat să  citească în  plen  proiectul, însă Marian Oprișan nu i-a dat  voie, pe motiv  că el ține  foarte  mult la ”respectarea  regulamentului”. Ședința Consiliului Județean a fost una cu multe momente în care Marian Oprișan și liberalii au avut dispute verbale, în special la proiectul privind aprobarea bugetului CJ. Consilierii PNL au avut mai multe amendamente, însă toate aceste au fost respinse, cu excepția celui privind construcția unui moment pentru vrâncenii din străinătate, care a primit 10.000 de lei pentru studiul de fezabilitate. Proiectul privind declararea terenului pentru spital de interes județean și trecerea acestui în domeniul public al județului a fost votat în unanimitate, însă cu acuzații de o parte și de alta. În timp ce liberalii au spus că soluția găsită se datorează observațiilor pe care le-au făcut, Oprișan a spus că a ales această variantă când a văzut ”circul” din Consiliul Local Focșani. (Mihai BOICU)

Citiți și:Oprișan acuză liberalii că au complotat cu Dragnea, Toma îi transmite că ”îmbătrânește urât”

Citiți și:BUBUIE nervii în PSD: Marian Oprișan îl ACUZĂ pe Liviu Dragnea că vrea să-l schimbe de la șefia CJ Vrancea

O ședință a Consiliului Județean Vrancea a scos la iveală tensiunile majore dintre Marian Oprișan și Liviu Dragnea. În această ședință, consilierii județeni ai PNL au dorit să inițieze un proiect de hotărâre pentru schimbarea din funcție a lui Marian Oprișan. Președintele CJ Vrancea i-a acuzat pe doi parlamentari ai PNL, Cătălin Toma și Ion Ștefan, că au purtat negocieri cu Liviu Dragnea, în așa fel încât la Vrancea să trădeze o serie de consilieri PSD, iar Oprișan să fie schimbat din funcție.

”Mă îndoiesc că membrii PNL nu cunoșteau legea, dar probabil din dorința de a face cât mai suculente ședințele Consiliului Județean Vrancea au ținut să introducă acest proiect sau probabil, domnii senatori Cătălin Toma și domnul deputat Ioan Ștefan încă nu s-au înțeles cu Liviu (Dragnea n.r.) asupra membrilor din delegația care aparține grupului PSD din CJ Vrancea, care să vândă meciul în favoarea PNL. Eu vă dau o veste proastă, din acest punct de vedere: meciuri ați vândut numai dumneavoastră, pentru această națiune, dacă vreți să dau și exemple, dacă țineți neapărat”, a spus Marian Oprișan, în ședința CJ Vrancea.

Senatorul PNL, Cătălin Toma, susține că Oprișan îmbătrânește urât și neagă eventuale negocieri cu Liviu Dragnea.

”În ședința de astăzi a Consiliului Județean, consilierii județeni ai Partidului Național Liberal au cerut suplimentarea ordinii de zi cu un proiect bine documentat, prin care se cerea înlocuirea din funcție a președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan. Așa cum era de așteptat, invocând conspirația mondială, Illuminati și pe Sfântul Duh, Oprișan a refuzat să treacă proiectul pe ordinea de zi. În plus am fost acuzat că împreună cu deputatul Ion Ștefan încercăm să-l ajutăm pe Dragnea să se răzbune. Unii oameni îmbătrânesc, politic vorbind, urât. Plini de teama că își pierd funcțiile și privilegiile, privind speriați în urmă ca nu cumva un Brutus să iasă din umbră”, spune Cătălin Toma.

Discuțiile privitoare schimbarea lui Marian Oprișan și acuzațiile aduse lui Liviu Dragnea pot fi urmărite de la minutul 8.30 la minutul 18.00, în filmulețul de mai jos:

Articol preluat de pe site-ul stiripesurse.ro

Autor: ​Lucian Negrea, Reporter


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.