Politică

Liberalii, agenți electorali pentru alegerea lui Oprișan la congresul PSD

Ionel Sclavone
6 mar 2018 2773 vizualizări

Cu trei zile înainte de Congresul PSD, pe 7 martie, Consiliul Județean a fost convocat în ședință ordinară pentru a decide dacă îl demite pe Marian Oprișan din fruntea instituției. Departe de a fi un demers serios, în realitate vom asista la un spectacol controlat de la un capăt la altul șeful CJ Vrancea, a cărui menire este de a-i crește cota la Congresul PSD. Oprișan și-a anunțat intenția de a candida și avea nevoie de o victorie ca să atragă atenția delegaților asupra sa.

Pe 7 martie, cu trei zile înainte de Congresul PSD, Consiliul Județean a fost convocat în ședință ordinară pentru a hotărâ soarta lui Marian Oprișan la conducerea instituției. Primul punct de pe ordinea de zi are ca subiect demiterea lui  Oprișan din funcția de președinte. Pentru cei care nu sunteți la curent, propunerea a venit din partea consilierilor PNL și a fost propusă spre dezbatere la ultima ședință a Consiliului Județean.

Scopul ședinței pare mai curând acela de a-i asigura lui Marian Oprișan o micuță victorie, de moral, înainte de adevăratele confruntări de la Congresul PSD din 10 martie. Este precum un meci de antrenament înainte de campionatul mondial organizat ca să dea încredere echipei. Oprișan a anunțat că va candida pentru o funcție de conducere și nu putea rata ocazia oferită cu mărinimie de opoziție. De fapt avea nevoie de aceasta pentru a se prezenta triumfător în fața delegaților PSD și pentru a-și spori sorții de izbândă în fața contracandidaților săi. Cu atât mai mult cu cât relațiile sale cu Liviu Dragnea, președintele PSD, sunt dintre cele mai reci și e greu de crezut că acesta nu va încerca să-i pună bețe în roate. 

Ședința ordinară a fost convocată special înainte de congres, pentru a permite, legal, introducerea proiectului de demitere pe ordinea de zi. Genul acesta de hotărâri nu se dezbat în cadrul întâlnirilor de urgență sau extrordinare. Iar la Consiliul Județean Vrancea, ședințele ordinare au loc, conform regulamentului, în ultimele zile din lună.

Dacă Marian Oprișan ar fi avut cea mai mică îndoială că lucrurile nu se vor desfășura după cum le-a stabilit el, că-l paste pericolul demiterii, nu s-ar fi grăbit să convoace Consiliul Județean și nici să introducă pe ordinea de zi proiectul liberalilor. A făcut-o din rațiuni electorale.  

O ședință cu deznodământ cunoscut dinainte  

Ceea ce se va întâmpla la ședința Consiliului Județean din 7 martie nu mai are nici o legătură cu PNL. Va fi un spectacol scris, pus în scenă și controlat de la un capăt la altul de Oprișan, în care liberalii vor fi decorativi, fără să joace vreun rol.

Putem anticipa de pe acum felul în care vor decurge ostilitățile pe 7 martie. Arogant, cum îi este obiceiul, Marian Oprișan se va așeza pe locul său, la prezidiu, în vreme ce restul consilierilor, indiferent că sunt de la putere ori din opoziție, abia vor îndrăzni să respire în băncile lor. În sală, vor fi aduși, conform tradiției, spectatorii, directori de instituții, primari, funcționari, ziariști etc.

Oprișan va deschide probabil  ședința cu un discurs în care își va trece în revistă „mărețele realizări“, își va sublinia dragostea și grija față de vrâncenii lui dragi și va încheia zdrobindu-și adversarii politici. Nu va rata ocazia de a-i desconsidera și de a-i umili public în fața unei asistențe care, cel mai probabil, va aplauda.

Votul va fi o formalitate și n-ar fi de mirare dacă o parte dintre consilierii județeni ai PNL vor absenta, motivând treburi mai importante.

Liberalii au ajuns agenții electorali ai lui Oprișan

Pragmatic vorbind, având în vedere configurația actuală a Consilului Județean, 18 consilieri PSD, 2 ALDE, 13 PNL, inițiativa liberalilor este total neserioasă, șansele de succes îndreptându-se către zero.

Nici chiar inițiatorii nu cred că ar putea reuși să strângă voturile necesare destituirii. Este explicația pentru tăcerea și inactivitatea lor din toată această perioadă, de la depunerea proiectului în plen. Dacă demersul ar fi fost serios ar fi făcut ceva, orice.

Comunicatorii partidului ar fi stat la televiziuni, în conferințe de presă sau pe rețelele de socializare și ar fi prezentat proiectul în fața opiniei publice astfel încât să-și atragă simpatizanți și susținători. Ar fi organizat, poate, mitinguri și pichetări la Consiliul Județean pentru a pune presiune pe ceilalți consilieri județeni ca să-i determine să li se alăture și ar fi scăpat pe surse informații despre negocieri politice cu ALDE și cu nemulțumiții din PSD Vrancea.

Acțiunea liberalilor conduși de cuplul Toma – Ștefan s-a încheiat înainte de a începe, ca mai toate acțiunile lor de opoziție din ultimii ani. Abia ce au demarat actul de demitere s-au oprit acțiunea brusc și l-au lăsat pe Marian Oprișan să preia ofensiva. Iar acesta nu s-a lăsat invitat de prea multe ori.

Și uite așa, involuntar (dacă nu cumva a existat o înțelegere secretă), PNL Vrancea a ajuns agent electoral pentru Marian Oprișan la Congresul din 10 martie. Și nu este prima oară când se întâmplă.

Liberalii l-au făcut pe Oprișan mare

Nu trebuie să uităm că liberalii sunt responsabili și pentru ascensiunea lui Marian Oprișan în PSD, la nivel central, începând cu 2006. S-a întâmplat după tentativa nereușită de eliberare din funcție, pusă la cale de fostul președinte al PNL Vrancea, Nini Săpunaru. Spre deosebire de tandemul Toma-Ștefan, în 2006 Săpunaru a reușit să constituie o majoritate în Consiliu cu ajutorul unor PSD-iști care l-au abandonat pe Marian Oprișan și să voteze eliberarea din funcție.

A făcut-o, în ciuda avertismentelor, după intrarea în vigoare actului normativ care interzicea migrația aleșilor locali, forțând prevederile legale motiv pentru care a pierdut totul în instanță. Curtea de Apel Galați a anulat printr-o hotărâre judecătorească actele întocmite în vederea destituirii și i-a lăsat fără mandate pe consilierii PSD care au migrat cât și cei liberali.

Pentru cei ce au privit de pe margine, Oprișan  a reușit atunci,să iasă dintr-o situație aparent fără scăpare, să întoarcă rezultatul și, bonus, să scape de opozanții din partid. Succesul înregistrat în fața lui Săpunaru l-a propulsat pe Oprișan în cercurile de putere ale PSD, la nivel central, transformându-l dintr-un baron local obișnuit, într-un lider demn de luat în seamă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.