Politică

EXPLICATIV. Suspiciunile de fraudare, pe înțelesul tuturor

Ziarul de Vrancea
3 oct 2020 1677 vizualizări
Scene din fața Biroului Electoral al Sectorului 1, luni seară, imediat după ce Clotilde Armand și Daniel Tudorache au început să se acuze reciproc de fraudă electorală. FOTO: Recorder
Scene din fața Biroului Electoral al Sectorului 1, luni seară, imediat după ce Clotilde Armand și Daniel Tudorache au început să se acuze reciproc de fraudă electorală. FOTO: Recorder

De la închiderea secțiilor de votare și până în prezent, în spațiul public au gravitat frânturi de informații și imagini care trimit la o posibilă fraudare a alegerilor locale din București. Pentru a pune ordine în această furtună de suspiciuni și necunoscute am încercat să vorbim cu toate părțile implicate și să înțelegem mecanismele pe care mulți nu mai au răbdare să le înțeleagă înainte de a vorbi despre fraudarea alegerilor.

Analiza de mai jos nu are pretenția de a da verdictul final, dar aduce un plus de lumină în aceste cazuri în care cu greu se mai pot distinge adevărurile de zvonuri și bunele intenții de încercările de manipulare.

1. Misterul proceselor verbale cărate cu brațul

De unde a pornit suspiciunea: Sorin Cătălin Tomescu, candidat PSD la Consiliul Local Sector 1, a fost surprins de mai mulți membri USR cărând un teanc de procese-verbale în original, care conțineau rezultatele votului de la mai multe secții din sector. Tomescu se afla în fața clădirii care găzduiește, la etajul 1, Biroul Electoral de Sector, a pătruns în incintă și a urcat la etajul 2, unde părea să funcționeze un sediu clandestin de campanie al PSD.

Membrii USR l-au urmărit pe Tomescu, au chemat poliția, au filmat întreaga scenă și au pus imaginile pe internet, invocând o tentativă de fraudare.

Ce am aflat după verificarea informațiilor: Procesele verbale care se întocmesc în fiecare secție după numărarea voturilor sunt emise în mai multe exemplare completate în original: două ajung la biroul electoral, restul sunt înmânate reprezentanților pe care partidele îi au în secții și care își pun semnătura pe aceste procese verbale, confirmând că voturile au fost numărate corect. Fiecare pleacă acasă cu un exemplar în original, pe care de obicei îl înmânează la partid pentru efectuarea unei numărători paralele. Așadar, un teanc de procese-verbale în original aflat în mâna unui membru de partid nu reprezintă în mod obligatoriu o fraudă.

Citiți întreg articolul accesând titlul alăturat:EXPLICATIV. Suspiciunile de fraudare, pe înțelesul tuturor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.