Politică

Duelul comunicatelor de presă: PNL-primarul Misăilă

Ziarul de Vrancea
25 ian 2018 1491 vizualizări

După ultima ședință a Consiliului Local Focșani, despre care puteți citi ce s-a scris în Ziarul de Vrancea accesând Politică cu ”năbădăi” între majoritate și minoritate în Consiliul Local Focșani, cele două tabere și-au continat disputa duelându-se în comunicate de presă. Pe cele emise ieri le puteți citi mai jos:

 

COMUNICAT DE PRESĂ PNL Vrancea, 25 ianuarie

Aspecte precizate astăzi în cadrul conferinței susținute de președintele PNL Focșani, Nicu Tănase, și consilierul județean, Cristi Irimia, purtător de cuvânt al PNL Vrancea:

   1.     Consilierii PNL au anunțat în ședința Consiliului Local din 23 ianuarie 2018 că sunt PENTRU construirea unui spital nou la Focșani

2.     Consilierii PNL au spus că VOR VOTA pentru construirea unui spital nou la Focșani

3.     Consilierii PNL au solicitat, însă, primarului Cristi Misăilă 2 – 3 zile pentru studiul proiectului (implicit a documentației atașate), în condițiile în care proiectul a fost înaintat cu doar 15 minute înaintea ședinței ordinare, ca proiect suplimentar

4.     PSD, prin Marian Oprișan și CJ Vrancea, a mai anunțat pe 12 octombrie 2009, prin comunicat de presă al CJ, începerea demersurilor pentru construirea unui spital nou la Focșani. Nu s-a materializat nimic, nici măcar un studiu de fezabilitate, deci era normal să privim cu atenție sporită proiectul inițiat acum. 

5.     PSD a mai promis și autostradă și aeroport și spital la Focșani și n-a făcut nimic. De aceea era normal să se ceară studierea documentației, înainte de vot.

6.     Consiliul Local se poate întruni în ședință de îndată sau ședință extraordinară în următoarele zile pentru votarea proiectului, iar PNL va vota pentru, cu amendamentele și obiecțiunile pe care le vom prezenta mai jos, pe care PSD trebuie să și le asume și de care PSD se va face direct răspunzător dacă le va ignora iar proiectul nu va fi dus la capăt.

7.     Solicităm, dacă nu se începe construcția în maxim 18 luni, ca terenul să revină de la CJ Vrancea în domeniul public al Municipiului Focșani.

  8.     Consilierii județeni ai PNL au aprobat în ședința din 19 decembrie proiectul privind solicitarea de identificare și transmitere a unei suprafețe de 5 ha pentru construcția unui spital. Cum se poate spune, în aceste condiții, că PNL nu este de acord?

9.     Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea (OCPI) a comunicat că este vorba de un teren de 5,46 hectare, nu de 6,2 hectare așa cum apare în proiectul inițiat de primarul Misăilă.

10.  OCPI: ”În registrul Cadastral al parcelelor din anul 1989 pentru terenul respectiv figurează înscris posesorul MI (Penitenciar) cu suprafața de 30 hectare. În planul parcelar aferent tarlalei 80 este înscris Ministerul de Justiție Penitenciar”.

11.  Penitenciarul Focșani: ”În evidența Penitenciarului Focșani NU există date sau documente referitoare la terenul menționat astfel încât nu cunoaștem situația juridică a acestuia. În trecut, Unitatea noastră a folosit acest teren. Începând cu anul 2010 Penitenciarul nu a mai efectuat nici un fel de lucrări agricole pe această suprafață de teren”.

12.  Ministerul Apărării Naționale: ”Parcela 422 aparține poligonului de instrucție înscris în cartea funciară a municipiului Focșani, cu drept de administrare înscris în favoarea Ministerului Apărării Naționale. Parcela 424/1 aparține proprietarilor privați din Municipiul Focșani conform Planului de Cadastru Funciar din baza de date a OCPI și are o suprafață de 22,05 ha. Singura suprafață de teren care este limitrofă poligonului de instrucție și are o suprafață apropiată de cea la care face referire Primăria este parcela 424/2 în suprafață de 6,78 hectare și aparține Penitenciarului Focșani, conform Planului de Cadastru Funciar menționat mai sus”.

13.  Așadar, trei instituții dau răspunsuri contradictorii, iar PSD nu vede nicio problemă în acest lucru.

14.  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția pentru Agricultură Județeană Vrancea: ”NU deținem documente referitoare la proprietarul terenului în suprafață de 5,46 hectare la care ați făcut referire în adresă”. 

