Politică

Duelul declarațiilor politice între primarul Misăilă și președintele CJ Vrancea Cătălin Toma pe subiectul Enet Focșani

Ziarul de Vrancea
13 oct 2021 3423 vizualizări

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a răspuns duminică, pe Facebook, reacției postate pe Facebook vineri, 8 octombrie, de către președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, pe subiectul fondurilor necesare pentru funcționarea în această iarnă a Enet Focșani.

Enet Focșani este unicul producător și distribuitor de energie termică în sistem centralizat din municipiul reședință a județului Vrancea.

Reamintim că vineri, 8 octombrie 2021, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a avut o reacție publică sub forma unei postări pe contul său de facebook. Toma a reacționat, după ce în cursul săptămânii trecute primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, afirmase într-o luare de poziție publică faptul că a cerut sprijin de la Guvernul Cîțu pentru ca populația din Focșani abonată la Enet să aibă agent termic și în această iarnă, dar a fost refuzat. 

Redăm în continuare, în ordine cronologică, adevăratul duel al declarațiilor politice la care s-a ajuns între primarul Misăilă și președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, pe subiectul funcționării Enet Focșani în această iarnă. Nu este un secret că birourile de lucru ale celor doi demnitari și politicieni locali sunt la căteva zeci de metri distanță unul de celălalt.

Ce a spus miercuri, 6 octombrie 2021, primarul Cristi Valentin Misăilă în legătură cu demersurile făcute la Guvern pentru ca populația din Focșani abonată la Enet să aibă agent termic și în această iarnă:

„(...), Vreau să îi informez pe focșăneni, pentru care plâng peneliștii cu lacrimi de crocodil, ce demersuri am făcut noi pentru ca populația să aibă agent termic și în această iarnă, dar și ce răspunsuri am primit de la Guvernul Cîțu:

  • prin adresa nr. 66.418/06.07.2021 am înaintat un Proiect de HG pentru alocarea din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului a sumei de 12.075 mii lei în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației din Municipiul Focșani;

  • prin adresa nr. 90.205/20.09.2021 am înaintat încă un Proiect de HG pentru alocarea din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului a sumei de 30.848 mii lei, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației din Municipiul Focșani;

Răspunsul Guvernului Cîțu prin adresa nr. 82.640/30.07.2021 a fost:  «Vă aducem la cunoștință că la această dată NU ESTE OPORTUNĂ promovarea unui proiect de HG privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2021, pentru Municipiul Focșani». Cu cinism, au revenit cu adresa nr. 96.897/19.08.202, prin care ne informează că îsi mențin punctul de vedere exprimat în adresa precedentă. (Anexa 1)” -Cristi Valentin Misăilă

Ce replică a dat vineri, 8 octombrie 2021, Catalin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, luării de poziție publică de miercuri a primarului Cristi Valentin Misăilă în legătură cu demersurile făcute la Guvern pentru ca populația din Focșani abonată la Enet să aibă agent termic și în această iarnă:

„Mai multă muncă și mai puțină politică!

Îl invit pe dl primar să se țină de lozinca cu care a convins cetățenii municipiului să îl voteze.

Fără a cita vreun clasic, le spun celor care vor să asculte și nu doar sa audă, că administrația se face fără orgolii și declarații sforăitoare. Crearea unei majorități care să asigure funcționarea unei instituții trebuie să fie în fișa postului a oricărui demnitar și nu ține de talent, ci de voință.

Pornind de la acest fapt, fără a dori să dau replica cuiva, doresc să anunț că împreună cu prefectul Județului Vrancea am semnat alături de primarul municipiului Focsani o solicitare adresată Guvernului României, de a se aloca din Fondul de rezervă, pentru municipiul reședință de județ, o suma necesară asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Deși documentația întocmită de aparatul de specialitate al primarului a fost incompletă, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a raspuns foarte clar, astăzi, printr-o adresă pe care a primit-o și domnul primar al municipiului, că potrivit actelor in vigoare (art.20 din OUG nr.97/2021- adică o ordonanță a acestui Guvern la adresa căruia vituperează) din suma de 1.054.361 mii lei alocata la nivel național se pot achita plățile restante înregistrate în contabilitatea UAT-urilor la data de 31 iulie 2021 inclusiv!

Așadar, în cazul în care specialiștii din primărie nu au apucat să fie la curent cu actele adoptate în ultima perioadă, le comunic pe această cale ordonanța Guvernului ce se referă și la sume neachitate de unitățile administrativ-teritoriale furnizorilor care prestează serviciul public de producere, transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat pe baza deconturilor justificative, înregistrate la data de 31 iulie 2021 inclusiv, pentru acoperirea diferenței dintre prețul local al energiei termice facturate populației și prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, diminuate cu plățile efectuate la data cererii.

Și toate astea sunt la o adresă distanță, care trebuie întocmită profesionist și depusă la Direcția Finanțelor Publice Vrancea de către Primăria Municipiului Focșani până la data de 30 octombrie 2021, zi care reprezintă termenul-limită.

Prin urmare, invit la maturitate politică și administrativă, la renunțarea de a face declarații belicoase și false, care induc o stare de nesiguranță în rândul focșănenilor.Spor la lucru!”-Catalin Toma

Ce a răspuns duminică, 10 octombrie 2021, pe Facebook, primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă reacției președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, pe subiectul fondurilor necesare pentru funcționarea în această iarnă a Enet Focșani:

„CER PLAFONAREA URGENTĂ A PREȚURILOR LA GAZE!

Am ajuns în această situație pentru că prețul gazului cumpărat de ENET SA a sărit în aer, crescând de câteva ori într-o singură lună!

Dacă până la data de 30 septembrie 2021, SC ENET SA plătea 124,65 lei/MWh, începând cu 1 octombrie 2021, când prețul la gaze s-a liberalizat, SC ENET SA a ajuns să plătească între 376,92 lei/ MWh și 700 lei/MWh!

Chiar dacă Primăria Municipiului Focșani a plătit către ENET SA, în AVANS, 1,6 milioane lei, subvenția pentru trimestrul al IV-lea din 2021, tot nu putem asigura căldura în școli, instituții publice și abonați pentru mai mult de o lună.

Pentru că ne gândim la oameni, deși de la 1 iulie 2021 prețul de livrare a energiei termice aprobat prin ordinul președintelui ANRE a crescut cu 400,25 lei/Gcal, noi am plafonat prețul de facturare la populație la 239,50 lei/Gcal, fără TVA, diferența fiind suportată de Primăria Focșani!

Acestea sunt lucrurile pe care noi, la Focșani, le-am putut face pentru a ne pregăti de iarnă!

Am făcut și documentația necesară prin care am cerut Guvernului României să ne aloce bani!

Știți care a fost răspunsul Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR? «Vă aducem la cunoștință că la această dată NU ESTE OPORTUNĂ promovarea unui proiect de HG privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2021, pentru Municipiul Focșani»!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.