Politică

Enigme electorale rămase neelucidate după recentele alegeri locale în Vrancea: Intrarea ALDE în Consiliul Județean

Ziarul de Vrancea
3 oct 2020 6746 vizualizări

Foarte mulți vrânceni în temă cu viața politică din județul nostru s-au întrebat: Cum a intrat ALDE în Consiliul Județean Vrancea?  Deși pentru Consiliul Județean Vrancea nu au fost încă publicate rezultatele finale ale alegerilor din 27 septembrie 2020, în miniparlamentul județului structura politică pentru mandatul 2020-2024 va fi următoarea: PSD - 15 consilieri, Alianța PNL-USR - 15 consilieri, ALDE - 2 consilieri.

De aici încep întrebările și apar și enigmele generate de un exemplu foarte concret. Astfel, între voturile obținute duminica trecută de ALDE în Focșani pentru Consiliul Județean Vrancea și cele adunate în același scrutin pentru Consiliul Local există o diferență de 2,5 ori.

Dacă ALDE a obținut doar 645 de voturi la Consiliul Local Focșani și nu a reușit să treacă de pragul electoral, adunând chiar mai puține voturi decât candidatul independent Georgică Vatră, la Consiliul Județean Vrancea, surpriză!

Conform cifrelor înscrise în procesele verbale de la fiecare din cele 58 de secții de votare organizate în Municipiul Focșani, reiese că ALDE a primit 1649 de voturi pentru Consiliul Județean Vrancea. Adică o cifră de 2,5 ori mai mare decât cea consemnată pentru aceeași formațiune politică, în aceleași secții de votare, pe buletinele de vot pentru Consiliul Local Focșani.

Pe lângă faptul că o astfel de tendință materializată în voturi nu se regăsește la niciun alt partid politic, în scrutinul din 27 septembrie 2020 din județul nostru apare o situație și mai dificil de explicat cu argumente logice. Astfel, la secția de votare nr 11 Focșani există o situație care pare cel puțin o eroare, descoperită și distribuită în mediul online local  joi, 1 octombrie 2020, de către jurnalistul Ștefan Borcea. Aici, ALDE a obținut doar 9 voturi pentru Consiliul Local Focșani și 355 de voturi la Consiliul Județean Vrancea! În aceeași secție, la scrutinul menționat,   PSD a obținut 201 voturi, iar Alianța PNL- USR -PLUS doar 28 de voturi, mai puține decât AUR.

Foto Sectia 11 Focsani (2 atasamente)

ALDE  335 voturi/ PNL USR 28 voturi la CJ

ALDE  9 voturi/ PNL USR 312 voturi  la CL

O situație asemănătoare la Secția Nr. 292 din Tănăsoaia: (1 atasment)

ALDE 143 voturi/ PNL USR 25  voturi la CJ

Cu precizarea că la Tănăsoaia  ALDE nu a avut candidați la consiliul local și nici la primar

Deși rezultatele oficiale ale alegerilor pentru Consiliul Județean Vrancea n-au fost încă făcute publice, este sigur că  ALDE Vrancea va avea doi consilieri, din informațiile care se știu până acum. Filiala ALDE Vrancea este condusă de Ionel Cel – Mare, până acum vicepreședinte al Consiliului Județean și aliat al lui Marian Oprișan. Numărul mare de voturi obținut de ALDE Vrancea la Consiliul Județean poate fi considerat o surpriză și prin prisma faptului că la nivel național, partidul este într-un evident declin eletoral. Conform părerilor exprimate de mai mulți analiști politici, ALDE nu are șanse să realizeze pragul electoral la alegerile parlamentare decât dacă se va alia cu o formațiune politică mai mare și mai puternică.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.