15.  Ministerul Justiției a transmis că terenul de 5,46 ha adiacent terenului cu destinația de Poligon MApN NU este inventariat în domeniul public/privat al statului cu drept de administrare constituit în favoarea Ministerului Justiției.

16.  Ministerul Finanțelor Publice: În inventarul realizat de Ministerul Finanțelor Publice terenul indicat de Primărie NU se regăsește înscris în inventarierea făcută de Minister.

17.  Ministerul Finanțelor Publice mai susține că un număr de 8 instituții, printre care se numără SRI, SIE, SPP etc. au activități organizate în baza unor legi speciale și în inventarele depuse la Ministerul Finanțelor nu sunt precizate detalii asupra bunurilor inventariate deoarece este vorba de bunuri cu caracter clasificat.

ÎN CONCLUZIE:

  1.     OCPI susține că terenul aparține de Ministerul de Interne – Penitenciar

2.     Penitenciarul susține că nu găsește acte care să confirmă că terenul îi aparține

3.     Ministerul Apărării Naționale susține că parcela Parcela 424/1 aparține proprietarilor privați din Municipiul Focșani conform Planului de Cadastru Funciar

4.     În harta atașată proiectului la Est apare TEREN MApN, iar în proiect se scrie teren Municipiul Focșani.

5.     În toate adresele către instituțiile abordate de Primărie se face referire la un teren de 5,46 hectare, iar în proiect se scrie despre o suprafață de 6,2 hectare.

6.     Considerăm că NU este clarificat REGIMUL JURIDIC al terenului respectiv. Ministerul Finanțelor consideră că Primăriei Focșani îi revine sarcina de a clarifica regimul juridic al terenului respectiv.

7.     Comisia de Fond Funciar a Primăriei Focșani, condusă de primarul Misăilă, trebuie să se întrunească, în baza Legii 165/2013, să inventarieze terenul respectiv și să facă un proces verbal privind situația persoanelor care au cerut retrocedări și cărora li s-au respins cererile pe motiv că Primăria nu dispune de terenuri libere. Nu pot fi îngrădite drepturile unor oameni care au decizii judecătorești definitive, dacă aceștia solicită teren.

8.     Primăria a trimis adrese la Prefectură, Cadastru, Ministerul Justiției, Penitenciarul Focșani, Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Apărării Naționale. Răspunsurile primite NU au fost lămuritoare, ba chiar au fost contradictorii. În aceste condiții, cum să votezi când primești documentația înainte cu 15 minute de începerea ședinței de Consiliu Local. Nu trebuie să studiezi proiectul cu responsabilitate?

9.     Este o zonă cu regim de protecție specială și e necesar un aviz de la MApN, prin Statul Major General, conform legislației în vigoare, pentru construcția spitalului?

10.  E nevoie de avize de la MApN pentru construcția spitalului, având în vedere că terenul respectiv este învecinat cu 3 loturi care aparțin Armatei?

11.  Care este situația pistei de aterizare din apropierea terenului și dacă trebuie avize speciale pentru construcția unui spital atât de aproape.

12.  Autoritățile administrației publice locale ale comunelor, orașelor și municipiilor ale căror teritorii administrative se află în zona cu regim de protecție specială au obligația preluării, în planurile urbanistice generale și în regulamentele aferente acestora, a interdicțiilor și limitărilor necesare protecției obiectivelor speciale.

  1.     În caz de forță majoră, cu tensiuni militare în zonă, este de analizat dacă este indicat să construim un spital atât de aproape de terenurile Armatei, cele care ar fi primele vizate într-un conflict de natură militară. Construim un spital pentru 100 de ani de acum încolo, nu știm ce va fi peste 10, 20 sau 30 de ani, de aceea trebuie să luăm în calcul orice scenariu.

2.     Din informațiile noastre, nici un spital din România nu se află poziționat lângă terenuri ale Armatei. Este o chestiune ce ține de o strategie de apărare în caz de forță majoră armată.

 

1.     Există o posibilă problemă legată de faptul că terenul identificat pentru construcția spitalului este înconjurat de terenuri ale Armatei, iar orice construcție trebuie să primească avizul de la MApN

2.     La Focșani a existat conflictul dintre Armată și câțiva proprietari de terenuri în zona Sima-Beyer, cu privire la accesul către locuințe, pe un drum vizat și de MApN

3.     În aceste condiții, Consiliul Local Focșani trebuie să se asigure că nu face degeaba demersurile pentru construire, pierzând timp și riscând să piardă finanțarea de la Banca Mondială.

