Politică

(Update) Focșăneanul Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a fost revocat din funcție de premierul Florin Cîțu

Ziarul de Vrancea
9 iul 2021 2609 vizualizări

Cîțu: Cererea de revocare a ministrului Nazare a fost trimisă la Cotroceni. Nazare a refuzat să își dea demisia.

Premierul Cîțu a trimis la Palatul Cotroceni cererea de revocare a ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, au declarat pentru Digi24.ro surse oficiale guvernamentale. Informația a fost confirmată chiar de către premierul Florin Cîțu, după ședința de guvern

Acesta a spus că a preluat el însuși, ca interimar, mandatul de la Finanțe.

Surse din interiorul PNL susțin că miza schimbării ministrului Finanțelor este legată de războiul intern din partid, respectiv de conflictul deschis între Florin Cîțu și Ludovic Orban. Nazare nu ar fi fost de acord cu rectificarea bugetară preferențială față de anumiți primari liberali, acuză sursele citate. 

Florin Cîțu a declarat după ședința de guvern de la ora 12 că Nazare a refuzat să își dea demisia. „A avut posibilitatea să își dea demisia, a fost revocat”, a spus premierul. 

„Avem proiecte întârziate la Ministerul Finanțelor, legate de fonduri europene și evaziune fiscală, acolo avem cele mai întârziate proiecte”, a spus Cîțu.

Premierul a susținut că a avut o discuție marti seara cu liderii Coaliției în care i-a informat despre intenția sa și i-a cerut lui Nazare să-și dea demisia, dar acesta a refuzat. Cîțu a mai spus că a avut o discuție cu toți liderii coaliție și în această dimineață. El a precizat că niciunul nu s-a opus.

De precizat că miercuri liderul PNL Ludovic Orban a spus că îi susține pe toți ministrii liberali și nu consideră că trebuie remaniat vreunul dintre ei.

Text informații:digi24.ro

Știre actualizată 08 iulie 2021 ora 15:45 , postare pe contul de facebook Alexandru Nazare

Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menționând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege.

Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, luând în calcul și modul în care permanent a apreciat activitatea mea și a colegilor din Ministerul Finanțelor, nu consider că aș avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate și bună credință interesele financiare ale României.

I-am spus domnului Florin Cîțu să pună în discuție decizia legată de evaluarea și retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliție.

Astăzi, înainte de ședința de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL.

Țin să menționez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanțelor, așa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate și am inițiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.

Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanțe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR și am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat și reforme proiectelor de investiții.

Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicație nouă în luna ianuarie, care este funcțională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârșitul anului, așa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creșterea colectării TVA. Aplicația demarata în 2020, de ministrul Finanțelor de atunci, încă nu este funcțională.

Mulțumesc tuturor colegilor din Ministerul de Finanțe pentru activitate și rezultate! Le mulțumesc tuturor membrilor PNL care mi-au acordat susținerea!

Ii mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis și sunt onorat pentru încrederea acordată la numirea în funcția de ministru de Finanțe și pe parcursul mandatului!”-Alexandru Nazare

Focșăneanul Alexandru Nazare este absolvent al Colegiului Național „Al. I. Cuza” El s-a întors în Ministerul Finanțelor, de această dată ca ministru în decembrie 2020 la formarea Guvernului Cîțu. Pentru câteva luni, între aprilie și noiembrie 2010, Alexandru Nazare a fost secretar de stat.

Alexandru Nazare a fost reprezentant al Guvernului cu însărcinări speciale în domeniul securității cibernetice în procesul de selecție pentru sediul Centrul European pentru Securitate Cibernetică (Centrul Cyber al UE). Acesta va fi găzduit de București.

Totodată, din luna iulie 2020, focșăneanul Alexandru Nazare face parte din Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Ales senator de Prahova la alegerile de la începutul lui decembrie, Alexandru Nazare, în vârstă de 40 de ani, a îndeplinit o serie de funcții de demnitate publică, între care și cea de ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu.

Alexandru Nazare a fost, de asemenea, deputat de Bacău în legislatura 2012-2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.