Politică

Foto | Cum a decurs și cu ce concluzii s-a încheiat vineri vizita ministrului agriculturii în Vrancea

Ziarul de Vrancea
6 mar 2021 2126 vizualizări

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Nechita-Adrian Oros, a efectuat vineri, 5 martie, o vizită la Consiliul Județean Vrancea, unde a avut discuții cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, cu deputatul Ion Ștefan, cu prefectul Gheorghiță Berbece și cu subprefectul Claudia Seramficiuc, pe tema Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Cătălin Toma i-a solicitat ministrului agriculturii informații despre posibilitățile de finanțare în domeniul agricol pentru autoritățile publice și sectorul privat din Vrancea. Ministrul Oros a afirmat că Strategia Guvernului României prevede susținerea agriculturii prin alocarea a 800 milioane de euro, din anul 2023, pentru Măsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, pentru: creare și modernizare a infrastructurii rutiere locale și a sistemelor de alimentare cu apă/apă uzată și crearea și modernizarea infrastructurii educaționale, cu profil resurse naturale și protecția mediului dar și a școlilor profesionale în domeniul agricol.

Este o măsură extrem de importantă pentru autoritățile locale. Primarii trebuie să fie pregătiți, să identifice nevoile comunității și să pregătească proiecte eligibile pentru finanțare. Avem șansa accesării acestor fonduri pentru dezvoltare și trebuie să fim pregătiți din timp”, a afirmat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

În prezent, fiind o perioadă de tranziție în ceea ce privește finanțarea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale alocă fonduri europene pentru susținerea Grupurilor de Acțiune Locala (GAL), care pot fi atât autorități publice, cât și entități din sectorul privat.

Se ia în calcul posibilitatea alocării de fonduri de la Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a suplimenta, prin alocări bugetare, susținerea GAL-urilor, care astfel vor avea parte de finanțări mai mari”, a mai precizat Cătălin Toma.

Informații + fotografii transmise de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Ce a spus despre vizita ministrului agriculturii în Vrancea deputatul Ion Ștefan

Într-o postare pe facebook, deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan menționează următoarele în legătură cu vizita de vineri, 05 martie 2021,a ministrului agriculturii în Vrancea:

„Vizită importantă astăzi în Vrancea, unde l-am avut oaspete pe ministrului agriculturii, Nechita Adrian Oros. Înainte de a merge în județ, demnitarul Cabinetului Florin Cîțu, a avut o discuție despre viitorul agriculturii vrâncene și românești, la Prefectura și Consiliul Județean Vrancea, cu președintele Cătălin Toma și prefectul Gheorghiță Berbece.

Discuțiile s-au axat pe proiectele destinate agriculturii și mediului rural prin Programul Național de Redresare și Reziliență, priorități, reforma PAC și pachetul ecologic european, cu referire la impactul estimat pe acest domeniu.

Apoi, ministrul Oros a făcut o vizită în comuna Tătăranu, la o fermă din localitate, dar și în comuna Măicănești, înainte de a merge spre județul Galați unde a avut programate întâlniri cu fermierii din Vrancea, Galați și Brăila. Pe agenda discuțiilor au fost digitalizarea în agricultură și impactul în asigurarea sustenabilității fermelor, dar și proiecte de irigații. La acest din urmă capitol, extrem de important pentru fermierii vrânceni, punctez faptul că pentru Guvernul Cîțu este o prioritate continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan și extinderea sistemelor de irigații pentru culturi astfel încât să depășim situația actuală, paradoxală, în care despăgubirile oferite de statul român pentru a combate efectele secetei sunt mai mari decât investițiile în sisteme de irigații.

Consider că vizita colegului Oros a fost de foarte bun augur și sunt sigur că fermierii noștri au în ministrul agriculturii un partener.”

Citiți și:Ministrul agriculturii, Adrian Nechita Oros, vine astăzi în vizită în județele Vrancea și Galați

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.