Politică

ZdV prezintă: Guvernometru – Ce a făcut Guvernul versus ce a promis că face

Ziarul de Vrancea
31 ian 2018 1501 vizualizări

Pentru că ZdV v-a vorbit la începutul acestei săptămâni, aici, despre Factual, site-ul vedetă al ONG-ului Funky Citizens, coordonat de surorile Elena și Alina Calistru originare din Focșani, vă prezentăm în cele ce urmează cea mai nouă analiză a lor.

Este vorba de Guvernometru, o secțiune unde se monitorizează punctual câte face guvernul din cele pe care a promis că le face. Redăm, așadar, noutățile, exact așa cum le prezintă cei de la Factual, începând cu schimbările din noul program de guvernare:

Cu ce e diferit programul de guvernare din ianuarie 2018 față de cel vechi? Pe măsură ce PSD schimbă premierii și miniștrii, programele de guvernare primesc și ele unele ajustări. Nu toate sunt majore. Iată ce am observat diferit la Programul de guvernare al premierului desemnat, Viorica Dăncilă:

MOMENT ZERO ÎN JUSTIȚIE ȘI MEDIUL DE AFACERI

O altă observație, ce pare că duce la o schimbare de viziune, este aceea că în două domenii importante, care au ținut agenda anului trecut (mediu de afaceri și justiție) se subliniază nevoia unui moment zero (restartare, amnistie, lăsarea trecutului în urmă, numiți-l cum vreți):

 „Restartarea mediului de afaceri – prin introducerea planurilor de conformare de la un anumit moment dat, astfel încât toate companiile să aibă asigurat un cadru predictibil pentru viitor, fără a exista teama că anumite greșeli din trecut vor mai putea apăsa asupra activității ulterioare.”

 „Și în sistemul judiciar vom aplica aceleași principii descrise la mediul de afaceri, în sensul în care, vom sustine necesitatea dezbaterii si adoptarii unui moment de reinceput inaintea intrarii in anul centenar.”

CE S-A FĂCUT ȘI CE NU S-A FĂCUT DIN PROGRAMUL DE GUVERNARE

În Guvernometru puteți găsi fiecare dintre măsurile propuse și gradul de realizare. O abordare numerică / statistică nu este însă una care să spună adevărul până la capăt, pentru că măsurile propuse diferă ca grad de impact asupra populației (de exemplu, măsura „adoptarea unei noi legi a pensiilor” are un impact mult mai mare decât o măsură precum „în relaţia strategică cu Bulgaria, se va urmări aprofundarea cooperării”).

Am selectat câteva măsuri care ni s-au părut nouă mai de interes pentru publicul larg.

Măsurile realizate includ:

Măsurile nerealizate includ:

PRECIZĂRI METODOLOGICE (CE ȘI CUM MĂSURĂM)

  1. PSD-ALDE sunt astăzi la a treia versiune a programului de guvernare. Noi am ales să verificăm implementare acelor măsuri cu care PSD-ALDE au venit în urma procesului electoral adică promisiunile făcute în campanie și primul program de guvernare imediat după alegeri de la investirea guvernului Grindeanu.
  2. La finalul celor 4 ani ne vom uita peste toate modificările succesive aduse cu fiecare nou guvern.
  3. Eliminarea unor măsuri inițiale prin programele ulterioare atrage în modelul nostru ca acestea să fie catalogate drept neîndeplinite.
  4. Uneori renunțarea la măsuri este justificată când guvernanții înțeleg că au avut o idee proastă sau când condițiile din teren s-au schimbat. Încurajăm o astfel de atitudine, dar acele măsuri tot neîndeplinite rămân.
  5. Unele dintre măsuri sunt formulate foarte general și fără prea multe detalii, astfel că a rămas la judecata echipei de experți dacă acestea au fost îndeplinite parțial sau deloc.
  6. E posibil să existe scăpări, acceptăm cu drag feedback și critică!

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.