4.     În esență, acestea sunt semnalele de alarmă pe care vrem să le tragem, ÎNAINTE de votarea proiectului cu Spitalul.

Departament Comunicare PNL Vrancea, 25 ianuarie 2018

 

Iată în continuare Comunicatul de presă al primarului Cristi Valentin Misăilă

25 ianuarie 2018   COMUNICAT DE PRESĂ- PRIMAR   CRISTI VALENTIN MISĂILĂ

Consilierii municipali PNL care nu au votat marți, 23 ianuarie 2018, proiectul construirii unui Spital Județean nou în Focșani, demonstrează o ipocrizie de neimaginat! Pentru PNL Focșani ambițiile personale ale unor lideri locali, precum deputatul Ion Ștefan,primează în detrimentul interesului  focșănenilor. Atrag atenția  asupra  faptului  că    acest tip de comportament a fost  sancționat  de însuși  Președintele  României,domnul Klaus Johannis, în discursul său de la Patriarhie, cu ocazia Zilei  UniriiP rincipatelor.

Tot Președintele României recomanda oamenilor politici să fie ”mai  atenți la cerințele   cetățenilor, mai  preocupați  față de consecințele pe  termen lung ale deciziilor  luate” căci  statul  trebuie  să fie pe  măsura   societății, pentru  că  românii  vor o guvernare  decentă și  eficientă.

Cred că nu există cetățean al Județului Vrancea care să nu dorească un nou Spital Județean la Focșani pentru că un nou Spital Județean ar însemna servicii medicale mai bune și echipamente medicale mai performante! Nimeni nu ar avea de pierdut din realizarea unei astfel de investiții! Mai mult de atât, afirm cu tărie că noi, cei care reprezentăm interesele focșănenilor avem obligația de a oferi servicii medicale mai bune!

Ori, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din data de 23 ianuarie 2018, reprezentanții PNL au respins proiectul de hotărâre care avea ca obiect inventarierea în domeniul public a unui teren de peste 6 hectare pentru realizarea unui spital nou cu fonduri de la Banca Mondială, fără nici un fel de argument, declarând doar că nu pot vota așa ceva! Poate ca ar fi votat altfel, daca era vorba de construirea unui...ospiciu. Mai mult decât atât, de parcă sănătatea oamenilor ar fi o glumă, consilierii PNL au întrebat, în bătaie de joc, „care este graba?”

Prin deciziile luate în ședința Consiliului Local din data de 23 ianuarie 2018, consilierii PNL au recidivat! Ei au trădat, încă o dată, punând mai presus de binele comunității ambițiile personale ale grupului lor, fără a fi cât de puțin  atenți la cerințele   focșănenilor!

Dragi cetățeni, ca Primar al Municipiului  Focșani,doresc să  precizez  faptul că  atât eu  cât și  grupul de consilieri PSD-ALDE-UNPR ne delimităm și  condamnăm cu fermitate  atitudinea  șovină a reprezentanților PNL-PMP din cadrul  Consiliului Local Focșani.

Vă asigur  că noi suntem  atenți, de fiecare   dată, la cerințele  dumneavoastră  și ne preocupă  consecințele  pe    termen lung ale unui  astfel de comportament! Din punctul meu de vedere  consilierii PNL Focșani  sunt  niște   recidiviști care sabotează comunitatea noastră și împiedică orice tentativă a Primăriei de a crea climatul necesar dezvoltării unor servicii de calitate și noi locuri de muncă în Municipiul Focșani. Cred cu tărie că astfel de recidiviști, precum consilierii PNL, nu sunt pe măsura așteptărilor  societății  și cred că  nici un cetățean  rezonabil din acest  oraș nu poate avea  așteptări de decență  și   eficiență din partea  domniilor  lor!

Pe  această  cale,anunț  faptul  că  voi  deschide o petiție  publică   prin care solicit recidiviștilor din PNL Focșani să își  dea   demisia din Consiliul Local! 

Totodată, fac apel la toți  focșănenii, care doresc instalarea unui  climat de normalitate în  cadrul  comunității  noastre,să  participe la următoarea   ședință a Consiliului Local Focșani  și să  sancționeze, așa cum se cuvine, comportamentul recidivist al PNL Focșani.Fac  precizarea că  lista cu recidiviștii  PNL Focșani se găsește  pe site-ul  Primăriei  Municipiului  Focșani, respectiv  aici: www.focsani.info/pagina/componenta-consiliului .

 PRIMAR

CRISTI VALENTIN MISĂILĂ


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.